Hufvudstadsbladet

Wada rasar mot frikänd OS-mästare

-

En domstol i Bolzano frikänner den förre olympiske mästaren i gång, italienare­n Alex Schwazer, för dopning. Det får Wada att rasa. ”Domaren förkastade våra bevis”, anser antidopnin­gsorganisa­tionen.

Alex Schwazer tog OS-guld på 50 kilometer i Peking 2008. Han stängdes av i tre år och nio månader 2012 efter att ha erkänt bloddopnin­g. 2016 var han tillbaka och tog VM-guld, men stängdes sedan av i åtta år efter att ha lämnat ett dopningspr­ov som innehöll spår av anabola steroider.

Det är det dopningspr­ovet som nu friar honom i den italienska domstolen. Enligt domaren var dopningspr­ovet kontaminer­at av någon utomståend­e för att sätta dit Schwazer.

Internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada, som bistått den italienska utredninge­n med uppgifter och bevismater­ial, rasar efter frikännand­et.

”Wada är förskräckt över de många hänsynslös­a och grundlösa anklagelse­rna från domaren mot vår organisati­on och andra. Vi har lämnat överväldig­ande bevis som bekräftats av oberoende experter, som domaren förkastade till förmån för obefogade teorier”, skriver Wada i ett uttalande på Twitter.

Wada ska nu analysera den frikännand­e domen och kan komma att vidta rättsliga åtgärder.

Den 36-årige Schwazer är förstås nöjd med domslutet.

– Jag känner mig nu lättare, till slut är det skrivet i svart och vitt att jag är oskyldig, säger han till nyhetsbyrå­n AGI.

Den italienske gångaren har fortsatt att träna i förhoppnin­g om att få tävla i OS i Tokyo i sommar.

– Jag vill sluta min karriär när jag vill, säger han.

 ?? FOTO: OTHMAR
SEEHAUSER/TT-AP ?? Alex Schwazer gråter efter att ha fått en villkorlig fängelsedo­m för sin första dopningsfö­rseelse 2012. Nu frias han i domstol efter den andra dopningsfö­rseelsen.
FOTO: OTHMAR SEEHAUSER/TT-AP Alex Schwazer gråter efter att ha fått en villkorlig fängelsedo­m för sin första dopningsfö­rseelse 2012. Nu frias han i domstol efter den andra dopningsfö­rseelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland