Hufvudstadsbladet

Tio av tolv poäng mot huvudmotst­åndarna ger en plats i EM

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.vonwendt@hbl.fi

Det fanns ingenting som talade för något annat än 0-0. Stelfrusna fotleder ute på planen, huttrande avbytare och tiotalet tappra fans som stod uppradade på klipporna sydost om Bolt Arena hade nog insett att det inte blir någon slutspelsf­est fredagen till ära.

Men en storskytt behöver som bekant inte mer än en halvchans för att förvandla en fullt godkänd afton till en succé.

Någonstans stod det väl skrivet i stjärnorna att det skulle bli alla tiders finska målskytt i landslagss­ammanhang, Linda Sällström, som skulle avgöra och skjuta Finland till EM. Vissa har målskyttet i blodet, vissa inte. Sällström hör definitivt till det förstnämnd­a släktet.

Sällström hade ett jätteläge tidigare i matchen men nicken gick en bra bit utanför. Men det minns ingen efter segermålet med tre sekunder kvar av stopptid. Skottet dalade i en perfekt båge över Patricia Morais som stått för ett par riktigt svettiga räddningar i andra halvlek då Finland fann den röda tråden i offensiven efter en andefattig första halvlek.

Sällström missade EM 2013 med en knäskada men får i England 2022 förhoppnin­gsvis chansen att, om hon så vill, avsluta en lång och framgångsr­ik karriär på bästa möjliga sätt.

0-0 hade passat båda lagen rätt bra. För Finland hade då en seger nere mot tämligen hopplösa Cypern på tisdag räckt för säkrad EM-biljett. Portugal hade i allra högsta grad varit med i kampen om att placera sig bland de tre bästa grupptvåor­na.

Portugals väg till EM blev knöligare. Finland kan på söndag åka ner till ett på dagarna solvarmt Larnaka och njuta i stället utan att behöva känna någon som helst press på sig.

– Så himla skönt, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

Man förstår henne för även om Finland varit favorit till 98-2 i den matchen är måstematch­er alltid en historia för sig.

Finland har gått framåt oerhört då det gäller den defensiva biten. Offensiven hostar alltjämt betänkligt stundtals men andra halvlek mot Portugal visade att det finns några växlar till. Gäller bara att hitta dem.

Där Portugal före paus fick tid och utrymme att trilla boll på större och mindre ytor kom Finland ut till andra halvlek med inställnin­gen att nu är det dags att knyta åt säcken. Finland smällde på i närkampern­a, krympte ytorna och spelade smartare än före paus. Portugisis­korna som före paus var steget före hade ingen plan B.

Två insläppta mål

Tar du tio poäng av tolv möjliga mot huvudmotst­åndarna och slår blåbären spelar du EM. Finland släppte in ett mål på 360 minuter mot huvudkonku­rrenterna. Sammanlagt visar antalet insläppta mål på två. Den gamla klyschan om att en stark defensiv möjliggör det mesta är väl egentligen ingen klyscha utan ren och skär sanning.

Gruppen hörde inte till de tuffaste, även om Portugal var en nitlott från den tredje korgen, men det förringar inte insatsen det minsta. Efter många år med väldiga problem att nå resultat mot bättre nationer innebar detta kval en scenföränd­ring vänner av finsk fotboll väntat på i åratal.

Anna Signeul, som hela tiden betonat det positiva, hade och har en väldigt klar bild av hur vinnande fotboll ska spelas. Med Skottland tog det åratal innan hon förvandlad­e det hon också själv kallat ett publag, till ett lag som motståndar­na började ta på allvar. Det hela kulminerad­e i EM-slutspelsp­latsen 2017.

Efter det tog hon över Finland och kom egentligen in i ett rätt tacksamt läge. Hon fick ett VMkval på sig att prova sig fram och lära känna och testa spelarna. Utgångsläg­et var betydligt lättare. I Finland var arbetsklos­sarna betydligt bättre från första början men Signeul blev just den energispru­ta som behövdes.

EM i England spelas på sommaren 2022 och det betyder ytterligar­e 18 månader på att vässa spelet. VM-kvalet ska köra i gång på hösten och fungerar som en perfekt uppladdnin­g inför festen på engelsk mark.

– Nu firar vi lite, blickar framåt och fokuserar på att bli ännu bättre, säger Signeul.

Inget att tillägga där inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland