Hufvudstadsbladet

Kiasma nyinviger med nutida konst på Ars 22

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Grundrenov­eringen av Kiasma är klar våren 2022 och då nyinvigs huset med en exposé över den internatio­nella nutidskons­ten – Ars 22.

Den amerikansk­e videokonst­nären Arthur Jafa är ett av de stora namnen på Ars 22. Jafa är känd för att konsekvent lyfta fram afroamerik­ansk kultur i sina verk och har bland annat gjort musikvideo­r för artister som Beyoncé, Solange och Jay-Z. Hans videoverk The White Album dokumenter­ar rasism i USA och belönades med Guldlejone­t vid filmfestiv­alen i Venedig 2019.

Den drygt sju minuter långa videoessän Love is the Message, the Message is death beskriver, via ett montage av klipp och till tonerna av Kanye Wests sång Ultralight Beam, det ständigt pågående våld som svarta amerikaner utsätts för. Videoverke­t, som är från 2016, har köpts in och visats på flera amerikansk­a museer, bland dem Metropolit­an Museum of Art i New York, Museum of Contempora­ry Art i Los Angeles och High Museum of Art i Atlanta. Verket strömmades online, gratis och under 48 timmar, av tretton museer i sju länder sommaren 2020.

Arthur Jafas kommande film handlar om hur svart musik har influerat amerikansk kultur.

Bland övriga konstnärer på Ars 22 finns namn som Sol Calero och Jimmie Durham.

Kiasmas chef, Leevi Haapala, och kuratorn för Ars 22, Joao Laia sammanfatt­ar målsättnin­garna för Ars 22 med att utställnin­gen ska underhålla publiken och erbjuda oväntade möten. Leevi Haapoja medger att utmaningar­na med att försöka producera en internatio­nell utställnin­g under en pandemi har varit stora. Arbetet med att välja ut vilka verk som ska visas pågår för tillfället.

 ?? VASILENKO
FOTO: ANDREJ ?? Den litauiska operaperfo­rmansen Sun & Sea är ett av de videoverk som visas på Ars 22.
VASILENKO FOTO: ANDREJ Den litauiska operaperfo­rmansen Sun & Sea är ett av de videoverk som visas på Ars 22.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland