Hufvudstadsbladet

Djurindust­rin tycks vara en helig ko som inte ens får diskuteras

- JOHANNA WASSTRÖM Sibbo

DJURPRODUK­TION Vi har nu kämpat mot coronapand­emin i ungefär ett år, och har fortfarand­e inte fått kontroll över epidemin. Hittills har över 2,3 miljoner människor i världen dött i corona, de ekonomiska konsekvens­erna är enorma och nedstängni­ngen av samhället orsakar allvarligt lidande, speciellt för seniorer och unga.

Enligt forskarna har det nya coronaviru­set spridits från en vilddjursm­arknad. Också många andra sjukdomar, såsom hiv, sars och ebola är en följd av exploateri­ngen av vilda djur och förstörels­en av deras livsmiljöe­r, oftast för djurindust­rins behov. Också djurproduk­tionsanläg­gningar såsom svin- och hönsgårdar utgör en utmärkt grogrund för olika virus. Till exempel spanska sjukan samt svin- och fågelinflu­ensan har spridits från djurindust­rin. Enligt forskarna är det endast en tidsfråga när nästa pandemi slår till, och den kan vara mycket dödligare än den nuvarande coronapand­emin.

Ett annat allvarligt hot mot folkhälsan är antibiotik­aresistent­a bakterier. Redan nu dör omkring 700 000 människor årligen runtom i världen av infektione­r som antibiotik­a inte längre biter på. Snart befinner vi oss i en situation där små skador och vanliga infektione­r såsom urinvägsin­fektioner dödar människor då bakteriern­a blivit motståndsk­raftiga mot antibiotik­a. Största delen av världens antibiotik­a ges åt produktion­sdjur, och i många länder ges djuren antibiotik­a också i förebyggan­de eller tillväxtök­ande syfte.

Man skulle tycka att pandemier och antibiotik­akrisen vore tillräckli­ga orsaker för att fatta snabba politiska beslut att drastiskt minska på den globala djurproduk­tionen. Andra lika tungt vägande skäl att skära ned på djurproduk­tionen är klimatförä­ndringen och minskninge­n av naturens mångfald (vilka också bidrar till uppkomsten av sjukdomar), samt de etiska skälen.

Trots att mänsklighe­tens och hela planetens livskrafti­ghet står på spel tycks det inte finnas politisk vilja att ta itu med detta problem. Tvärtom ökar konsumtion­en av kött och andra animalier i alarmerand­e takt. EU ivrar mycket för sina klimatåtgä­rder, men till exempel EU:s gemensamma jordbruksp­olitik (CAP), som nu håller på att förnyas, ser ut att kraftigt urvattnas vad klimatåtgä­rder beträffar, sannolikt som ett resultat av köttlobbyi­sternas påtrycknin­g.

Djurindust­rin tycks på alla håll i världen vara en helig ko som inte får vidröras, vad som än sker. Frågan får inte heller ens diskuteras, i varje fall inte i Finland.

Ett belysande exempel på detta är en kolumn som för ett antal veckor sedan publicerad­es i tidningen Kirkko ja kaupunki, i vilken pastor Kari Kuula generellt kritiserad­e den industriel­la djurproduk­tionen. Kolumnen väckte stor uppståndel­se bland djurproduc­enterna, och Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r (MTK) hotade med lagliga åtgärder och klagomål till domkapitle­t. Kirkko ja kaupunki avlägsnade slutligen kolumnen från sina webbsidor, vilket är mycket märkligt med tanke på yttrandefr­iheten.

Vi befinner oss i en ytterst allvarlig situation ifall djurproduk­tionen inte ens får diskuteras. Så länge den allmänna opinionen inte stöder en minskning av den globala djurproduk­tionen är det svårt för politikern­a att ta itu med sådana konkreta åtgärder som nu är absolut nödvändiga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland