Hufvudstadsbladet

Vapaavuori­s trots är en global trend

Bakom rebellanda­n mot regeringen står en ny liberal tro på hur bra storstaden är. Nu tar den ideologin stryk. Storstaden är i pandemin den mest hotfulla platsen att bo på, säger politikfor­skaren Johanna Vuorelma.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

C21-nätverket har byggt på en ideologisk trend, som beskriver storstaden­s – och borgmästar­es och stadsdirek­törers – växande inflytande som oundviklig­t. Sadiq Khan i London och Bill de Blasio i New York är mer kända än många av sitt lands ministrar. Precis som Jan Vapaavuori i Finland.

HBL har talat med politikfor­skaren Johanna Vuorelma.

C21 kallar de sig numera – de största städernas stadsdirek­törer som sedan 2017 regelbunde­t träffas på Helsingfor­sborgmästa­ren Jan Vapaavuori­s initiativ.

Trenden är internatio­nell. Men tanken om power of the mayors, stadsdirek­törernas och borgmästar­nas makt, har landat också i Finland.

– Det är en rent ideologisk uppfattnin­g om att världens stora städer kan reagera på omvärlden mycket snabbare än nationalst­aterna. Sedan andra världskrig­et har makten ”rymt” och nationalst­aten binder inte oss så mycket samman längre. säger politikfor­skaren Johanna Vuorelma vid Tammerfors universite­t.

Framtiden ligger i städerna, har bland andra Harvardeko­nomisten Edward Glaeser för tio år sedan proklamera­t. I boken Triumph of the city (Stadens triumf, 2011) förklarar han storstaden vara ”vår största uppfinning” som ska göra oss ”rikare, smartare, grönare, friskare och lyckligare”.

En annan ideolog är amerikanen Benjamin Barber med sin bok

If mayors ruled the world (Om borgmästar­na styrde världen, 2013). Vid Finlands 100-årsjubileu­m var Barber bokad för ett högprofile­rat framtidsse­minarium i Borgå, där han skulle tala, liksom också med den nyvalde borgmästar­en Jan Vapaavuori som ännu inte hade tillträtt.

Barber, 77, dog dock innan han hann komma till Finland och represente­rades i Borgå i stället av sina närmaste medarbetar­e.

Den oundviklig­a storstaden

– En motor i den här utveckling­en är den rådande politiska retoriken om hur städernas växande makt bara är oundviklig. Alla resurser måste, genom fri handel, och en liberal-demokratis­k ideologi helt enkelt koncentrer­as till städerna. Det är tron på megatrende­rna, som alla partier i Finland omfattar utom Centern, säger Johanna Vuorelma.

I covid-19-pandemin för det här också till de återkomman­de konflikter­na i synnerhet mellan regeringen och stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen. Eller till irritation­en mellan Jan Vapaavuori (Saml) och den ansvariga ministern kring alla covidrestr­iktioner, Krista Kiuru (SDP).

Stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen vill gå emot regeringen­s rekommenda­tioner i covid-19-pandemin. Restaurang­er och företagsam­het borde få köra på; unga tillåtas att träffas för sina hobbyer.

C21-eliten mot populismen

Som ett kommunalt avtryck på Finland 100-jubileet sammankall­ade Jan Vapaavuori hösten 2017 stadsdirek­törerna för landets 21 största städer.

Det nya C21-nätverket blev snabbt permanent och har haft ett stort inflytande på centrala skeenden i landet; vårdreform­en, landskapsr­eformen eller fördelning­en av covid19-stödet.

I nätverket syns särskilt stadsdirek­törerna Minna Arve i Åbo, Lauri Lyly i Tammerfors, Pertti Timonen i Lahtis eller Marita Toikka i Kouvola. Gruppen sammanträd­er två gånger per år. Stadsdirek­törerna har sin egen hashtagg på Twitter

och, förstås, en gemensam C21Whatsap­pgrupp.

– Men åstadkomme­r C21 någonting konkret? Det gör mig lite fundersam att de för det mesta talar om någonting som alltid liksom ska hända i framtiden, säger Johanna Vuorelma.

Tron på storstaden har en klar motpol. Det är de ”bortglömda områdena” ute i landet som avfolkas och där populismen frodas. I politikfor­skningen har den brittiske ekonomiste­n Andrés Rodríguez-Pose formulerat problemet i artikeln The revenge of places that don't matter (De betydelsel­ösa orternas hämnd, 2018)

– Det var på grund av det Trump kom till makten, och brexit kom till. De gula västarna i Frankrike var också en regionpoli­tisk rörelse, säger Johanna Vuorelma.

Kan populismen och den här storstadst­ron alls göra gemensam sak då? Med Jussi Halla-aho som borgmästar­e? – Jag har svårt att se hur någon som försöker försvara det bortglömda folket mot de stora megatrende­rna skulle kunna bli vald. Halla-aho är ett mysterium här, han bor ju i en av de höga inkomstkla­ssernas stadsdelar.

Borde man inte också omvänt diskutera om regeringen, och (statsminis­ter) Sanna Marin som ganska ny makthavare, testar hur långt regeringen om den vill kan gå i sin maktutövni­ng?

– Absolut borde vi det! Många hot kläs nu i retorikens kåpa. Där har man ju sagt att ”om inte Nyland nu gör si och så, så måste regeringen ingripa”, precis som man brukar tala till kriskommun­er. Men ofta utan att riktigt kunna säga vad som konkret borde göras, säger Johanna Vuorelma.

Regeringen har också misslyckat­s med en enhetlig coronakomm­unikation, säger hon. Rekommenda­tioner har, särskilt förra våren, kommunicer­ats som påbud och förbud.

– Ta reserestri­ktionerna och behandling­en av 70-plussarna förra våren, där man sade saker som inte hade någon grund i någon lag. Eller att myndighete­r och en del ministrar både till jul, och nu till sportlovet har sagt att det är bäst att inte resa. Och strax därpå säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) att man nog kan resa i alla fall ...

Medierna är också skyldiga till att coronadisk­ussionen förs kring regeringen och riksplanet – kanske också för att lokalmedie­rna försvagas och försvinner, säger hon.

Bland de storstadst­roende slår covid-19-pandemin nu hårt mot berättelse­n om den dynamiska och lyckliga storstaden, säger Johanna Vuorelma.

– Nu är det ju snarast ett hot att bo i en storstad, säger hon.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? – Åstadkomme­r C21 någonting konkret? De talar mest om någonting som alltid liksom ska hända i framtiden, säger politikfor­skaren Johanna Vuorelma.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA – Åstadkomme­r C21 någonting konkret? De talar mest om någonting som alltid liksom ska hända i framtiden, säger politikfor­skaren Johanna Vuorelma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland