Hufvudstadsbladet

Sällström slog till på stopptid

Portarna till EM hade inte kunnat öppnas mer dramatiskt. Linda Sällström bort en back och satte en kontroller­ad lobb över Portugals målvakt – under matchens allra sista sekunder. Bollen landade i nätet – och Finland kan ta siktet på EM 2022.

-

0–0 hade varit det nästbästa möjliga resultatet i EM-kvalets nyckelmatc­h mot Portugal. Men i sista sekunden bestämde sig Linda Sällström att hon inte vill vänta till nästa vecka för att säkra EM-biljetten. Ett drömmål på stopptid såg till att Finland spelar EMfotboll sommaren 2022.

En sådan fotbollskv­äll. För andra EMkvalmatc­hen i rad stod Finlands fotbollsda­mer för en alldeles otroligt skön och osannolik vändning på stopptid. I Skottland i december satte Amanda Rantanen sitt livs viktigaste mål då hon sänkte Skottland i sista sekunden.

Den segern gav Finland ett drömläge inför det sista EM-kvalfönstr­et.

Oavgjort med 0–0 hade med stor sannolikhe­t räckt för Finland att gå till EM. Då hade det krävts att Finland hade tagit lika många poäng som Portugal i kvalavslut­ningen nästa tisdag. Då möter Finland gruppjumbo­n Cypern.

Men nu kan Finland bara njuta i sin sista kvalmatch. Tack vare alla tiders landslagss­kytt Linda Sällström som en gång för alla tog revansch på Portugal. Sällström hade ett jätteläge en kvart före slutet men hennes nick från sju meter flög förbi.

Men på stopptid slog hon till. Domaren hade signalerat för tre tillläggsm­inuter och då tre minuter hade spelats fick Sällström bollen vid kanten av straffområ­det. Hon fintade bort en back och satte en kontroller­ad lobb över Portugals målvakt. Bollen landade i nätet – och Finland kan ta siktet på EM 2022.

– Jag fortsatte med samma tema vi haft att vi väntar på avgörandet till slutsekund­erna. Det smakar sötare då. Det här känns helt otroligt bra, säger en sprudlande glad Sällström i Yles tv-intervju mitt bland jublandet.

Målet var Sällströms nionde på sju matcher i det pågående EM-kvalet och det andra gyllene värda sena målet mot Portugal. I bortamatch­en i november 2019 petade hon in 1–1 i 90:e matchminut­en. Landslagsm­ål nummer 47 kom i ett ännu senare och framför allt smakligare läge.

Före matchen mot Portugal talade Sällström öppet om sin revanschvi­lja mot just Portugal som förstörde Finlands EM-dröm i det förra EMkvalet. Och en smakligare revansch hade hon inte kunnat få.

Förbundska­pten Anna Signeul fick knappt fram ett ord efter det otroliga avgörandet.

– Fantastisk­t. Jag kan nästan inte prata. Jag hade varit nöjd med oavgjort också. Men i sista sekunden igen så gör vi mål. Det är helt otroligt. Vi får hoppas att det håller i sig, säger hon i tv-intervjun.

Matchbilde­n var så jämn som Signeul hade förväntat sig. Två lag som inför matchen totalt släppt in tre mål i hela kvalet försvarade noggrant och undvek misstag.

❞ Jag fortsatte med samma tema vi haft att vi väntar på avgörandet till slutsekund­erna. Det smakar sötare då. Det här känns helt otroligt bra!

Linda Sällström

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? En sådan fotbollskv­äll. För andra EM-kvalmatche­n i rad stod Finlands fotbollsda­mer för en alldeles osannolik vändning.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA En sådan fotbollskv­äll. För andra EM-kvalmatche­n i rad stod Finlands fotbollsda­mer för en alldeles osannolik vändning.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? ■
Finland kommer att spela i EM 2022 tack vare Linda Sällströms sena segermål mot Portugal.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ■ Finland kommer att spela i EM 2022 tack vare Linda Sällströms sena segermål mot Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland