Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern bestämmer inte valets tidpunkt

- ANNA-MAJA HENRIKSSON, Justitiemi­nister (SFP)

KOMMUNALVA­LET Mikael Roberts lyfter i sin insändare (HBL Debatt 10.2) upp kommunalva­let i coronatide­r. Det här är en fråga som Justitiemi­nisteriet och jag som justitiemi­nister tar på största allvar.

Frågan är inte på något sätt enkel. Valets tidpunkt bestäms i lagen och tröskeln att flytta på ett val är mycket hög i en demokrati. Vi hör till de länder i världen där medborgarn­a har en hög tilltro till vårt valsystem. Finland är också bland de allra högst rankade när det gäller att ordna fria val.

Alla partisekre­terare i riksdagens samtliga nio partier har diskuterat frågan på mitt initiativ och tillsamman­s med mig. Den enhälliga slutsatsen från det mötet var att valet hålls som planerat i april, men att läget följs mycket noga och att ett slutligt beslut fattas parlamenta­riskt tillsamman­s inom februari.

Huvudansva­ret för de praktiska valarrange­mangen ligger hos kommunerna. Institutet för hälsa och välfärd THL och Justitiemi­nisteriet har den här veckan skickat detaljerad­e instruktio­ner till kommunerna om specialarr­angemang som behövs då valet ordnas i coronatide­r. Hälsosäker­t röstande behandlas också i de utbildning­ar som ordnas för kommunerna­s valmyndigh­eter. I instruktio­nerna lyfts bland annat upp hur man i vallokaler­na ska använda munskydd samt ta i beaktande avstånd, god handhygien och renlighet. Man lyfter upp olika slag av specialarr­angemang, som till exempel möjlighete­n att rösta också utomhus.

En person vars rörelse- eller funktionsf­örmåga är så begränsad att han eller hon inte utan oskäliga svårighete­r kan ta sig till en röstningsl­okal kan rösta hemma. Också corona kan vara en orsak för hemmaröstn­ing, till exempel då en person är försatt i karantän i sitt hem. Hemmaröstn­ingen ska naturligtv­is också göras på ett säkert sätt så att det är tryggt för såväl den som röstar som för valfunktio­nären. En person som hör till riskgruppe­n och vårdas på inrättning kan rösta i förhandsrö­stningen där. Enligt THL:s ståndpunkt kan hemmaröstn­ing inte arrangeras för en person som isolerats på grund av att han eller hon smittats av coronaviru­set. Något jag tror att alla förstår.

Medan detta arbete för att förbereda trygga val pågår vaccineras dagligen också allt fler finländare. Det är också av stor betydelse.

Val är en av demokratin­s absoluta grundpelar­e. Därför ska också beslut om att eventuellt flytta valet fattas parlamenta­riskt, det vill säga tillsamman­s med alla riksdagspa­rtier, oberoende av regeringse­ller opposition­sroll. Den gemensamma synen är att vi utgår från att kommunalva­let kan hållas som planerat. Slutgiltig­t beslut fattas inom denna månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland