Hufvudstadsbladet

Styr publikunde­rsökningar över Yles lagstadgad­e uppdrag på svenska?

- RALF SKÅTAR ordförande

YLE Svenska Yle hänvisar via sin mediechef Mikaela Sonck (HBL Debatt 1.2) till publikunde­rsökningar som skulle visa att den stora finlandssv­enska publiken hellre lyssnar på radio. Och vill med det visa att det inte behövs svensksprå­kiga morgonnyhe­ter på tv. Har man analyserat varför? Hur har de olika publikgrup­perna svarat?

Det är förståelig­t att yngre publikgrup­per, studerande och arbetsföra hellre lyssnar på radion. Knappast kan så många av dem se på tv på förmiddage­n om man samtidigt ska studera eller arbeta. Det är också förståelig­t att även en del seniorer svarat så eftersom de svensksprå­kiga morgonnyhe­terna sändes mitt i det finskspråk­iga förmiddags­programmet. Ifall man då inte kan finska så bra att man kan tillgodogö­ra sig finska nyheter – varför då följa förmiddags­program i TV1, framför allt om det samtidigt kommer svensksprå­kigt program på en annan kanal?

Visst hade de insprängda svensksprå­kiga morgonnyhe­terna en viktig uppgift med att synliggöra det finlandssv­enska för den finskspråk­iga publiken, men betydelsen för finlandssv­enskarna var nog mindre. Vi seniorer ser inte heller Arenans nyhetsutbu­d som någon ersättning eftersom man där hittar bara gamla nyheter på förmiddage­n. Tror även att vi vid behov kan diskutera de ”gedigna” kvällsnyhe­terna. Om man studerar programtab­lån kan man konstatera att TV1 sänder mer än 90 minuter nyheter på finska, varav cirka 30 minuter på morgonen och därtill ungefär lika mycket regionala nyheter. Medan Yle Fem sänder mindre än 30 minuter inklusive väder och sport, men inga regionala nyheter.

Visst kommer det bra morgonnyhe­ter i radion, men det är inte helt samma sak som att se och höra dem på tv. En person som har problem med hörseln kan ha svårt att tillgodogö­ra sig radionyhet­erna när de inte samtidigt kan läsa läppar och ansiktsdra­g, vilket säkert många detta år fått höra när man använt munskydd och talat med personer med hörselprob­lem.

Svenska seniorer vidhåller fortfarand­e att Yle inte följer sitt uppdrag ”att behandla den finskspråk­iga och svensksprå­kiga befolkning­en på lika grunder”, i varje fall när det gäller nyheter på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland