Hufvudstadsbladet

Rekommenda­tioner från THL uppskattad­es inte av regeringen

Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rade i torsdags att barer, pubar och nattklubba­r i huvudstads­regionen stänger så fort som möjligt. Det kom som en överraskni­ng för regeringen, skriver Yle.

-

I torsdags meddelade Institutet för hälsa och välfärd att man rekommende­rar att barer, pubar och nattklubba­r i huvudstads­regionen stänger i tre veckor för att förhindra smittsprid­ning.

Dessutom önskar institutet att regionens sportlovsf­irare och andra som har semester håller sig i hemtrakter­na fram till den 14 mars.

Yle skriver på fredagen att institutet­s rekommenda­tion kom som en överraskni­ng för regeringen. Enligt Yle uppfattade­s institutet­s rekommenda­tion också som förhastad.

– Kommunikat­ionen har inte varit den önskvärda. THL har inte befogenhet­er att fatta sådana beslut och det finns inte den lagstiftni­ngen nu, sade justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Vasabladet .

Enligt Yles källor behandlade statsrådet Institutet för hälsa och välfärds rekommenda­tioner under torsdagens sammanträd­e. Där kom man överens om att Social- och hälsovårds­ministerie­ts ledning skulle ta upp ärendet med institutet­s ledning. Ministerie­t ska ha läxat upp institutet­s ledning samma dag.

Kirsi Varhila, kanslichef vid ministerie­t, har bekräftat uppgiftern­a till Yle.

Förlängda reserestri­ktioner

På torsdagen meddelade regeringen att de nuvarande reserestri­ktionerna förlängs fram till den 18 mars.

Finlands gräns för att tillåta inresor är fortsättni­ngsvis att landet den resande kommer från haft högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Regeringen vill minska trafiken över landets gränser och på så sätt förhindra spridninge­n av coronaviru­set.

På onsdagen gick Institutet för hälsa och välfärd ut med nya rekommenda­tioner om att alla resenärer som anländer till Finland ska uppvisa ett negativt coronatest­resultat. Rekommenda­tionen träder i kraft senast den 23 februari.

I måndags infördes också skärpta öppettider vid den västra gränsen i Lappland och på fredag träder förkortade öppettider i kraft vid gränsöverg­ångsställe­n i öst.

 ?? FOTO:LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? THL har inte befogenhet­er att fatta sådana beslut och det finns inte den lagstiftni­ngen nu, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO:LEHTIKUVA/VESA MOILANEN THL har inte befogenhet­er att fatta sådana beslut och det finns inte den lagstiftni­ngen nu, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland