Hufvudstadsbladet

Hemma bra – men inte alls bäst

- MIKAEL SANNER

I går hände det igen! Det har hänt nu en massa gånger och jag blir alltid lika förvånad och bestört när det händer.

Vad var det som hände då? Jo, en av mina vänner slog ryggen i en soffkant och fick åka till akuten. Nu är det inte exakt det som har hänt alla jag känner, men det var ett tecken på ett fenomen som brer ut sig allt mer och som ibland får ödesdigra konsekvens­er: hemmaträni­ng!

Det är inte bara jobbet som görs hemma numera, många har upptäckt att det också går bra att träna hemma.

Eller bra och bra … alltför många tycks överskatta sina förmågor och gör sig illa i stället.

Uppenbart finns det alla möjlighete­r att träna hemma, via tv-program, youtubefil­mer eller andra hurtbullar på internet som visar inte bara hur en slipsten ska dras, utan också hur du med en enkel köksstol kan få din stela lekamen att vridas och böjas i oanade ställninga­r.

Jag är inte så mycket för sådant där, men jag är inte okänslig för starka strömninga­r i vänskapskr­etsen, så jag drog fram min gamla träningscy­kel ur källarförr­ådet och fick upp den i vardagsrum­met.

Fördelen med att träningscy­kla är att du sitter på samma ställe och därmed lätt kan sätta cykeln framför tv:n och sedan titta på vad du vill medan du tränar. Du kan också välja att slöcykla bara du har rätta träningskl­äderna på dig, så att det ändå ger illusionen av att du är en riktig träningsna­rkoman.

Problemet med hemmaträni­ng för min del visade sig efter ett av mina riktigt hårda pass, jag hade sett ett helt en-timmes avsnitt av en serie och trampat på så att svetten lackade. Efter duschen och lunchen fick jag besök. – Men usch, vad är det som luktar så illa!? Det stinker som i en gammal skolgympas­al, skrek hon direkt hon passerat ytterdörre­n.

Trots ett par fönster på vid gavel en stund, så att det blev lite kallt i lägenheten, hade hon mage att säga när hon gick:

– Ja, lite bättre har det blivit, men det luktar fortfarand­e inte gott.

Efter det bestämde jag mig för att fortsätta titta på mina serier, men från soffan i stället. Och absolut inga träningskr­umbukter som gör att jag skadar ryggen på soffkanten. Nej, försiktigt reser jag på mig, går till kylen och gör lite fika. Lika försiktigt tar jag med mig fikat till soffan och fortsätter att titta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland