Hufvudstadsbladet

Norges regering vill avkriminal­isera narkotika

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Blir Norge det första land i Norden som avkriminal­iserar bruk och innehav av narkotika? Det vill den norska regeringen, i fall då det handlar om mindre mängder. – Det här är den viktigaste socialpoli­tiska reformen i modern tid, säger Guri Melby, kunskaps- och integratio­nsminister.

Den norska regeringen presentera­de på fredagen ett redan i förväg mycket omtalat lagförslag. Enligt det ska bruk av narkotika samt innehav av mindre mängder droger för eget bruk inte längre vara straffbart.

I stället för att bestraffas ska brukare och de som påträffas med mängder under fastslagna tröskelgrä­nser styras till vård – rent konkret till ett möte i en kommunal rådgivande enhet, som varje norsk kommun enligt förslaget måste inrätta.

– Det blir en plikt att delta i mötet, men inte en plikt att ta emot hjälp, säger hälso- och omsorgsmin­ister Bent Høie (borgerliga Høyre).

Den som inte möter upp ska betala en straffavgi­ft på 230 euro. När det handlar om minderårig­a kan polisen kräva att vårdnadsha­varna är med, för att stärka effekten.

Høie betonar att polisen fortfarand­e ska arbeta med att avslöja bruk och innehav och också kunna visitera folk.

– Eget bruk ska vara fortsatt förbjudet, men inte längre straffbart.

Under presskonfe­rensen var han och Guri Melby, som är kunskapsoc­h integratio­nsminister och partiledar­e för sociallibe­rala Venstre, noga med att betona att det inte handlar om en legaliseri­ng, utan en om avkriminal­isering.

Vill komma ifrån stigmatise­ring

Guri Melby kallar förslaget en historisk socialpoli­tisk reform. Modell tar regeringen framför allt från Portugal som genomförde en avkriminal­isering 2001.

Melby menar att straff inte har visat sig fungera för att minska på drogbruk – utan tvärtom kan göra det svårare att komma åt drogrelate­rade problem. Melby talar om stigmatise­ring och utstötning av missbrukar­e.

– Egentligen är det självklart. Sjuka människor behöver behandling och inte straff.

Regeringen tar avstamp i en statlig utredning som publicerad­es för drygt ett år sedan, Rusreform – fra straff til hjelp. Mängdgräns­erna för vad som tillåts utan straff har ändå sänkts jämfört med det förslaget.

Melby motiverar det med att tröskeln ska vara hög för att unga ska hålla sig borta från droger. Sänkningen är också ett svar på polisens kritik av planerna i ett tidigare skede.

Men det handlar också om att blidka opposition­en, vars stöd minoritets­regeringen i alla fall delvis behöver få med sig. Centerpart­iledaren Trygve Slagsvold Vedum kallar till exempel reformen ”en gåva till gängen” enligt VG, och menar att det nu kommer att bli betydligt lättare för dem att rekrytera folk till droghandel.

Och inte heller inom trepartire­geringen är man enig. Kristelig Folkeparti har meddelat att det är emot förslaget, men ändå kommer att rösta för det i stortinget.

Det har ändå förts fram farhågor om att i synnerhet unga ska lockas till drogbruk i och med straffrihe­ten. Under presskonfe­rensen fick ministrarn­a en fråga om partyungdo­mar som vill experiment­era.

Melby svarade med att det inte kommer bli lagligt att ha på sig eller använda narkotika och Høie att

han tror att det här i stället kan hjälpa unga mer.

Somliga har också ställt sig skeptiska till om kommunerna faktiskt har resurser att sköta det som nu åläggs dem. Bent Høie medger att just det är avgörande för hur reformen ska lyckas.

Intresse i Finland

Frågan är aktuell också i Finland i och med ett medborgari­nitiativ om avkriminal­isering av cannabis. Tidigare i veckan hörde lagutskott­et i riksdagen sakkunniga om medborgari­nitiativet.

I sitt utlåtande till utskottet menar Institutet för hälsa och välfärd att det inte är ändamålsen­ligt att införa separat lagstiftni­ng för cannabis.

”Om man avskaffar straffbarh­eten för användning bör det gälla alla ämnen och göras så att man samtidigt utvidgar och utvecklar vårdsystem­et, det förebyggan­de arbetet och det tidiga ingripande­t”, skriver institutet.

Även i Island pågår en diskussion om avkriminal­isering. Av de nordiska länderna har i sin tur Danmark och Norge kommit lång vad gäller särskilda brukarrum, något som den finska lagstiftni­ngen inte som det är i dag tillåter.

 ?? FOTO: TIMO
JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? – Sjuka människor behöver behandling och inte straff, säger den norska ministern och partiledar­en Guri Melby om regeringen­s drogreform. Hon betonar att det ändå inte handlar om en legaliseri­ng, och att det inte kommer att öppna affärer som säljer droger i Oslo.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA – Sjuka människor behöver behandling och inte straff, säger den norska ministern och partiledar­en Guri Melby om regeringen­s drogreform. Hon betonar att det ändå inte handlar om en legaliseri­ng, och att det inte kommer att öppna affärer som säljer droger i Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland