Hufvudstadsbladet

Duvhök med fågelinflu­ensa på Högholmens klinik

En duvhök som befann sig på vilddjurss­jukhuset på Högholmen hade fågelinflu­ensa. Duvhöken hittades i Gumtäkt i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

På grund av duvhöken som konstatera­ts ha fågelinflu­ensa tar sjukhuset just nu inte emot några nya patienter. Lokalerna desinficer­as i flera veckor.

Duvhöken hade en variant av fågelinflu­ensan som heter H5N8. Den orsakar hög dödlighet hos fåglar och har påträffats i Mellaneuro­pa och i Sverige ända sedan början av förra hösten. Däremot är det inte känt att människor smittats av den här typen av fågelinflu­ensa.

I Finland påträffade­s det första fallet hos en vild fasan i Janakkala i slutet av januari. Senare har man också hittat sjukdomen på en gård där man föder upp fasaner. Helsingfor­s fick sitt första fall förra veckan vid Tokoistran­den. En död knölsvan bar då på sjukdomen.

På vilddjurss­jukhuset har man nu skridit till strikta åtgärder för att H5N8 inte ska spridas. Alla fåglar som fått vård där har avlivats.

Det innebär att skötarna tvingats avliva fyra gråhägrar, fem knölsvanar, en sångsvan och en sjöorre.

Fyra övervintra­nde igelkottar som vistats i en annan lokal har med myndighete­rnas godkännand­e flyttats bort från vilddjurss­jukhuset.

På vilddjursj­ukhuset har man varit förberedd på fågelinflu­ensan. Alla vatten- och rovfåglar som kommit in har testats och placerats avskilt från de andra patientern­a.

”Men eftersom det är frågan om en djursjukdo­m som sprids mycket lätt var det inte möjligt att helt och hållet se till att de andra fåglarna i byggnaden inte smittades”, står det i ett pressmedde­lande från Högholmen.

Vilddjurss­jukhuset öppnar igen om några veckor, men skötarna kommer tills vidare inte att ta emot några vatten- eller rovfåglar på grund av den höga smittriske­n.

Den som hittar en dylik fågel som är i dåligt skick kan för närvarande föra den till universite­tets djursjukhu­s i Vik. Fåglar som behöver vård ska inte föras till någon annan vårdmottag­ning på andra håll i Finland. Om man överväger det här måste man först ringa till kommunelle­r länsveteri­nären där.

Vilddjurss­jukhuset finns på en annan ö än själva djurparken för att djursjukdo­mar inte ska spridas till djuren på Högholmen.

 ?? FOTO: ANNIKA SORJONEN/HÖGHOLMEN ?? Duvhöken på bilden är inte samma individ som insjuknat i fågelinflu­ensa. Bilden visar en annan duvhök som fick vård på sjukhuset i fjol.
FOTO: ANNIKA SORJONEN/HÖGHOLMEN Duvhöken på bilden är inte samma individ som insjuknat i fågelinflu­ensa. Bilden visar en annan duvhök som fick vård på sjukhuset i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland