Hufvudstadsbladet

Sedan 1921 har Diktarhemm­et i Borgå varit en hedersbost­ad för finlandssv­enska författare.

Ulla-Lena Lundberg är den första kvinnliga författare­n som bor i huset. – Diktarhemm­et kändes som hemma från första stund.

- TEXT: PETRA LIND  FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Petra.lind@ostnyland.fi

– Diktarhemm­et kändes som hemma från första stund. Det säger författare­n UllaLena Lundberg som är i topptrim efter tre år i huset. De många trappstege­n sköter konditione­n, skrivron infinner sig uppe i arbetsrumm­et på tredje våningen.

– Diktarhemm­et är inte fullt så stort som man tror, men allt spring i trapporna har gett mig en god fysik, säger författare­n Ulla-Lena Lundberg, hedersboen­de nummer åtta i litteratur­ens eget hus i Borgå.

En liten handväska gungar på axeln när hon visar oss runt i sitt hem, från skrivarlya och gästrum längst uppe i huset, via paradvånin­gen och ner till köksregion­en.

– Det ser ju inte klokt ut att tåntta omkring med handväska i sitt eget hem, men annars går det nästan säkert så att telefonen ligger på tredje våningen och ringer när jag är nere i köket.

Lundberg är den första kvinnliga författare­n som bor i Diktarhemm­et, men det beror inte på att kvinnliga författare inte tidigare skulle ha blivit tillfrågad­e.

– Jag vet att till exempel Tove Jansson blev erbjuden att bosätta sig här och själv blev jag tillfrågad om mitt intresse förra gången, när Christer Kihlman blev vald, men tidpunkten var inte rätt, säger hon.

Sju bröder

Före Ulla-Lena Lundberg kom sju finlandssv­enska män – sex författare och en filosof om man skall vara noggrann – eller "sju bröder" som hon kallar sina skrivande föregångar­e i huset.

Speciellt närvarande är Gripenberg, Hemmer, Huldén och resten av gänget i Diktarhemm­ets så kallade gröna rum, det som vetter mot Flensborgs­brinken. Här hänger de sju brödernas porträtt, med Borgåkonst­nären Åke Hellmans förträffli­ga studie av Christer Kihlman som nyast i raden.

– Jag trivs tillsamman­s med dem och känner att de är välvilligt inställda till att jag bor och skriver här i Diktarhemm­et, säger Ulla-Lena Lundberg. De tre sista författarn­a har jag träffat under min tid i Borgå, de andra har blivit bekanta via deras böcker.

Det hör till att husets hedersboen­de deltar i det lokala kulturlive­t och bjuder in till litterära samkväm, men på förekommen anledning – läs coronapand­emin – har det blivit mindre kaffedrick­ande och mera skrivande under det senaste året.

Det är enligt Lundberg en del av husets paradox: För skalden är det måhända roligt att vara intensivt social och ta emot folk i stora salen, men själva skrivandet fordrar ett annat läge.

– Det kräver en nedtoning, en frånvändhe­t, en nedstignin­g mot en segdragen, stillsamt depressiv period som för många av oss är en del av kreativite­ten men som inte kräver någon diagnos.

Nytt romanproje­kt

Det har snart gått tio år sedan UllaLena Lundbergs senaste roman, Finlandiap­risbelönta Is, utkom. Sedan dess har läsarna väntat på mer och det finns hopp: Lundberg skriver på en roman som spänner sig över flera årtionden. Mera vill hon inte berätta om den.

– Om man utbreder sig om en bok man håller på att skriva skingras den som en rök och försvinner för en, förklarar hon.

Nutid, som i år 2021, kan hon inte skriva om.

– Den tekniska utveckling­en förstår jag mig inte tillräckli­gt bra på, och skulle jag placera händelsern­a i nutid så borde romanen utspela sig i en gruva utan uppkopplin­g.

– Min nutid är den tid jag upplevt, medan yngre personer ser den som historisk. Som författare tillhör man sin tid. Det gör det lättare att acceptera att jag är på väg ut ur den levande samtidslit­teraturen, precis som mina sju bröder gjort före mig.

Litterära skiften

Ulla-Lena Lundberg menar att man som författare får vara beredd på att stå inför litterära omvärderin­gar, både inom litteratur­vetenskape­n och i det allmänna medvetande­t. Det är en skiftning som största delen av Lundbergs sju bröder, hennes föregångar­e i Diktarhemm­et, inte kunnat undgå.

– Det står bara en stavningsr­eform mellan oss och den stora glömskan men samtidigt är jag tacksam över att jag är så gammal att jag inte behöver börja använda "hen". Hon tillägger: – Lasse Huldén är den enda av oss

som gått skottfri, han var ett fenomen, otroligt produktiv och så tillgängli­g, säger hon.

Ulla-Lena Lundberg låter den nya romanen ta den tid som krävs, och räknar med att det tar minst ett år till innan den är klar. Hon gör research och skriver när hon har en chans, men skrivarbet­et är i hög grad intuitivt.

– Det får ta tid att vänta in de lösningar som i lyckliga fall presentera­r sig, säger hon.

Lång startsträc­ka

Arbetar gör hon ofta mot kvällninge­n.

– Jag är en riktig nattuggla ... och har enormt lång startsträc­ka, men när jag väl kommer i gång med skrivandet kan jag skriva långt in på småtimmarn­a. Jag skriver alltid tre versioner från början till slut. Medan jag skriver om löser sig ofta problem i den tidigare versionen.

Handlingen växer fram efter hand – lika lite som den framtida läsaren vet Ulla-Lena Lundberg alltid hur berättelse­n kommer att forma sig.

– Jag skriver också för att överraska mig själv.

Den karakteris­tiskt korallröda husgamling­en, på paradplats vid Borgå domkyrka, stod klar år 1765 och har en mångskifta­nde historia. Innan den förste författare­n flyttade in för hundra år sedan represente­rade husets boenden andra skrån: byggmästar­e, krögare, droghandla­re och guldsmed, för att nämna några.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Det har inte varit alldeles lätt för Ulla-Lena Lundberg att möblera Diktarhemm­ets 275 kvadratmet­er. Efter tre år i huset har hon fått tag på salsmöblem­ang, mattor och gardiner att fylla ut inredninge­n med – och krukväxter att placera i de djupa fönstersmy­garna.
Det har inte varit alldeles lätt för Ulla-Lena Lundberg att möblera Diktarhemm­ets 275 kvadratmet­er. Efter tre år i huset har hon fått tag på salsmöblem­ang, mattor och gardiner att fylla ut inredninge­n med – och krukväxter att placera i de djupa fönstersmy­garna.
 ??  ??
 ??  ?? Det massiva stenhuset som Gotthard Flensborg lät bygga står kvar, orubbat i sin numera korallröda dräkt och står under Museiverke­ts beskydd.
Det massiva stenhuset som Gotthard Flensborg lät bygga står kvar, orubbat i sin numera korallröda dräkt och står under Museiverke­ts beskydd.
 ??  ?? I gröna rummet på nedre botten håller "de sju bröderna" till, det vill säga de sju manliga författark­olleger som bott i Diktarhemm­et före Ulla-Lena Lundberg.
I gröna rummet på nedre botten håller "de sju bröderna" till, det vill säga de sju manliga författark­olleger som bott i Diktarhemm­et före Ulla-Lena Lundberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland