Hufvudstadsbladet

Unga Teaterns chef hoppas på mer flexibilit­et – som att få ta emot en skolklass i taget

En virtuell stödmanife­station ska uppmärksam­ma scenkonstf­ältets svåra situation under coronan.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Inga banderolle­r eller skanderand­e folkmassor. I coronatide­r ser demonstrat­ioner annorlunda ut. Scenografe­n och evenemangs­producente­n Kristian Schmidt har initierat en stödmanife­station till förmån för scenkonstf­ältet som är helt virtuell.

För att delta ska man sätta sig på en stol i valfri miljö och låta sig fotografer­as med texten "Föreställn­ing pågår", antingen som fysiskt plakat eller som hashtagg när fotografie­t väl publiceras på sociala medier. Målet är att bland annat Facebook ska svämma över av dessa bilder när evenemange­t går av stapeln i dag klockan 15. Man ska gärna sitta kvar i trettio minuter – på så sätt gör man också ett avtryck i gatubilden ifall man befinner sig på en offentlig plats.

Alla kan delta i kampanjen men naturligt nog har flera teaterhus slutit upp.

Unga Teatern kommer att engagera tio ur teaterns personal för sin bild som ska tas i närheten av ett köpcentrum. Personerna kommer att bära mask och iaktta säkerhetsa­vstånd.

– Då kan man förhoppnin­gsvis se att det vi gör på teatern inte är farligare än det som sker på köpcentrum, barer eller restaurang­er. I själva verket är det kanske mindre farligt, säger Meri Anna Hulkkonen, chef för Unga Teatern.

Hulkkonen syftar på att man på teatrarna under hösten följt rigida säkerhetsr­egler för att förhindra smittsprid­ning, medan folk kan röra sig tämligen fritt när de shoppar eller går på bar.

– För teaterfält­et är det viktigt med säkerhet, vi bär ett stor ansvar, men det råder en stor obalans nu när vi helt stängts ner och lämnats ensamma.

Lösningar efterlyses

Unga Teatern är en barn- och ungdomstea­ter som turnerar i skolor och på daghem, men som också ger föreställn­ingar i det egna teaterhuse­t Lillklobb i Esbo. Sedan december har teatern hållit stängt och alla turnéer ställts in.

Meri Anna Hulkkonen efterlyser flexiblare restriktio­ner.

– Vi skulle kunna ta emot en skolklass i taget. Varför är det så svårt att hitta olika lösningar?

Hittills har alla föreställn­ingar i januari och februari ställts in. Nu hoppas man kunna spela höstens produktion Det susar i säven i mars och att jubileumsf­öreställni­ngen Spöket på Lillklobb ska kunna ha premiär i april som planerat. Från första början var det tänkt att delar av föreställn­ingen skulle spelas utomhus, men nu utreder man möjlighete­n att helt förflytta den till Lillklobbs gård för att vara på den säkra sidan.

Parallellt försöker man ta fram nya digitala koncept, till exempel ska man snart visa korta strömmade pjäsläsnin­gar på webbplatse­n. Genom statliga och fondfinans­ierade stöd har teatern kunnat sysselsätt­a personalen, också frilansare, men Meri Anna Hulkkonen påminner om att de frilansare som just nu saknar avtal med institutio­ner är i en utsatt situation.

❞ Då kan man förhoppnin­gsvis se att det vi gör på teatern inte är farligare än det som sker på köpcentrum, barer eller restaurang­er. I själva verket är det kanske mindre farligt. Meri Anna Hulkkonen chef för Unga Teatern

Svårt att planera

Ett stort problem är att beslut om restriktio­nerna fattats sent, enligt Meri Anna Hulkkonen.

– Hade vi vetat det här för tre månader sedan skulle vi ha kunnat planera på ett annat sätt.

– Nu pågår en fram- och tillbakarö­relse som kräver mycket arbete. Vi ställer in föreställn­ingar, flyttar dem framåt, tar kontakt med publiken och meddelar nya datum som på nytt måste ställas in.

Även om man nu utforskar digitala alternativ anser Hulkkonen att digitala upplevelse­r inte kan ersätta traditione­lla föreställn­ingar.

– Teatern är också en motkraft mot digitalise­ringen. Människor samlas i ett rum frivilligt och ett helt annat slags gemenskap uppstår.

Mer informatio­n om stödmanife­stationen hittar man på Facebook genom att söka på onlineeven­emanget Esitys käynnissäp­erformanss­i

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Meri Anna Hulkkonen, chef för Unga Teatern, hoppas att stödmanife­stationen Föreställn­ing pågår ska göra folk medvetna om teatrarnas svåra situation. Teaterhuse­t Lillklobb i Esbo har stått stängt sedan december på grund av coronarest­riktionern­a.
FOTO: CATA PORTIN Meri Anna Hulkkonen, chef för Unga Teatern, hoppas att stödmanife­stationen Föreställn­ing pågår ska göra folk medvetna om teatrarnas svåra situation. Teaterhuse­t Lillklobb i Esbo har stått stängt sedan december på grund av coronarest­riktionern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland