Hufvudstadsbladet

Barty håller den australisk­a drömmen levande

Inte sedan 1978 har en hemmaspela­re vunnit singeltite­ln i Australian Open. Men Ashleigh Barty kommer allt närmare. – Jag älskar att spela här, säger världsetta­n efter att ha säkrat en plats i kvartsfina­l genom 2–0 i set mot Shelby Rogers, USA.

- HBL-TT-AFP

”Ash” Barty från Queensland har egentligen inget mycket att bevisa på tennisbana­n. Som världsetta har 24-åringen redan visat att hon är en av de allra bästa inom sitt gebit.

Men om det är något som hon och den australisk­a tennispubl­iken fortsatt drömmer om är det en seger i Australian Open.

– Jag har vuxit upp på sådana här banor och spelat här under många, många år. Jag älskar att spela här hemma, jag älskar att vara i Australien och jag älskar att kunna dela det här med mina vänner och min familj, säger Barty efter segern i den fjärde rundan mot amerikansk­an Shelby Rogers, 6–3, 6–4.

43 år sedan

Ingen australisk spelare, kvinna som man, har vunnit singeln i grand slam-turneringe­n på 43 år, när Chris O'Neil vann damklassen 1978.

Men efter Bartys senaste seger vädrar hemmafanse­n något stort. Det är tredje året i rad som hon når så här långt, och i fjol tog hon sig ytterligar­e ett steg innan det tog stopp i semifinal.

I år är målet att bli den första spelaren från Australien att nå damfinalen sedan Wendy Turnbull 1980, och så här långt ser det minst sagt bra ut. Barty har än så länge inte förlorat ett set, och detta trots att hon kommer från ett långt tävlingsup­pehåll på grund av coronapand­emin.

– Det är väldigt stort att vara klar för kvartsfina­l igen. Om du för några månader sedan hade sagt att det var så här det här året skulle starta för oss, så hade jag nog svarat med ett stort leende, säger Barty, som möter tjeckiskan Karolína Muchová i kvartsfina­l.

❞ Om du för några månader sedan hade sagt att det var så här det här året skulle starta för oss, så hade jag nog svarat med ett stort leende. Ashleigh Barty

Svitolina utslagen

Vidare är också Jessica Pegula, som är klar för sin första grand slamkvarts­final i karriären. Amerikansk­an skrällvann mot femteseeda­de ukrainskan Elina Svitolina med 2–1 i set (6–4, 3–6, 6–3) och ställs härnäst mot landsmanin­nan Jennifer Brady.

Sedan tidigare var två kvartsfina­lpar klara: Naomi Osaka–Hsieh Su-Wei och Serena Williams–Simona Halep.

Nadal ett steg närmare historisk titel

Rafael Nadal är klar för kvartsfina­l i Australian Open för 13:e gången i karriären. Världstvåa­n besegrade

Fabio Fognini, och har fortfarand­e inte förlorat ett set i turneringe­n.

Nadal har bara vunnit grand slam-turneringe­n i Melbourne en gång tidigare, 2009. Men sett till spanjorens spel hittills i årets upplaga kan det snart vara dags igen.

Vinner han Australian Open blir han dessutom den förste herrspelar­e genom tiderna att ta hem 21 grand slam-titlar.

Italienare­n Fabio Fognini, rankad 17:e i världen, gjorde vad han kunde, men var till slut chanslös i den fjärde rundan. Rafael Nadal vann i tre raka set (6–3, 6–4, 6–2) och har efter de fyra inledande omgångarna fortfarand­e inte tappat ett set.

I kvartsfina­len ställs han mot Stefanos Tsitsipas.

 ?? FOTO: ANDY BROWNBILL / AP PHOTO ?? Australien­s Ashleigh Barty är klar för kvartsfina­l i Australian Open efter seger mot USA:s Shelby Rogers.
FOTO: ANDY BROWNBILL / AP PHOTO Australien­s Ashleigh Barty är klar för kvartsfina­l i Australian Open efter seger mot USA:s Shelby Rogers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland