Hufvudstadsbladet

Gulacsi bryr sig inte om rubrikerna

Peter Gulacsi hör till målvaktsel­iten i Bundesliga. I dag ska han försöka stoppa Liverpools anfallsvap­en då match ett i dubbelmöte­t står på programmet.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Matchen spelas i Gulacsis hemstad Budapest då Liverpool inte beviljades inresetill­stånd till Tyskland på grund av det svåra pandemiläg­et i England.

– Puskasaren­an är fin, staden är vacker och kär för mig men jag hade mycket hellre spelat hemma i Leipzig. Vi har vunnit tre av tre matcher i Champions League den här säsongen på hemmaplan, säger Gulacsi till The Athletic.

Då matchparen lottades i december fick Liverpool gälla som favorit men med tanke på Liverpools svaga form och skadeprobl­em är det frågan om inte Leizpig är favorit i dubbelmöte­t.

Gulacsi har själv ett speciellt band till Liverpool. Han försökte under sex år 2007–2013 slå igenom på Anfield men fick aldrig chansen. Det blev i stället låneperiod­er i Hereford, Tranmere och Hull innan han lämnade England bakom sig och anslöt till Salzburg. Där blev det ett par lyckade säsonger innan han fick en flytt inom koncernen till Leipzig.

Gulacsi fanns med matchtrupp­erna i Liverpool vid 52 tillfällen men fick aldrig chansen mellan stolparna.

– Jag kan skratta åt det i dag men då var det inte alltid så muntert. Det är väl ett svårslaget rekord i sitt slag.

Åren efter Rafael Benitez styre var något turbulenta på Anfield och Gulacsi fick uppleva Roy Hodgson, Kenny Dalglish och Brendan Rodgers innan han lämnade kungadömet bakom sig.

– Alla var bra tränare men pressen på den här nivån är alltid stor. Så det gäller att nå resultat direkt. Då finns det kanske inte alltid tid att låta någon spela in sig. Yngre spelare hamnar lätt i kläm.

– Men jag känner ingen bitterhet. Jag fick många år i en av världens största klubbar med fantastisk­a spelare. Varje träning kändes som en match på toppnivå, säger den 30-åriga ungerska målvakten.

Gulacsi brukade ofta stanna kvar efter träningarn­a och köra straffar med storstjärn­an Steven Gerrard.

– De räddade straffarna under de åren kan räknas på ena handens fingrar. Så säker var han. Luis Suarez var en magisk frisparkss­kytt och Fernando Torres oerhört bra en mot en. Pepe Reina var den stora inspiratio­nskällan för mig. Han var en grym målvakt. Hans förmåga att behålla koncentrat­ionen imponerade. Han var alltid på topp och gjorde ytterst sällan misstag.

En annan målvakt som Gulacsi ser upp till är forna Chelseastj­ärnan Peter Cech.

– Jag har använt åtskilliga timmar till att studera honom. Han var oerhört bra. Han gjorde inget väsen av sig men var så säker. Min stil påminner om Cechs.

Leipzigs försvar är det bästa i Bundesliga. Mittbackar­na Dayot Upemecano, som flyttar till Bayern München på sommaren, och Ibrahim Konate prisas ofta, likaså de snabba ytterbacka­rna. Gulacsi får sällan de stora rubrikerna men det bekommer honom inte alls. För honom räcker det att lagkamrate­rna uppskattar honom. Och det gör de.

På tisdag kväll ställs han mot Liverpool som har en av världens bästa målvakter i sina led i Alisson Becker. Brassen har varit ovanligt skakig på sistone men Gulacsi tror det är övergående.

– Det är inte så att Alisson eller någon annan av deras stjärnor plötsligt tappat all kvalitet. De har ett par jobbiga månader bakom sig men hör ändå till världens bästa lag. Sådana lag kommer alltid tillbaka. Men visst har vi chansen mot dem.

Leipzig spelade semifinal i Champions League i somras och slog ut Manchester United i gruppspele­t i höstas. Så det finns skäl till en viss oro i Liverpools led.

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN ?? Peter Gulacsi gratuleras av managern Julian Nagelsmann.
FOTO: MICHAEL SOHN Peter Gulacsi gratuleras av managern Julian Nagelsmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland