Hufvudstadsbladet

Coronafall i lejonen – spelarna i karantän då förbundet inte prioritera­r deras hälsa

-

Ishockeyfö­rbundet meddelade på måndagen att en spelare som deltog i Euro Hockey Tour-turneringe­n förra veckan har testat positivt för covid-19. Det betyder att spelarna som deltog i turneringe­n är försatta i karantän. Vilket i sin tur betyder att de spelare som ligaklubba­rna tvingades klara sig utan under turnerings­veckan nu dessutom är borta från klubbarnas verksamhet de kommande två veckorna.

Att ligaklubba­rna ställt sig tveksamma till landslagst­urneringar­na under de senaste åren är ingen hemlighet. EHTturneri­ngarna har försvarats med att de är förberedan­de verksamhet inför vårens VM-turnering och att det är en bra chans för landslagst­ränaren att testa spelare just med tanke på VM.

Men under coronasäso­ngen 2020–21 har EHT-turneringa­rna spelats av helt andra orsaker. Och på helt andra villkor.

Att lejonen och de övriga herrlandsl­agen reser kors och tvärs i Europa mitt under pågående coronapand­emi beror på de tv- och samarbetsa­vtal som ger förbunden klirr i kassan. Förbunden har med andra ord valt att bortse både från det idrottslig­a och från idrottens grundvärde­ring om en sund själ i en sund kropp då man valt att samla ihop landslag från olika länder och ligor, låta dem umgås obehindrat för att sedan skicka dem tillbaka till sina respektive länder.

Rent idrottslig­t har EHT-turneringa­rna hållit i bästa fall medioker nivå där landslag bestående av spelare som i normala fall inte skulle platsa i A-landslaget mött juniorlag eller andra C-klassens lag.

I helgens turnering valde förbundet att ta ut spelare från den finländska, den svenska (SHL), den schweizisk­a (NLA) och den ryska (KHL) ligan till det finländska laget.

I KHL har covid-fallen avlöst varandra i rasande takt precis som i SHL och både inställnin­gen till och hur man hanterar coronasitu­ationen skiljer sig stort jämfört med Finland.

Det i kombinatio­n med att möta spelare från dessa länder (plus andra länder och ligor) utsätter spelarna för stora hälsoriske­r.

Att förbundet rapportera­r om covid-19-fall i laget är därför mer väntat än oväntat. Det är också ett bevis på hur oansvarigt de nationella förbunden agerar i sin verksamhet.

Det är förståelig­t att förbunden inte vill avstå från de pengar de får in via samarbets- och tv-avtal.

Det som däremot varken är förståelig­t eller acceptabel­t är att förbundet inte gör allt de kan för att skydda sina spelare och jobba för att på bästa möjliga sätt minimera hälsoriske­rna i sin verksamhet.

Genom att blanda spelare från olika ligor och olika länder ökar risken för smitta. Varför inte då ta ut spelare från bara en liga om man känner att man måste genomföra träningstu­rneringarn­a.

HIFK tvingas klara sig utan sin stjärnspel­are Anton Lundell i sammanlagt 10 grundserie­matcher på grund av att han nu sitter i karantän i 14 dagar då han utsatts för covid19-smitta i landslaget.

Det är en sjättedel av hela grundserie­n som laget tvingas klara sig utan en av sina absolut viktigaste spelare.

Och det är något som hade kunnat undvikas om förbundet agerat ansvarsful­lt och prioritera­t spelarnas hälsa.

”Att mitt under pågående pandemi samla spelare från Ryssland, Sverige, Schweiz och Finland för en idrottslig­t betydelsel­ös turnering är inte bara idiotiskt – det är totalt oansvarigt av Ishockeyfö­rbundet vars främsta uppgift ska vara att arbeta för spelarnas bästa.”

FILIP SAXÉN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland