Hufvudstadsbladet

FN-chefen välkomnar USA tillbaka till klimatarbe­tet

USA återinträd­er i det globala klimatavta­let. – Det här är goda nyheter för USA och för världen, säger FN:s generalsek­reterare.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

USA har återinträt­t i Parisavtal­et under FN:s klimatkonv­ention.

Det var ett av de synligaste löftena i Joe Bidens presidentv­alskampanj och det betyder att USA:s federala klimatpoli­tik gör en helomvändn­ing.

– Detta är en hoppets dag. Det här är goda nyheter för USA och för världen. Välkomna tillbaka! sade FN:s generalsek­reterare António Guterres under en småskalig ceremoni i New York på fredagen.

Enligt Guterres skapade USA:s frånvaro en lucka som försvagade Parisavtal­et de fyra senaste åren, men nu ska avtalet åter fungera som avsett.

I nästa andetag konstatera­de han att de löften som parterna gett under avtalet inte räcker till för det övergripan­de målet att hejda klimatförä­ndringen tillräckli­gt, och att alla parter inte ens gör vad de lovat.

– Varningssi­gnalerna syns överallt. De senaste sex åren har varit de sex varmaste som uppmätts. Koldioxidh­alten är rekordhög. Bränder, översvämni­ngar och extremväde­r förvärras i alla regioner. Utan kursändrin­g är vi på väg mot en mer än tre graders temperatur­ökning fram till sekelskift­et, sade Guterres.

Han uppmanade USA att göra sitt för att årets klimattopp­möte i Glasgow ska bära frukt. Han sade sig hoppas att USA också formellt ska ansluta till den koalition av länder som har satt ett mål om klimatneut­ralitet, vilket Biden har lovat. Guterres tillade att han hoppas att USA ska staka ut en konkret färdplan för hur man ska nå målet.

 ?? FOTO:
MICHAEL SOHN/LEHTIKUVA-AFP ?? FN:s generalsek­reterare António Guterres säger att mycket mer måste göras för att mänsklighe­ten ska avvärja en klimatkata­strof.
FOTO: MICHAEL SOHN/LEHTIKUVA-AFP FN:s generalsek­reterare António Guterres säger att mycket mer måste göras för att mänsklighe­ten ska avvärja en klimatkata­strof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland