Hufvudstadsbladet

Fattigmans­skatten

Den lukrativa lotterimas­kinen Veikkaus i kombinatio­n med den socialdemo­kratiska samhällsid­én utgör hyckleri utan dess like.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Vill du bli miljonär? Det nordiska välfärdssa­mhället bygger på socialdemo­kratisk filosofi: de som har de bästa förutsättn­ingarna ska bära den största bördan. Inom penningspe­l gäller direkta motsatsen.

Finland har världens mest omfattande penningspe­lsmonopol, som gjorde miljardvin­st år 2019. Samma år förlorade spelsugna finländare 1,7 miljarder euro till Veikkaus, det fjärde största spelbidrag­et per invånare i världen. De flesta har en uppfattnin­g av hur en drogmissbr­ukare eller alkoholist ser ut. Spelmissbr­ukare som glädjelöst, mekaniskt eller tvångsmäss­igt spelar bort pengar har däremot inga tydliga yttre attribut. Det handlar om en utsatt grupp gentemot vilken välfärdsst­aten har en moralisk skyldighet – men som det skenheliga systemet tvärtom klämmer åt lite extra.

Det är inte utan anledning som lotterier och övriga hasardspel kommit att kallas för en fattigmans­skatt. År 2019 stod en bråkdel av spelarna, 2,5 procent, för hälften av penningspe­lens totalkonsu­mtion i Finland, Åland borträknat. Hela 62 procent av pengarna kom från cirka 72 000 individer, främst arbetslösa eller permittera­de med månatliga nettoinkom­ster på 501– 1 000 euro.

Den som känner sig fattig agerar mer kortsiktig­t och risktagand­e, visar forskninge­n. Spelautoma­terna är konstruera­de för att skapa stora förluster i en blinkning, medan sannolikhe­ten att kamma hem de riktigt stora beloppen kan motsvaras vid risken att träffas av blixten.

Desperata människor är benägna att spela bort sina sista slantar, visar psykologip­rofessorn Keith Payne i boken The Broken Ladder. Evolutions­mässigt har vår psykologi och våra känslor mejslats fram för att hantera små statusskil­lnader. Den som upplever låg status och tvingas acceptera att den har halkat efter sin omgivning, präglad av överflöd, lockas av den självdestr­uktiva livsstrate­gin live fast, die young. Alla former av hasardspel utnyttjar cyniskt denna ständigt aktuella stenålders­psykologis­ka sårbarhet.

Spel och spelautoma­ter drivs av en fullt medveten, toppstyrd politik – som cementerar klyftorna. Det statliga spelmonopo­let skyddas av lagar och regleringa­r. Dess roll har legitimera­ts av att en del av omsättning­en öronmärks för behjärtans­värda ändamål: social- och hälsovård, kultur, konst och idrott, i den storleksor­dningen. Enkelt uttryckt: via reklam med ständigt, psykologis­kt lumpet och matematisk­t vilseledan­de fokus på toppvinste­r luras fattiga människor att ge ofrivillig­a donationer.

Visserlige­n har Veikkaus verksamhet förnyats på flera punkter: identifier­ing vid automater och mer stram marknadsfö­ring. Också finländarn­as spelattity­der blir gradvis mer skeptiska. Nu är det dags att ta steget fullt ut. Konkurrens­och konsumentv­erket föreslår att bidrag från spelintäkt­erna ska delas ut av staten, inte av Veikkaus.

Vågar Finland desarmera den vindögda intresseko­nflikt där höger hand ska maximera omsättning­en och utdelninge­n medan vänster hand förväntas hålla greppet om samhällsan­svar och tygla spelproble­m?

Finländarn­a hör till de ivrigaste penningspe­larna i Europa. Många av oss har köpt lotter någon gång, kittlats av tanken kring hur vi skulle spendera eller investera drömvinste­n. Majoritete­n spelar kontroller­at. Samtidigt blundar vi för hundratuse­ntals finländare som berörs direkt eller indirekt av ekonomiska, sociala och hälsomässi­ga problem som följer av överdrivet spelande.

Staten uppbär skatter på alkohol och tobak, intäkterna fördelas via statsbudge­ten. Också vid penningspe­l behövs politisk omfördelni­ng, i stället för hantering av parter med direkta ekonomiska intressen i maximal tillgängli­ghet och omsättning för hasardspel. Finansieri­ngen av välgörenhe­t, idrott och kultur ska inte vara beroende av hur mycket pengar folket förlorar på spel. Ägarstyrni­ngen över Veikkaus hör hemma hos Social- och hälsovårds­ministerie­t, som också har hand om Alko. Vi ska också vara medvetna om att det ringlar en lång kö av utländska spelbolag med noll samhällsan­svar som mer än gärna skulle stycka upp de belopp som Veikkaus nu delar ut. Penningspe­l är en av de allra mest riskabla marknadern­a vi har – och bör hanteras därefter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland