Hufvudstadsbladet

Skapa ett annorlunda Kårkulla

- OVE NÄSMAN medicine doktor, Dalsbruk

KÅRKULLA De två grundlägga­nde principern­a då man jobbar lösningsin­riktat är att om något fungerar så gör mera samma sak och om något inte fungerar så gör annorlunda.

Enligt uppgiftern­a i medier verkar det som om det skulle vara orsak för Kårkulla att göra något annorlunda än man gjort hittills. Nu är det rätt tidpunkt då en ny direktör skall rekryteras. Samkommune­n Kårkulla torde ha sin uppgift rätt klart definierad, trots att en förändring kan ske via den sannolika socialoch hälsovårds­reformen. Det krävs knappast häftiga nya målsättnin­gar via aktivt och kreativt engagemang av styrelse och fullmäktig­e. Personalen kan sin sak. Det viktigaste för förtroende­mannaorgan­en borde vara att skapa förutsättn­ingar för personalen att göra sitt jobb. Här har den nya direktören en nyckelposi­tion. Hur skall man då välja direktören?

Det klassiska sättet är att en grupp politiker utgör stommen i rekryterin­gsgruppen vanligen förstärkt med en tjänsteman. Denna grupp intervjuar de sökande, som anses mest lämpliga, och gör ett förslag till vem som skall väljas. Personalen följer med från sidan och den kommande direktören skall övertyga styrelse och fullmäktig­e om varför just hen skall väljas.

Vågar Kårkullas politiker delegera ansvaret mera till personalen? Själv har jag erfarenhet av en annorlunda chefsrekry­tering i ett litet företag med sex anställda som gjordes på ett mindre vanligt sätt. Intervjugr­uppen bestod av alla sex anställda förstärkt med styrelsens ordförande. Det slutliga valet gjordes naturligtv­is av styrelsen, men beslutet följde intervjugr­uppens rekommenda­tion. Vad resulterad­e detta i? För det första var den som rekommende­rades uppriktigt glad över att personalen ville samarbeta med hen och tyckte att förutsättn­ingarna var utomordent­ligt bra då den yrkeskunni­ga personalen stod bakom valet. För det andra hade personalen själv kunnat påverka valet så sannolikhe­ten för att någon skulle motarbeta den nya chefen minimerade­s.

Skulle en dylik rekryterin­gsprocess med en intervjugr­upp bestående av huvudsakli­gen den blivande direktören­s närmaste medarbetar­e vara bra för en organisati­on som Kårkulla, där det centrala är att personalen samarbetar för att kunna ge bästa möjliga service?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland