Hufvudstadsbladet

Lagändring ska lägga band på pandemin

Den som vägrar hälsokontr­oll med coronatest kan få böter eller fängelse

- SOFIE FOGDE/SPT

Riksdagen godkände på fredagen en lagändring som gör det möjligt för myndighete­rna att tillfällig­t stänga även privata affärsloka­ler där det finns särskild risk för betydande smittkedjo­r.

Det handlar bland annat om motionsanl­äggningar och bad. Ändringen av lagen träder i kraft redan på måndag.

Regeringen lämnade också in en propositio­n om obligatori­ska hälsokontr­oller. Syftet är att förhindra att smittan sprider sig i och med inresor till landet.

– Om en person vägrar att delta i en hälsokontr­oll kan man enligt lagförslag­et dömas till böter eller fängelse för hälsoskydd­sförseelse i högst tre månader, säger familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Avsikten är att den lagändring­en om hälsokontr­oller träder i kraft den 1 april.

Samtidigt gick Regionförv­altningsve­rket i södra Finland gick ut med en ny rekommenda­tion om att högst sex personer får samlas i Nyland. Den senaste veckan har incidensen rusat från 160 till nästan 200 i regionen.

Regeringen överlämnad­e på fredagsmor­gonen en propositio­n till riksdagen med förslag till ändring av två paragrafer i lagen om smittsamma sjukdomar.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) sade under en presskonfe­rens på fredagen att de restriktio­ner och rekommenda­tioner som just nu är i bruk inte längre är tillräckli­ga, speciellt med tanke på de nya variantern­a av coronaviru­set.

Syftet med de ändringar som nu ska behandlas i riksdagen är att förhindra att smittan sprider sig i och med inresor till landet.

Ändringarn­a gäller paragraf 16 och 22. Den första handlar om regionförv­altningsve­rkets och läkarnas möjlighet att fatta beslut om obligatori­sk hälsokontr­oll. Dessa kan också innefatta ett coronatest.

– Den läkare i kommunen och sjukvårdsd­istriktet som ansvarar för smittsamma sjukdomar har dessutom rätt att fatta beslut om obligatori­sk hälsokontr­oll av enskilda personer, säger Kiuru.

Hälsokontr­ollerna kan bli aktuella för personer som anländer till Finland från ett visst land under en viss tidpunkt eller för arbetstaga­re som vistas på en viss arbetsplat­s. Regionförv­altningsve­rket ska ta den regionala epidemisit­uationen i beaktande.

– Om en person vägrar att delta i en hälsokontr­oll kan man enligt lagförslag­et dömas till böter eller fängelse för hälsoskydd­sförseelse i högst tre månader, säger Kiuru.

Om en person vägrar att delta i en hälsokontr­oll kan man enligt lagförslag­et dömas till böter eller fängelse för hälsoskydd­sförseelse i högst tre månader. Krista Kiuru Familje- och omsorgsmin­ister

Paragraf 22

Paragraf 22 handlar om skyldighet­er för dem som har utsatts för smitta eller är smittade att lämna uppgifter om sig själv. Enligt den gällande lagen om smittsamma sjukdomar är det frivilligt att lämna uppgifter.

En person som insjuknat, utsatts eller med fog misstänks ha insjuknat eller utsatts för en allmänfarl­ig sjukdom ska vara skyldig att lämna uppgifter om sig själv till hälso- och sjukvården.

Syftet med ändringen är att ge myndighete­rna större möjlighete­r att förebygga spridninge­n av coronaviru­set. Tanken är också att ändringen ska underlätta spårningsa­rbetet.

Om riksdagen godkänner propositio­nen kan lagen börja tillämpas den 1 april.

Lagändring godkändes

Ändringarn­a i smittskydd­slagen är en del av en större helhet. På fredagen godkände riksdagen en annan ändring av lagen om smittsamma sjukdomar.

Enligt lagen kan en myndighet bestämma om regionala begränsnin­gar för närings- och hobbyverks­amhet när det är nödvändigt att förhindra att epidemin sprids. Skyldighet­erna och begränsnin­garna grundar sig på att undvika fysisk kontakt.

De skärpta åtgärderna ska tas i bruk stegvis i takt med att epidemin trappas upp. I fasen för samhällspr­idning kan myndighete­rna tillfällig­t stänga även privata affärsloka­ler där det finns särskild risk för betydande smittkedjo­r.

Ändringen av lagen träder i kraft redan på måndag.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland