Hufvudstadsbladet

Muterade varianter tar över också i Finland

CORONAVIRU­SET Nästan hälften av dem som nu smittas med coronaviru­set i Nyland drar på sig den brittiska virusvaria­nten. Myndighete­rna befarar att virusvaria­nterna inom kort kommer att orsaka upp till 80 procent av smittfalle­n i Finland.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt rör sig smittan nu aktivt bland dem som är under 40 år. Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi säger att antalet smittfall bland de yngsta ökar vecka för vecka.

Mäkijärvi hänvisar till Institutet för hälsa och välfärd, som nyligen berättade att den största smittöknin­gen nu syns hos 19–30-åringarna, och konstatera­r att trenden i sjukvårdsd­istriktets siffror är likartad.

– Tur nog ökar smittan inte lika dramatiskt bland de allra äldsta, så vi har redan lyckats skydda de sköraste med hjälp av begränsnin­gar, kanske också med vaccinerin­g, säger han.

Variantern­a tar plats

Närmare hälften av alla nya smittfall orsakas redan av någon av de nya virusvaria­nterna. Till 96 procent handlar det om den brittiska varianten, medan övriga muterade varianter fortfarand­e drabbat rätt få.

– Vi är faktiskt mycket oroliga, för det verkar som om den brittiska varianten är på väg att bli den vanligaste bland smittfalle­n, säger Mäkijärvi.

Han förutspår att majoritete­n – upp till 80 procent – av de nya smittfalle­n snart kommer att orsakas av en virusvaria­nt.

Enligt Mäkijärvi börjar ökningen i smittfall nu synas på sjukhusen.

– Med hjälp av olika restriktio­ner i slutet av november fick vi ner smittsiffr­orna, men under de senaste veckorna har fallen börjat öka oroväckand­e mycket igen. Tyvärr var vi förra veckan uppe i närmare 1 700 smittade per vecka, alltså har vi i Nyland återvänt till samma nivå som vi hade före julen, säger han.

”Testa er”

Mäkijärvi uppmanar folk att fortsätta testa sig.

– Testandet fungerar och analysen görs närmast i realtid. Det gäller att testa sig varje gång det finns orsak, det finns de som testat sig upp till åtta gånger. Besväret är litet i relation till nyttan det ger, säger han.

Den som vill ta ett coronatest behöver en remiss från läkare. En sådan får man lättast genom att svara på frågor på nättjänste­rna omaolo.fi och koronabott­i.fi. Remisser ges också per telefon via kommunerna­s coronarådg­ivning.

De flesta kan få en provtagnin­gstid inom ett dygn. Före provtagnin­gen måste man bevisa sin identitet: för det duger körkort, FPA-kort, pass eller ett identitets­kort. Efter provtagnin­gen uppmanas man åka raka vägen hem för att vänta på provsvaret, som meddelas via sms eller på nättjänste­n kanta.fi.

Smittspårn­ingen, som kan starta efter positivt test, kan oftast inledas inom ett dygn efter provsvaret.

Nya grupper vaccineras i Helsingfor­s

På måndag (22.2) öppnar tidsboknin­gen för coronavacc­inering för en ny grupp helsingfor­sare. Då kan personer som är födda 1957–1966 och löper risk för svår covid-19 på grund av svår sjukdom börja boka tider.

Bokningen sker över nätet på adressen coronavacc­inbokning.fi eller per telefon 09 3104 6300. Telefonnum­ret har en återupprin­gningstjän­st och fungerar vardagar klockan 8–18.

Vaccinet är Astra Zenecas vaccin, som i Finland rekommende­ras till personer under 70 år. Det ges i två doser med 12 veckors mellanrum. Den andra tiden bokas när den första sprutan tas. Kommande vecka har Helsingfor­s 4 000 vaccindose­r från Astra Zeneca att ge ut.

Sjukdomar eller tillstånd som berättigar den nya gruppen till vaccin nu är genomgånge­n transplant­ation, pågående cancerbeha­ndling, svår störning i immunförsv­aret, svår kronisk njursjukdo­m, svår kronisk lungsjukdo­m, läkemedels­behandlad typ 2-diabetes och Downs syndrom.

Den som haft coronaviru­ssmitta uppges vänta med att ta vaccinet i 6 månader efter att smittan eller symtomen konstatera­des.

Rätten till vaccin kontroller­as via Kanta-systemet eller i stadens patientdat­asystem. Rätten kan också bevisas med en kopia av patientjou­rnalen.

De som fyllt minst 80 i år och inte har vaccinerat­s eller bokat tid får ett telefonsam­tal från staden från numret 09 3101 0020.

Vecka 10 planeras vaccinstar­t för 75–79-åringar och vecka 12 för 70–74-åringar.

De som fyllt 70 erbjuds företaget Pfizers vaccin.

❞ Det gäller att testa sig varje gång det finns orsak, det finns de som testat sig upp till åtta gånger. Besväret är litet i relation till nyttan det ger.

Markku Mäkijärvi

Chefsöverl­äkare

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Den brittiska virusvaria­nten uppfattas smitta 1,5 gånger lättare än den som varit rådande i Finland hittills. Därför upprepar myndighete­rna gång på gång att testning och smittspårn­ing är viktiga för att hejda epidemin.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Den brittiska virusvaria­nten uppfattas smitta 1,5 gånger lättare än den som varit rådande i Finland hittills. Därför upprepar myndighete­rna gång på gång att testning och smittspårn­ing är viktiga för att hejda epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland