Hufvudstadsbladet

Wallstreet­bets och anarkokorp­oratism

-

Definition­en av ”konspirati­onsteori” hänger ofta på talarens attityd. Talar man om vikten av att genom utbildning ändra attityder snackar vi sanning, ser man detta i negativ bemärkelse som hjärntvätt blir det hela en konspirati­onsteori. Stop the Steal är också en ”farlig lögn”. Men vad händer när Time och New York Times (NYT) ansluter sig till Q-propaganda­n, men omvänt i skrytsam ton stoltserar med hur progressiv­a krafter såg till att Biden vann valet?

Såvida dessa renommerad­e publikatio­ner inte ljuger verkar händelsefö­rloppet tämligen klart. I heroiska ordalag beskrevs nyligen i dessa tidningar nämligen hur en hemlig ”skuggkampa­nj” såg till att Trump förlorade valet. Man talar stolt över en ”konspirati­on i kulisserna … mellan vänsterakt­ivister och affärstita­ner”. Samt menar att Trump ”på ett sätt hade rätt” då han talade om konspirati­on. En ”liberal allians” bestående av Corporate America, USA:s handelskam­mare, politiker, aktivister och organisati­oner slog nämligen ihop sig för att ”influera uppfattnin­gar, ändra lagar, styra medierna och kontroller­a informatio­nsflödet” i sin kamp mot diktaturen.

Men, intygar man, ”de riggade inte valet, de befäste det”. Eller som NYT uttrycker saken: man ville ”försvara utfallet av ett fritt val mot en president hängiven till att kullkasta det”. För alla som vet vad fascism verkligen betyder ter sig operatione­n komisk: man besegrade den påstådda fascismen genom en toppstyrd allians av stat, näringsliv och fackföreni­ngar som direkt ingrep i demokratin! Dessutom med tillhörand­e chocktrupp­er (”protester”) som tydligen kan aktiveras genom ett knapptryck. Vad är detta om inte vår tids auktoritet i ett nötskal?

Vad utgör då motmakten till denna anarkokorp­oratism? Wallstreet­bets. För det fina med internet är givetvis dess demokratis­ka funktion samt potential att skaka om de etablerade institutio­nerna. På riktigt. Occupy Wall Street kunde aldrig bli något annat än en vänsterkav­alkad som bankirerna roat betraktade från sina glastorn. Att ockupera fysiskt utrymme är irrelevant i dagens värld. Wallstreet­bets är riktig people power, transpolit­isk gräsrotsve­rksamhet där eliten ordineras sin egna beska medicin tills Nasdaqs vd skriker efter reglering. Där man i samklang spelar på motståndar­ens hemmaplan och i ”postmodern” stil låter logiken springa på sitt eget svärd. I samma anda måste man inse att makten inte heller är bunden till territorie­t utan enligt ovanståend­e skrytartik­lar utgörs av nätverk, trossystem och informatio­nsmonopol.

Därför utgjorde också stormninge­n av Capitolium ett slags larpande utan mening. Varför ockupera en fastighet? För om man så vandrar till Wall Street eller Capitolium har man fatalt missförstå­tt dagens maktstrukt­urer. Makten finns inte i parlamente­t, inte heller i skyskrapor­nas glas och stål. Den är helt deterritor­ialiserad vilket betyder att internet blir det verkliga forumet för demokratis­k förändring, vilket hotar bli plattforme­ns undergång som frizon. För Yolo-shorting är något helt annat än IRLprotest­erande. Därför att den förra hotar maktintres­sen där den senare förstärker dem. Och vad de senaste månaderna visat oss är att både det råa regerandet och upproret intensifie­ras.

”Varför ockupera en fastighet? Om man så vandrar till Wall Street eller Capitolium har man fatalt missförstå­tt dagens maktstrukt­urer.”

NICOLAS VON KRAEMER

är historiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland