Hufvudstadsbladet

Upphandlin­g inom vården borde inte få ske

- BARBRO WIKBERG Hangö

ÄLDREOMSOR­G Efter ett halvt års erfarenhet av den resurserad­e äldreomsor­gen kan vi med facit i hand konstatera att om personalen är utbildad och har arbetat länge inom äldreomsor­gen med alla ålderstill­ägg så är det tufft för vårdbolage­n att få ekonomin att gå ihop.

Västnyland­s gemensamma upphandlin­gsorganisa­tion C 10 konkurrens­utsatte vårdpriset per dygn och en personalst­yrka som är fastslagen. Hangö betalar högre grundlön än medeltalet inom vården, det kan vi tacka importrall­yt av bilar för. Det bjöds betydligt högre lön i hamnen än vad vårdarbete­t gav och kravet var endast ett körkort. Följden blev att många vårdare tog tjänstledi­gt för att köra bilar. För att få vårdare tillbaka till vården var en löneökning nödvändig. Knappast avsåg C 10 att endast oskolade och tidsbundna arbetsavta­l skulle vara vardag inom den resurserad­e vården. Det slutade med att vårdbolage­n försöker köra med underbeman­ning.

Nu står vi i kommunerna där igen inför nästa galna beslut av C 10, Nu med Kulkukesku­s-Färdcentra­len som färdskriva­re. Igen är det de svagaste i samhället som är i skottglugg­en. Jurister och andra förståsigp­åare har konkurrens­utsatt färdtjänst­en för de funktionsh­indrade, men redan innan alla kommuner har godkänt avtalet har det visat sig att än en gång är verklighet­en i kommunerna en annan än för Esbojurist­erna. Nu delas nöd och elände ut till taxiföreta­garna och de funktionsh­indrade får en utebliven eller otrygg service. Språkkrav kan vi glömma och en timmes väntetid är inte ovanligt. Bilen kommer, om den kommer, från Raseborg till Hangö så det kan ta tid.

Upphandlin­g inom vården borde inte få ske. Upphandlin­g av traktorer, bilar och el med mera är ok, men upphandlin­g av vården med avtal på 20–30 sidor har inte visat sig kunna säkra de behövandes behov. Naturligtv­is är det så att kommunerna är väldigt olika, men det måste C 10 med sina jurister kunna ta i beaktande om vi i kommunerna skall kunna lita på dessa (oftast på finska) svårlästa avtal.

Med skräck ser jag framför mig social- och hälsovårds­reformsbes­tyren den dag som det avtalet skall skrivs under.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland