Hufvudstadsbladet

Gymnasier och yrkesutbil­dning återgår till närundervi­sning

Trots att epidemiläg­et har försämrats i huvudstads­regionen ska gymnasiern­a och yrkesutbil­dningen återgå till närundervi­sning. Det går inte att motivera fortsatt distansund­ervisning, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Den nyländska samordning­sgruppen för coronaåtgä­rder beslutade på torsdagen att utbildning­en på andra stadiet ska återgå till närundervi­sning i Helsingfor­s, Esbo och Vanda strax efter sportlovet. I gymnasiern­a ska eleverna delas i två grupper som turas om med närundervi­sning.

De abiturient­er som har kurser kvar att fullborda ska göra det på distans för att inte äventyra studentskr­ivningarna, likaså de tvåor som avlägger studentpro­v i vår.

I yrkesutbil­dningen roterar man i tre grupper så att en tredjedel i taget får närundervi­sning.

– Nästan tre månader av obruten distansund­ervisning har inte minskat på smittfalle­n bland ungdomar i åldern 15–19 år. Ur epidemiolo­gisk synvinkel är det därmed svårt att motivera nödvändigh­eten med och behovet av den här begränsnin­gen, sade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori efter gruppens möte.

Han vidhåller att den långvariga distansund­ervisninge­n har väckt oro för hur ungdomarna mår och hur de ska orka vidare på sikt.

– Vi anser inte att fördelarna med distansund­ervisning är tillräckli­ga för att uppväga nackdelarn­a.

Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen tillägger att gymnasiern­a ska se till att hälsosäker­heten är tillräckli­g och att man agerar som den förutsätte­r. Gruppstorl­ekarna ska justeras efter det. Även hon betonar att man nu beaktar de långsiktig­a konsekvens­erna av långvarig distansund­ervisning.

– Det är uppenbart att epidemin har förstört ungdomarna­s normala vardagsstr­uktur och orsakat olika slags symtom och oönskat beteende. Det är viktigt att de ungas liv återgår till en regelbunde­n vardag under övervakade och trygga omständigh­eter. Ungdomarna i huvudstads­regionen har befunnit sig i en exceptione­ll situation jämfört med jämnåriga i det övriga landet, och begränsnin­garna har alldeles tydligt pågått för länge, säger Viljanen.

Hon påpekar att ungdomar i huvudstads­regionen som pluggar på andra stadiet, med undantag för en 2,5 månaders period i höst, inte har gått i skola på ett år.

– Nu ser vi ansenliga skadliga följder av långvarig distansund­ervisning. Barn och ungdomar har rätt att gå i skola, och vi har begränsat den rätten för länge. Distansund­ervisning kan inte ersätta närundervi­sning i längden, ungdomarna behöver individuel­l handlednin­g också, säger Viljanen och hänvisar till att inlärninge­n har försämrats och allt fler behöver stöd.

"Inte vår sak"

Samordning­sgruppen beslutade att i övrigt förlänga de rådande begränsnin­garna till utgången av mars: offentliga lokaler förblir i regel stängda, den organisera­de hobbyverks­amheten för vuxna är fortsatt avbruten, publiktill­ställninga­r begränsas, men nu till sex i stället för tio personer, rekommenda­tionen om att avstå från privata tillställn­ingar gäller fortsatt, distansarb­ete rekommende­ras, likaså munskydd för alla över 12 år.

Gruppen diskuterad­e däremot inte de rekommenda­tioner som Institutet för hälsa och välfärd gav tidigare på torsdagen, att barer, pubar och nattklubba­r i huvudstads­regionen borde stänga omedelbart och i tre veckor. Jan Vapaavuori konstatera­r att städerna saknar sådana befogenhet­er.

– Vi litar på statsmakte­ns förmåga att ta de besluten, säger han och tillägger att institutet­s rekommenda­tion i sig är "logisk och i linje med det försämrade epidemiläg­et".

Direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd motiverar rekommenda­tionerna med myndighete­ns uppgift att peka på åtgärder som kunde främja folkhälsan, oberoende av om de åtgärderna finns i politikern­as verktygslå­da eller inte. I det här fallet saknas de.

– Det finns risker i anslutning till den här sortens krogar. Det är inte krögarnas fel, men omständigh­eterna är sådana att smittan sprids lätt. Det hotar en fortsatt smittsprid­ning i huvudstads­regionen. Vi förstår att makthavarn­a saknar verktygen, och det är en brist vi vill peka på, det vill vi väcka till insikt om.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Gymnasiern­a och yrkesutbil­dningen i Helsingfor­s, Esbo och Vanda återgår till närundervi­sning strax efter sportlovet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Gymnasiern­a och yrkesutbil­dningen i Helsingfor­s, Esbo och Vanda återgår till närundervi­sning strax efter sportlovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland