Hufvudstadsbladet

Supersvite­n fortsätter – Medvedev till final

Novak Djokovic är regerande mästare och har aldrig förlorat en Australian Open-final. Men är han ens favorit den här gången? Motståndar­en Daniil Medvedev utklassade Stefanos Tsitsipas i semifinale­n och tycks för tillfället oslagbar.

-

Redan finalklare Novak Djokovic sade att han skulle ta fram en skål med popcorn och följa semifinale­n mellan Daniil Medvedev och Stefanos Tsitsipas.

Frågan är om matchen gav den serbiske världsetta­n njutning eller skrämselhi­cka, för den kommande finalmotst­åndaren Medvedev är i en osannolik form just nu.

Ryssen stökade av världssexa­n Tsitsipas i tre raka set, 6–4, 6–2, 7–5, och vann därmed sin 20:e raka ATPmatch, varav elva har varit mot topp 10-spelare.

– Jag har inget bra svar på varför det har gått så bra. Jag har bara jobbat hårt och är väldigt glad att ha nått hit. När jag senare tittar tillbaka på min karriär kommer den här sviten att finnas med mig. Det känns fantastisk­t, säger Medvedev till Eurosport.

Slog Djokovic nyligen

Det såg faktiskt ut att bli ännu större siffror, men vid ställninge­n 4–1 i det tredje setet sprattlade greken till och tog fyra raka game. Känslan var att Tsitsipas höll på att kunna vända matchen, men då hittade Medvedev ytterligar­e en växel och vann tre raka game för att säkra finalplats­en.

Den 25-årige världsfyra­n har fortfarand­e inte vunnit någon grand slam-titel, men segern i ATP-slutspelet i London i november visade att han numera kan slå precis vem som helst. Där besegrade han både ettan (Djokovic), tvåan (Rafael Nadal) och trean (Dominic Thiem) på världsrank­ningen.

– Daniil är spelaren att slå för tillfället. Han har en otrolig segersvit just nu, sade Novak Djokovic till Eurosport efter torsdagens semifinals­eger mot Aslan Karatsev.

– Han avslutade förra säsongen på bästa möjliga sätt. Jag menar, han vann faktiskt ganska enkelt mot flera toppspelar­e i London, bland annat mot mig i raka set, och han har utvecklats jättemycke­t.

”Har mer att förlora”

Djokovic har vunnit Australian Open de två senaste åren och har tagit åtta av de tretton senaste titlarna. Varje final han spelat har han också vunnit.

Men Daniil Medvedev, känd för sin fina serve, sin högklassig­a backhand och sin ofta taktiska överlägsen­het, går in i karriärens andra grand slam-final (US Open 2019 var den första) med ett sprängfyll­t självförtr­oende.

– Jag ställs mot en spelare som aldrig har förlorat en semi eller final här tidigare. Så det kommer utan tvekan att behövas mer än bara en bra backhand och smart taktik, säger han.

– Men det är skönt att jag inte har någon större press på mig. Han har ju aldrig förlorat på åtta finaler här. Så all press är på honom. Jag hoppas bara att jag kan gå ut och leverera min bästa tennis. Han har mer erfarenhet, men han har också mer att förlora, tror jag.

 ?? FOTO: ANDY BROWNBILL/TT-AP ?? Daniil Medvedev är klar för final i Australian Open efter seger i semifinale­n mot Stefanos Tsitsipas. I finalen ställs han mot åttafaldig­e vinnaren Novak Djokovic.
FOTO: ANDY BROWNBILL/TT-AP Daniil Medvedev är klar för final i Australian Open efter seger i semifinale­n mot Stefanos Tsitsipas. I finalen ställs han mot åttafaldig­e vinnaren Novak Djokovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland