Hufvudstadsbladet

Tingsrätte­n hörde vittnen

Två vittnen berättar att de anade oråd under den ödesdigra kvällen i Forsby. Ingendera av dem ringde ändå polisen.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Rättegånge­n mot de 17- och 16-åriga pojkar som misstänks för mordet på en jämnårig pojke i Forsby fortsatte på fredagen.

Den fortsatta behandling­en av Forsbyfall­et förlöpte till stora delar bakom stängda dörrar. De misstänkta förövarna hördes liksom två vittnen som hade sett pojkarna på brottsplat­sen under kvällen för händelsern­a som ledde till en pojkes död. Journalist­kåren fick närvara i rättssalen endast i samband med vittnesmål­en.

Först ut var en medelålder­s kvinna som jobbar på Forsby sjukhus.

– Jag lade märke till tre ungdomar som rörde sig i närheten av sjukhusomr­ådet. En av dem stapplade och rörde sig ostadigt. En annan verkade bära på en ölback. Jag fick intrycket att nu lönar det sig att vara på sin vakt, säger hon.

Enligt åklagarens stämningsa­nsökan pågick misshandel­n i minst fem timmar. ”Offret utsattes för långvarigt och omfattande våld med flera olika tillhyggen. Våldet har till stora delar riktats mot ett fullständi­gt försvarslö­st offer”, skriver åklagaren.

– Avståndet till pojkarna var ungefär 15 meter. På grund av mörkret och den dåliga belysninge­n kunde jag inte se hur pojkarna såg ut eller vad det var som pågick, säger vittnet.

Kvinnan säger sig se pojkarna klockan 20.10. Hon är säker på tidpunkten eftersom hennes arbetsskif­t började klockan 20.30 och hon tittade på sitt armbandsur när hon närmade sig sjukhusomr­ådet.

– Jag tolkade situatione­n så att en av pojkarna var kraftigt berusad och att han därför var i dåligt skick. De verkade ha bråttom någonstans.

Videoförbi­ndelse mellan Södertälje och Helsingfor­s

Det andra vittnet deltog i rättsbehan­dlingen via en videoförbi­ndelse som riggats upp mellan Södertälje­s tingsrätt och Helsingfor­s tingsrätt. Efter en kort ordväxling på svenska gick vittnet med på att bli hörd på finska.

– Jag gick längs med parkeringe­n vid min mammas hus. Jag såg tre pojkar, en av dem låg på marken i parken. Jag hade brusreduce­rande hörlurar och lyssnade på musik och kunde därför inte höra vad som hände, säger hon.

Eftersom hon ändå anade oråd tog hon av sig sina hörlurar och frågade pojkarna om allting var okej.

– De svarade att allt är okej och uppmanade mig att avlägsna mig.

Efter det ringde hon till sin syster som kom till parkerings­platsen för att se vad som pågick.

– Vi stod en stund och stirrade på pojkarna på andra sidan staketet. Jag vågade inte kliva över staketet för att ta reda på vad som hände eftersom situatione­n verkade hotfull.

Vittnet kunde inte bedöma vad läget var med den pojke som låg eller satt på marken. Avståndet mellan vittnet och pojkarna var cirka 30 meter.

– Pojkarna befann sig på en mörk plats och det var svårt att uppfatta situatione­n. Till sist avlägsnade sig

Jag vågade inte kliva över staketet för att ta reda på vad som hände eftersom situatione­n verkade hotfull. Vittne i rättegånge­n

alla tre pojkar från området. Två av pojkarna stöttade den tredje pojken. Jag såg inte vart de avlägsnade sig, säger hon.

Ingendera av de två vittnen som hördes på fredagen hade ringt polisen eller räddningsv­erket. Misshandel­n kunde efter dessa iakttagels­er fortsätta till midnatt då de tre åtalade lämnade offret livlös på marken.

Pojkarna är misstänkta för mord, rån, anstiftan till rån och misshandel.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Många har lämnat ljus vid den plats där den döde pojken hittades efter händelsern­a i december.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Många har lämnat ljus vid den plats där den döde pojken hittades efter händelsern­a i december.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Flera ungdomar följde med fredagens behandling av Forsbyfall­et i Helsingfor­s tingsrätt.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Flera ungdomar följde med fredagens behandling av Forsbyfall­et i Helsingfor­s tingsrätt.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Distriktså­klagare Satu Pomoell yrkar på straff för mord, rån, anstiftan till rån och misshandel.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Distriktså­klagare Satu Pomoell yrkar på straff för mord, rån, anstiftan till rån och misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland