Hufvudstadsbladet

Stonehenge­s stenar kommer från tidigare bygge

- TT-AFP

De stora stenarna i mytomspunn­a Stonehenge ser ut att tidigare ha varit del av ett helt annat monument – nästan 30 mil bort, i Wales.

Forskare som har studerat fornlämnin­gen Waun Mawn i sydvästra Wales har funnit flera belägg för att en cirkelform­ad stensättni­ng som en gång stod där plockades ned och flyttades till slätten utanför engelska Salisbury, där Stonehenge står.

Stonehenge byggdes för omkring 5 000 år sedan. Cirkeln i Waun Mawn restes ungefär 400 år tidigare än så, enligt dateringar som gjorts av kol och sediment i de hål där stenarna stått.

Området kring fornlämnin­gen i Wales bedöms ha varit ett relativt tätbefolka­t område vid den tiden, men den mänskliga aktivitete­n fick ett plötsligt slut under ungefär samma tid som Stonehenge byggdes.

– Det är som om de bara försvann. De flesta människorn­a kanske migrerade och tog med sig sina stenar, deras nedärvda identitet, säger en av forskarna, arkeologen Mike Parker som verkar vid University College London.

Deras studie ger en förklaring till varför de stora, tunga stenarna från Wales flyttades så långt. Liknande fornmonume­nt har byggts med stenar från närliggand­e brott.

De som byggde Stonehenge tycks också ha försökt efterlikna Waun Mawn. Cirkeln i Wales har en diameter på 110 meter – samma som diket som omger Stonehenge. Stenarna har på bägge platser också placerats med hänsyn till solens uppgång vid sommarsols­tåndet.

 ?? FOTO: TT/AP PHOTO/TIM IRELAND ?? Forskare bedömer att stenarna i Stonehenge kommer från ett tidigare, liknande bygge i Wales. Arkivbild.
FOTO: TT/AP PHOTO/TIM IRELAND Forskare bedömer att stenarna i Stonehenge kommer från ett tidigare, liknande bygge i Wales. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland