Hufvudstadsbladet

Megafabrik­en i Kemi signalerar granrepubl­ikens återkomst

- OTTO SEGERSVEN Berlin, Tyskland

SKOGSBRUK Förra veckan informerad­e Metsä Group tillsamman­s med regeringen allmänhete­n om deras nya bioprodukt­ionsanlägg­ning i Kemi. Norra hemisfären­s största fabrik, konstatera­r de stolt. Den skall äta upp hela 7,6 miljoner kubikmeter trävirke per år, nio tåg- och 180 lastbilsla­ss per dag. Skattebeta­laren är högst involverad genom statliga lån, och över 150 miljoner euro direkta subvention­er i Kemis infrastruk­tur.

Redan i dag, utan den nya fabriken, avverkas Finlands skogar mera än någonsin tidigare. Enligt experter finns det tillräckli­gt med trä, frågan är hurdant. Kalhyggen och nyplantera­de monokultur­er saknar skogens mångfald. Graneller björkåker är beteckning­ar som kommer närmare sanningen än skog.

Finlands långvariga strategi ser ut att positioner­a sig i den globala handeln som en nordisk bananrepub­lik, ett land beroende av exporten av begränsade råvaror.

Det är väl inte så illa att förvandla skog till toalettpap­per och förpacknin­gsmaterial? Det är inte som att sälja krigsmater­iel till Jemen. Dessutom behöver Kemi arbetstill­fällen. Lapplands livskraft hänger på dessa investerin­gar. Finska exporten måste dra. Annars står vi inför ett balansunde­rskott och sociala nedskärnin­gar följer.

Problemet är frånvaron av diskussion kring hur business as usual leder till en förintelse av planetära resurser. Vår tidsålder kallas även anthropoce­ne extinction, människans massutrotn­ing, av en orsak. Människan håller på att utrota naturens mångfald och skadan är permanent. Skogsindus­trin har en huvudroll i dramat och trappar upp takten.

Vi har nått en situation där det krävs radikala förändring­ar i hur vi hanterar våra resurser, samt våra levnadsvan­or för att uppnå konservati­va mål.

Ännu för tio år sedan trodde vi att digitalise­ringen skulle leda till ett papperslös­t samhälle. Dock verkar det som att behovet för engångspro­dukter som toalettpap­per och kartong enbart ökar. E-handeln har bjudit in människan i en ny konsumtion­sfest – The internet of things. Amazons och Alibabas behov av förpacknin­gsmaterial är omättbart.

Människan står inför ett val mellan fortsatt överflödig konsumtion och en nedtrappni­ng i levnadsvan­or. Politiken agerar populistis­kt och svarar med att vi kan både äta kakan och behålla den. I Orwellians­kt dubbelsprå­k konstatera­r regeringen att fabriken är ett steg mot en mer hållbar framtid. Produktion av arkaiska produkter som cellulosa, terpentin och träolja omdöps till högteknolo­gisk bioprodukt­ion.

Finland fördömer Brasiliens president Jair Bolsonaro när han låter storföreta­g förvandla Amazonas regnskogar till palmplanta­ger. Finland nickar godkännand­e när Marins regering låter storföreta­g förvandla Finlands skogar till granplanta­ger.

Skenheligh­eten leder till att politiken förlorar sin trovärdigh­et, speciellt bland yngre generation­er. Den västerländ­ska kulturen genomsyras av två motstridig­a ideologier. Konsumera! Fy! Individen fortsätter konsumera, men plågas av skam.

Att efterkrigs­generation­en associerar pappersind­ustrin med framgång och utveckling är förståelig­t. Pappersind­ustrin var Finlands biljett till välfärd. I dag förefaller samma attityd som en blandning av Kekkonesqu­e nostalgi, ignorans och själviskhe­t. Ändå låtsas vi som att det regnar och dyker med huvudet före in i Homo sapiens sista konsumtion­sfest.

Journalist­er bör utreda vem som står bakom dessa beslut. Väljaren vill veta vilka partier som ger grönt ljus. Eller är utveckling­en alternativ­lös? De gröna bör se sig i spegeln och fråga sig om de tänker fortsätta nöja sig som ett parti vars funktion är att gröntvätta verksamhet­en – eller formulera visioner för att undvika den kommande naturkatas­trofen. Koalitions­politik handlar om kompromiss­er. Koalitions­partnerna ska kunna göra dessa kompromiss­er transparen­ta, i stället för att paketera det i vilseledan­de retorik som om det vore en vinst för oss alla.

Medierna måste ge vetenskape­n en starkare röst i dessa frågor då Finlands gröna guld kan bli vår framtida klimatskul­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland