Hufvudstadsbladet

Reserestri­ktioner i huvudrolle­n då Marin träffade Kallas

Coronapand­emin och Finlands stränga regler för inresa var det huvudsakli­ga diskussion­sämnet då statsminis­ter Sanna Marin (SDP) träffade sin estniska kollega Kaja Kallas på fredagen. Kallas säger sig ha full förståelse för reglerna.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Både Sanna Marin och Kaja Kallas hoppas att resandet mellan Finland och Estland så småningom ska gå mot det normala igen. Genom obligatori­sk coronatest­ning i hamnarna för dem som anländer från Tallinn tror Marin att det ska gå att så småningom luckra upp de stränga reglerna.

– Vi vill alla att livet igen ska gå mot det normala och att resor ska bli möjliga igen, men nu måste vi anpassa oss till det rådande läget, det är viktigt att det är tryggt att korsa gränsen mellan Finland och Estland, säger Marin.

Estland har tillsamman­s med världshäls­oorganisat­ionen WHO startat ett pilotproje­kt med något Kaja Kallas kallar för ett digitalt pass som visar att man testat negativt för corona eller att man blivit vaccinerad mot viruset. Passet liknade Kallas vid ett boardingko­rt som man visar upp vid gränsöverg­ångar.

– Vi vill hitta ett tryggt sätt att öppna för arbetsreso­r mellan våra länder och det här passet kan vara ett bra steg på vägen, Finland kunde kanske också delta i pilotproje­ktet, säger Kallas.

Både Sanna Marin och Kaja Kallas konstatera­r att relationer­na mellan Finland och Estland är goda och varma och att samarbetet inom många sektorer är gott och fruktbart. På fredagen berättade statsminis­trarna om planerna på en rapport om visionerna för samarbete i framtiden. Rapporten ska innehålla tankar om bland annat kultur, vetenskap, innovation och ekonomi.

Statsminis­trarna diskuterad­e under sitt möte också EU och relationer­na till Ryssland. De kom dessutom överens om att jobba för att ta tunnelproj­ektet mellan Helsingfor­s och Tallinn vidare och pratade om Rail Baltica som, om tunneln byggs, skulle löpa från Helsingfor­s till Kaunas i Litauen.

Både Marin och Kallas försäkrade att de nära relationer­na mellan Finland och Estland inte tagit skada av de förklenand­e uttalanden om Marin som Estlands tidigare utrikesmin­ister Mart Helme gjort.

– Jag hade ett gott samarbete med Estlands tidigare statsminis­ter Jüri Ratas och hans regering och jag har ett gott samarbete med den nuvarande regeringen. Det samarbetet påverkas inte av uttalanden enskilda politiker gör i inrikespol­itiska syften, säger Marin.

Kaja Kallas leder det högerliber­ala Reformpart­iet och är sedan slutet av januari statsminis­ter i Estland. Det blev hon efter att den tidigare centerledd­a regeringen med Ratas som statsminis­ter föll efter att korruption­smisstanka­r mot Centerpart­iet blivit offentliga.

Under sitt besök i Helsingfor­s på fredagen träffade Kallas också president Sauli Niinistö.

Vi vill hitta ett tryggt sätt att öppna för arbetsreso­r mellan våra länder och det här passet kan vara ett bra steg på vägen, Finland kunde kanske också delta i pilotproje­ktet. Kaja Kallas Estlands statsminis­ter om pilotproje­ktet med digitala pass som Estland och WHO startat

 ?? FOTO: LAURA KOTILA /VALTIONEUV­OSTON KANSLIA-LEHTIKUVA ?? Estlands statsminis­ter Kaja Kallas (t.v.) är nöjd över att hon trots coronapand­emin kunde besöka Finland och sin kollega Sanna Marin.
FOTO: LAURA KOTILA /VALTIONEUV­OSTON KANSLIA-LEHTIKUVA Estlands statsminis­ter Kaja Kallas (t.v.) är nöjd över att hon trots coronapand­emin kunde besöka Finland och sin kollega Sanna Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland