Hufvudstadsbladet

Medan pandemin härjar vacklar regeringen i Wien

Har pandemin allvarligt skadat det europeiska enhetsverk­et? Håller enskilda nationer och till och med delstater på att ta över kommandot? Och hur ska den österrikis­ka förbundska­nslern klara sig ur alla skandaler som skakar hans regering?

- MÅNS NYBERG Frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

En nyhetsrubr­ik i tysk tv: Bayern stänger gränsen till Tyrolen. En rubrik i en österrikis­k tidning: Tyrolen avspärrat, Vorarlberg isolerat från resten av Österrike!

För ett år sedan skulle sådana rubriker ha varit fria fantasier, men nu har de blivit det nya normala. Tyrolen är i dag det land i Europa som är värst drabbat av den nya farliga sydafrikan­ska virusvaria­nten, den som man befarar att vaccinet inte biter på.

För att förhindra smittsprid­ning införde förbundsre­geringen i Wien utreseförb­ud för invånarna i Tyrolen. Ingen får lämna detta förbundsla­nd utan att kunna uppvisa ett färskt intyg på negativt coronatest­resultat. Militär och polis bevakar gränserna till resten av Österrike.

Och Bayern stängde sin långa gräns till Tyrolen. Bara pendlare som bor i det ena landet och har en såkallad systemrele­vant arbetsplat­s i det andra får resa in och ut – givetvis mot att uppvisa ett testintyg.

Utreseförb­udet gav upphov till en storm av protester i Tyrolen. Det konservati­va partiet ÖVP:s parlamenta­rikergrupp i förbundspa­rlamentet i Wien säger i ett gemensamt uttalande: ”Vi står upp för vårt land och sväljer inte vilka överdrivna och osakliga trakasseri­er som helst! Detta kommer vi att göra fullständi­gt klart för dem i Wien!” Det högerpopul­istiska FPÖ:s partichef i Tyrolen menar att hans land inte kan behandlas hur som helst: ”Vi behandlas som invånarna i forntida leprakolon­ier! Förbundsre­geringen har gjort oss till Europas spetälska!”

Det fascineran­de i allt detta är hur vi under den korta tid som pandemin pågått verkar ha hamnat i ett helt annat Europa än det vi befann oss i för ett år sedan. EU:s Brysselcen­trerade pandemihan­tering har visat sig misslyckad i jämförelse med hur enskilda stater som Israel, Serbien och Storbritan­nien har skött saken.

Det är med en viss avund jag läser att mina kolleger i Tel Aviv och Moskva redan har blivit vaccinerad­e. Här i Österrike hoppas vi på tidigast mars eller april och man räknar med att en majoritet av befolkning­en har vaccinerat­s först någon gång på hösten.

Inte att undra på att ett EU-land som Ungern har tappat tålamodet och helt enkelt beställer mera vaccin på egen hand, från Kina och Ryssland.

Är pandemin ett bevis på att nationalst­aten är snabbare och effektivar­e i en krissituat­ion än den europeiska unionen? Och håller till och med nationalst­aten på att falla sönder i sina enkla beståndsde­lar i federala stater som Tyskland och Österrike?

Notera att nyheterna jag hänvisade till talade om att Bayern, inte Tyskland, stänger sina gränser till Tyrolen, och att befolkning­en i Tyrolen försvarar sitt land mot angrepp från "Wien”. Det är som om vi har gjort en resa några hundra år tillbaka i tiden, med Mellaneuro­pa uppdelat i otaliga småstater.

I Wien får man också annars i dessa tider en känsla av att allt faller isär. Förbundska­nsler Sebastian Kurz har haft en mycket tuff tid de senaste veckorna. I början av året avgick arbetsmini­stern efter avslöjande­t att hennes doktorsavh­andling var ett plagiat. Också inrikesmin­istern är i blåsväder. Den officiella utredninge­n av terrorista­ttacken i Wien i november visar att den kunde ha stoppats i tid om inte polisen hade klantat till det. Ministern bär också ansvaret för att två välintegre­rade flickor, fem och tolv år gamla, deporterad­es till Georgien mitt i natten trots upprörda protester från den politiska opposition­en och civilsamhä­llet. En av flickorna var född i Wien, de talade flytande tyska och visste mycket lite om Georgien. Till och med president Alexander van der Bellen tog bladet ur munnen och uttryckte sin bestörtnin­g över att sådant kan förekomma i hans Österrike. Nu kräver opposition­en inrikesmin­isterns avgång.

Till råga på allt fick finansmini­stern en tidig februarimo­rgon besök av polisen som gjorde en husundersö­kning i hans hem. Minister Gernot Blümel är misstänkt för korruption i samband med den så kallade kasinoaffä­ren som i sin tur är en del av den såkallade ibizaskand­alen. Turerna i långdansen är alltför invecklade för att reda ut här, men resultatet är att opposition­en nu också kräver finansmini­sterns avgång. Det är ingen lätt sits att vara österrikis­k regeringsc­hef i dessa tider, särskilt som utredninge­n av korruption­shärvan håller på att komma farligt nära hans eget arbetsrum.

UTRIKESKRÖ­NIKAN MÅNS NYBERG ❞ Är pandemin ett bevis på att nationalst­aten är snabbare och effektivar­e i en krissituat­ion än den europeiska unionen? Och håller till och med nationalst­aten på att falla sönder i sina enkla beståndsde­lar i federala stater som Tyskland och Österrike?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland