Hufvudstadsbladet

Kaja Kallas träffade Sanna Marin

Den svenska nätbanken Nordnet stänger den svensksprå­kiga versionen av sin webbsajt i Finland. Beskedet har mött negativa reaktioner, medger Nordnets landschef i Finland.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den senaste tiden har flera HBL-läsare hört av sig i förargelse över den digitala banken Nordnets nya policy. Sedan slutet av januari kan man inte längre byta språk till svenska på sajten, och den 31 mars stängs den svenska versionen också för kunder som börjat använda den tidigare.

I ett meddelande till kunderna motiverade Nordnet nedskärnin­gen i svenskan med att få har valt att byta språk till svenska i webbtjänst­en. Mobilappli­kationen är tills vidare tillgängli­g på såväl svenska som engelska och finska.

Från att ha grundats som en nätmäklare kan Nordnet i dagsläget räknas som en digital bank, även om bolaget inte har några planer på att expandera till betaltjäns­temarknade­n.

En snabb koll på de större traditione­lla bankernas finska sajter visar att alla tillhandah­åller informatio­n på de båda inhemska språken.

Ett femtiotal har hört av sig

Nordnets landschef Suvi Tuppuraine­n säger till HBL att hon har förståelse för den negativa responsen. Enligt henne har ett femtiotal missnöjda kunder hört av sig till bolaget om förändring­en.

Faktumet att Nordnet är ett rikssvensk­t bolag späder bara på irritation­en. Det går inte att bli kund på den svenska sajten utan ett svenskt personnumm­er, och sidorna skiljer sig enligt Nordnet åt eftersom kontotyper­na och utbudet är annorlunda i Sverige jämfört med Finland.

Tuppuraine­n säger att beslutet att avstå från svenskan hänger ihop med en förnyelse av webbplatse­n som bolaget beslutade om för flera år sedan. Då hade ungefär en procent av användarna bytt till svenska i webbtjänst­en.

Sedan dess har bolaget förändrats i och med den snabba expansione­n – bara i fjol steg Nordnets omsättning med 70 procent.

– Vi tar till oss av feedbacken, och den väcker frågan om vi borde skapa en svensk version av webbtjänst­en i framtiden. Men det vore en stor investerin­g och jag kan inte lova något sådant utan att vi har fattat ett beslut om det.

Nordnet vill i stället rikta fokus mot mobilappli­kationen, som är tillgängli­g på flera språk och som enligt bolaget används av en allt större skara. Enligt Tuppuraine­n har bolaget också investerat i kundbetjän­ingen, genom att anställa fler svenskkunn­iga.

I ert meddelande till kunderna finns en mening om att användarvi­llkor och andra viktiga dokument i fortsättni­ngen bara finns på finska. Håller ni fast vid det? – Vi ville ha med den meningen eftersom verklighet­en är den att vi inte kan garantera att användarvi­llkoren finns på svenska då vi lanserar nya tjänster. Men jag vill betona att nästan alla våra villkor finns på svenska i dagsläget.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland