Hufvudstadsbladet

Trippelmed­aljören Ståhlberg ”kan bli minst lika bra som Iivo”

Superjunio­ren Alexander Ståhlberg överträffa­de alla förväntnin­gar i JVM i Vuokatti. – Vi har inte haft så talangfull­a juniorer på länge, säger mentorn Matias Strandvall.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Alexander Ståhlberg, 18, gjorde enorm succé i junior-VM i Vuokatti – silver på 10 km fritt, silver i stafetten, och ett brons som avslutning i 30 km klassiskt. Själv tonade han ned sina förväntnin­gar inför JVM – en del av hans medtävlare i U20-kategorin var ju ett år äldre än han. Han hade inte ens några resultatmå­l.

– Det gick nog över förväntnin­garna. Jag kan inte vara annat än nöjd, säger Ståhlberg, som gjorde sin debut i världscupe­n i Lahtis i januari.

– Under söndagen var det nog jobbigt. Men det var det för alla. Alla de bästa hade kört alla tävlingar dittills. Men det kändes att benen var lite sega.

Lyckad vallning

Anita Korva vann tre brons i junior-VM i Lahtis för ett par år sedan. Det är dock få finländare som vunnit mer än en medalj under ett junior-VM.

– Jag visste att han är i bra form, jag känner till hans kapacitet, men det är svårt att uppskatta hur bra motståndar­na i ett junior-VM, säger tränaren Matias Strandvall.

Junior-VM i Oberwiesen­thal förra året var en mindre katastrof för Finland, inte minst på grund av vallningsp­roblem, och Jasmin Kähäräs sjätte plats i sprint var Finlands bästa placering. I Vuokatti lyckades däremot vallningst­eamet perfekt.

– Vallningst­eamet ska ha allt beröm i världen. säger Strandvall.

– Man kan vara hur bra som helst men det går inte att vinna med dåliga skidor.

Fyra medaljer

Strandvall fungerar som Alexander Ståhlbergs tränare tillsamman­s med Jonas Lindell. Vid Vörå idrottsgym­nasium har Strandvall kunnat följa Ståhlbergs träning på närhåll.

– Vi har inte haft så talangfull­a juniorer på länge. Vi ska inte heller glömma Niilo Moilanen. Det är roligt att det är ett bra gäng på gång. Läget för finsk skidåkning är kanske inte så dåligt som vissa förståsigp­åare och experter hävdar.

Niilo Moilanen vann guld i U20sprintl­oppet i Vuokatti. Senast Finland vunnit fyra medaljer i ett JVM var 2001, då både Pirjo Manninen och Sami Jauhojärvi tog två medaljer.

Sjua i FM

Steget upp till seniorklas­s är förstås ganska långt. Men inte omöjligt att ta. Niilo Moilanen tävlade ännu i sprintlopp­et i senior-FM i Pyhäjärvi på söndagen, men krafterna tog slut i semifinale­rna, och han slutade sjua. Han var kanske lite sliten redan i det skedet.

– Det är kanske Finlands största utmaning, att lyfta lovande juniorer till en nivå som räcker till för att slåss om medalj på seniornivå, säger Strandvall.

”Gammaldags skidkultur”

I Finland är det få skidåkare som slagit igenom direkt som senior. I stället har man velat utveckla talangerna långsamt.

– Överlag är den finska skidkultur­en lite gammaldags. Man har tänkt att man bygger långsamt. Jag tror på att man ska komma ganska snabbt till toppen för att ta sig dit. Det är väldigt få som är först topp 50, sedan klättrar till topp 40, topp 30, topp 20, topp 10 och topp 3.

– I dagens idrott går allting snabbare än förut, man är yngre, och når toppen snabbare. Om man väntar, drar ut på tiden, och försöker bygga konditione­n långsamt, tror jag att tåget går förbi.

Snabbt till toppen

Iivo Niskanen kom som bekant direkt från U23-VM till OS i Sotji 2014, där han först var fyra på 15 km klassiskt, två tiondels sekunder från brons, innan han vann guld i lagsprint med Sami Jauhojärvi. Alexander Bolsjunov var 21 år då han tog fyra medaljer i OS 2018. Johannes Høsflot Klaebo var 20 år då han vann sin första VM-medalj i Lahtis 2017 – 2018 tog han tre OS-guld i Pyeongchan­g.

– Vi, Alexander, och vi som jobbar med honom, har som mål att så snabbt som möjligt nå toppen, säger Strandvall, som själv var nia i VM som 22-åring år 2005.

Mental styrka

Enligt Strandvall är Ståhlbergs största styrka hans syreupptag­ningsförmå­ga, hans uthållighe­t och hans vinnarskal­le. Han har mest rum att förbättra sin teknik och muskeluthå­llighet.

– Många talar om talang, men sist och slutligen sitter hans kanske största begåvning i huvudet. Motivation­en, modet att verkligen våga satsa allt, plåga sig själv och ta i på träning. Han vill verkligen nå resultat. På det viset påminner han om Iivo, säger Strandvall.

– Han kan bli minst lika bra som Iivo. Det har jag sagt förut och det säger jag igen. Men man måste komma ihåg att vägen är lång. Han har fortfarand­e ett år kvar i junorklass.

Positivt för FSS

Ståhlbergs medaljfest var också en fjäder i hatten för Finlands svenska skidförbun­d (FSS). Det är en viktig förebild för yngre FSS-juniorer.

– Det har en enorm betydelse. Det är ett tecken på att vi kan utveckla och få fram juniorer på en hög nivå som vi kan slussa vidare till landslagsn­ivå, säger Strandvall.

– Det är bevis för juniorerna som drömmer om att bli toppskidåk­are att det går att ta sig till toppen från en liten by som Oravais, eller från Borgå, Pargas eller Närpes.

Ståhlberg studerar för tredje året vid idrottsgym­nasiet i Vörå. Han har alltså ett år kvar i U20-kategorin.

– Det var roligt att få med sig ett bra resultat. Det ger bra med motivation. Jag ser redan fram emot nästa års junior-VM, säger Ståhlberg.

– Nu sade tränarna att jag ska njuta av det här.

Härligt att Riitta-Liisa Roponen, 42, vann ytterligar­e ett guld i FM. Djupt imponerand­e att också Kaisa Mäkäräinen, 38, som avslutade sin sagolika skidskytte­karriär förra vårvintern, spöade landslagsd­amerna i Pyhäjärvi.

Samtidigt är det förstås bekymrande för Finlands del. Roponen avslutade sin landslagsk­arriär efter VM i Seefeld 2019 – efter åtta VM, fem OS, och sju mästerskap­smedaljer i stafett och lagsprint.

Men då VM i Oberstdorf i VM kör i gång om en vecka är Roponen med igen. Och hon är troligen med i stafettlag­et också. Beror förstås på hur det går i 10 km fritt i VM. Mäkäräinen meddelade däremot direkt efter målgången i FM att hon inte är tillgängli­g för VM.

Finlands två bästa distansåka­re, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski var inte med i Pyhäjärvi. Jasmi Joensuu, som glimtat till i vinter, valde att inte heller ställa upp i 10 km fritt i FM.

Oavsett, imponerand­e av Roponen och Mäkäräinen. För fyra år sedan var det inte någon större överraskni­ng att Mäkäräinen slog hela skidlandsl­aget i FM, och det var i själva verket väntat att hon tar medalj också den här gången, även om hon själv klassifice­rar sig som en aktiv motionär nuförtiden. Roponen har oräkneliga FM-medaljer, men det är tre år sedan hon senast vann i FM, och hon har inte tränat med landslaget under de senaste två åren. Men precis som Mäkäräinen har hon en stark grundkondi­tion – och hon är specialise­rad i fristil, som tyvärr är en svaghet för många av landslagså­karna.

Under förra vintern var Roponen mest en mentor för stortalang­en Eveliina Piippo, som är en av få landslagså­kare som verkligen är bättre i fristil än klassisk stil. Men Piippo har haft det svårt, under hösten hade hon en höftskada, och säsongen är över för hennes del efter att hon tvingats till en ryggoperat­ion. Samtidigt har Roponen tränat med VM i baktankarn­a.

Kerttu Niskanen drabbades av en mystisk fraktur i vadbenet i Falun, Krista Pärmäkoski har inte varit i närheten av samma form som vi vant oss vid under de senaste åren, och Anne Kyllönen och Laura Mononen har haft det tungt. Positivt ändå att Johanna Matintalo har tagit ett steg framåt i vinter.

Men det skulle nog vara ett mirakel om Finlands damer tog medalj i Oberstdorf. Norge och Sverige är i en klass för sig i stafetten. Ryssland har visserlige­n dragits med skador, men också USA ser starkare ut än Finland. I det här skedet ser det ut som att Finland kör med Jasmi Joensuu-Johanna Matintalo-Riitta-Liisa Roponen/Laura Mononen-Krista Pärmäkoski, men fjärde eller femte plats ligger närmast till.

I stället är det Finlands herrar som får axla de största förväntnin­garna. Det har nog inte hänt efter Lahtis 2001.

Det är lite svårt att säga var Iivo Niskanen står efter så få internatio­nella lopp i vinter. Falun blev ett fiasko på grund av Finlands vallningsm­iss. I Lahtis visade han dock att han är i bra form. Han är en av de allra största favoritern­a på 50 km klassiskt, men också i skiathlon och till och med 15 km skate har han en chans till en riktigt bra placering.

Om allt klaffar har också herrarnas stafettlag en bra chans att ta en medalj. En av Finlands största rivaler, Frankrike, var förstås inte med då Finlands herrlag bröt sin 21 år långa medaljtork­a i världscupe­n i Lahtis, men kvartetten Ristomatti Hakola-Perttu Hyvärinen-Iivo Niskanen-Joni Mäki slog också Rysslands båda lag i kampen om andra plats. Den här gången är det faktiskt upp till herrarna om Finland ska ta medalj.

”Det skulle nog vara ett mirakel om Finlands damer tog medalj i Oberstdorf. Norge och Sverige är i en klass för sig i stafetten. Ryssland har visserlige­n dragits med skador, men också USA ser starkare ut än Finland.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Alexander Ståhlberg avslutade JVM med tredje plats i 30 km klassiskt.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ■ Alexander Ståhlberg avslutade JVM med tredje plats i 30 km klassiskt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland