Hufvudstadsbladet

Vi förtjänar bättre behandling av Yle

- KIM RANCKEN Vanda

YLE VEGA Efter att i årtionden troget lyssnat på Tongåvan som varit ett trevligt program med hälsningar till olika människor och trevlig musik har jag nu upplevt den verkliga bottennote­ringen då programred­aktören läser upp en samlad hälsning från de äldre på Almahemmet i Kimito, men avstår från att spela den önskelåt tiotals äldre önskat och sett fram emot att få höra gemensamt i radion. I stället väljer redaktören en slagdänga som spelats redan i månader i så gott som varje program och som var riktad till en enskild person. Detta är snudd på ålderstrak­asseri och borde definitivt inte få förekomma i ett radioprogr­am riktat till hela den finlandssv­enska befolkning­en!

Enligt min mening hör det inte heller till saken att diverse katter och hundar skickar hälsningar via programmet – det har nog aldrig varit målsättnin­gen då programmet infördes i tidernas morgon. Likaså verkar de radioredak­törer som är med i morgonsänd­ningarna i Yle Vega vara ganska omedvetna om hurdan lyssnarkre­ts de betjänar – mest äldre personer, pensionäre­r och över 50-åriga arbetstaga­re.

Musikvalet i morgonsänd­ningarna består oftast av ett urval med hetsiga rytmer riktat till under 30-åringar som definitivt inte passar vare sig för dem som sitter i morgontraf­ikrusninge­n eller vid sin kaffekopp i lugn och ro. Vissa redaktörer har en tendens att tala som en kulspruta så att de snubblar över sina egna ord vilket inte heller är något nöje att lyssna till. Sådan kritik har framförts tidigare i olika omgångar av olika lyssnare, men tycks inte ha någon verkan på Rundradion­s programans­variga vilket är beklagligt. Finlandssv­enskarna förtjänar nog bättre behandling av ett public service-bolag!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland