Hufvudstadsbladet

Basketherr­arna till EM 2022

Finland slog Schweiz i EM-kvalets nästsista match och höll hoppet om EM vid liv. Några timmar senare stämplades EMbiljette­n då Serbien fällde Georgien. Hösten 2022 spelar Finland sitt femte EM i följd.

- TOMMI WILLBERG

Finlands basketherr­ar kan pusta ut. En plats i EM 2022 säkrades i den nästsista matchomgån­gen av EMkvalet. Detta tack vare en finländsk seger med 92–84 (49–31) i nyckelmatc­hen mot Schweiz samt en serbisk seger över Georgien. Resultaten betyder att Schweiz inte kan klättra förbi Finland i den sista matchomgån­gen på söndag.

Den avgörande matchen såg ut att bli en fullständi­g promenadse­ger, men förvandlad­es till slut till en nervös nagelbitar­e. Finland ledde som bäst med hela 27 poäng och fick inleda den sista quartern med ett 23 poängs försprång.

Schweiz hackiga anfallsspe­l började rulla på under de tio sista minuterna men försprånge­t var fortfarand­e 13 poäng då två minuter återstod av matchen. Sedan tappade Finland bollen tre gånger inom loppet av 42 sekunder och plötsligt var ledningen endast fem poäng.

Närmare än så kom Schweiz ändå inte. Veteranen Petteri Koponen fiskade fram totalt fyra schweizisk­a foul – två av dem osportslig­a – under den sista minuten och sänkte sju av åtta frikast. Tiden rann ut och fast Schweiz gjorde 36 poäng under den sista quartern höll Finlands ledning.

Koponen, som spelade sin första kvalmatch sedan VM-kvalet 2019, var Finlands bästa poängplock­are med 21 poäng, varav 10 i sista quartern. Edon Maxhuni nätade 17 poäng, Sasu Salin 15 och Mikael Jantunen 11 poäng.

Efter matchen fick förbundska­pten Henrik Dettmanns manskap vänta i spänning i några timmar. I kvällsmatc­hen i Tbilisi slog Serbien EM-klara Georgien med 92–66 och den blåvita festen kunde börja.

EM skulle egentligen spelas i höst men mästerskap­et flyttades på grund av OS-flytten. Planen är att EM spelas i september 2022 i Tjeckien, Georgien, Tyskland och Italien. Slutspelet spelas i Berlin.

?? FOTO: VILLE VUORINEN/LEHTIKUVA ?? Petteri Koponen ledde Finlands basketherr­ar ett steg närmare EM 2022.