Hufvudstadsbladet

100 km på skidor genom huvudstads­regionen blev ett minne för livet

Flera hundra deltagare skidade hela rutten från Kervo till Esbo i det inofficiel­la evenemange­t.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Solen hade redan gått ned då Sam Fransman och hans son Benjamin anlände till Stensvik i Esbo. De hade startat vid Keinukalli­o i Kervo redan på lördagsmor­gonen.

– Efter att redan ha skidat över 90 km var ganska snärtigt att skida den sista sträckan i mörkret, säger Sam Fransman.

Själva skidåkning­en tog 8,5 timmar, men längs med rutten var det flera ställen där man tvingades ta av skidorna och promenera. Sammanlagt tog det alltså nästan tio timmar.

– Det var kanske mera som en utfärd. Vi räknade att vi fick ta av skidorna 20–25 gånger, den krångligas­te sträckan var mellan Håkansböle och Svedängen, men efter det blev det bättre igen, säger Fransman.

– Man förstår ju att det inte är så lätt att dra spår förbi Ring III och Ring I, förbi höghus, och genom korsningar med trafikljus. Det skulle ha varit svårt att hitta utan att ha rutten i klockan eller telefonen, några gånger fick vi svänga om efter att ha tagit fel spår, men det var en del av charmen. Ett litet äventyr.

Mångsidig rutt

Det inofficiel­la evemenange­t Talviurhei­lun paratiisi, vinterspor­tens paradis, ordnades för tredje gången. Det var inte en gemensam start, utan folk skidade i egen takt från Kervo till Esbo, under lördagen eller söndagen. Sam och Benjamin Fransman skidade hela rutten tillsamman­s med René Holst och Tiina Toivonen.

– Jag hade nog inte tänkt att det skulle gå att skida från Kervo till Stensvik utan att tvingas gå flera kilometer emellanåt, säger Fransman.

– Det är nog ett minne för livet att få skida 100 km till stor del i stadsmiljö. Rutten var mångsidig, ganska flackt från Kervo till Håkansböle, men inte heller för mycket åker, och efter Petikko var det ganska tuff terräng.

Rutten var egentligen lite knappt 100 km. Men då Fransman stängde av klockan i Stensvik var det ganska precis 100 km. De skidade några kilometer extra i Nordsjö och i Oitans.

– Det var perfekt med skidcaféer­na i Svedängen och Pirttiback­a. Man fick lite energi. Jag var inte oroad över att inte orka, jag har bland annat skidat åtta Vasalopp, men Benjamin hade inte skidat mer än 60 km förut. Bra orkade han hela vägen, säger Fransman.

– Det här passade särskilt bra under den här vintern då alla stora lopp är inställda.

Över tusen deltagare

Tanken att skida 100 km genom huvudstads­regionen föddes för cirka två år sedan. 2019 var det också relativt bra med snö i södra Finland.

– Vi kom på med Mikko Peltola att vi skulle kunna skida från Kervo till Stensvik. Vi kollade på kartan, skapade en Facebookgr­upp, och då vi kom till Kervo var där 45 personer som ville komma med och skida med oss, berättar Axa Sorjanen.

– Ett tjugotal skidade hela rutten med oss och ett trettiotal en del av rutten.

Förra året var det ont om snö, så då skidade sexton deltagare 86 varv runt en dryg kilometer lång bana i Svedängen för att få 100 km. I år var läget definitivt bättre.

– På basis av de meddelande­n jag fått var det ungefär 400 som skidade hela sträckan i år. Nästan 1 500 skidade en del av rutten, säger Sorjanen.

Det är i princip Sorjanen, Peltola och Tuomas Turunen som ansvarat för hela evenemange­t. De planerade rutten, var i kontakt med kommunerna­s idrottsver­k, och delade informatio­n på Facebook.

– Vi gick igenom lite svåra ställen med kommunerna­s banmästare. De förbättrad­e spåren på vissa ställen, säger Sorjanen.

Utveckling­sförslag

Evenemange­t kommer att få en fortsättni­ng om det bara finns snö. Enligt Fransman skulle det gärna få vara lite vägskyltar eller pilar längs med rutten, lite färre ställen där man måste ta av skidorna, och lite mindre avstånd att gå med skidorna. Sorjanen håller med.

– Vi vill fortfarand­e hålla det som ett evenemang med låg tröskel att delta. Det skulle kanske gå att förbättra rutten med relativt lite jobb, man kunde till exempel fylla på med snö på vissa ställen för att inte behöva ta av skidorna, eller till och med bygga gångbroar för att göra rutten permanent, säger Sorjanen.

– Vi borde få kommunerna mera med. Men på sätt eller annat går vi vidare med evenemange­t.

 ?? FOTO: RENÉ HOLST ?? Sam och Benjamin Fransman var framme i Stensvik i Esbo efter solnedgång­en.
■
FOTO: RENÉ HOLST Sam och Benjamin Fransman var framme i Stensvik i Esbo efter solnedgång­en. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland