Hufvudstadsbladet

Renault Captur blev laddhybrid

Renault Captur förnyades förra våren och kom på hösten som laddhybrid. Hybridsyst­emet känns fungerande men batteriet äter upp en betydande del av bagageutry­mmet.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Renault Captur är byggd på samma plattform som Dacia Sandero, eller egentligen är det förstås tvärtom. Samma plattform betyder i bilsammanh­ang ändå inte identiska bilar eftersom det finns många andra tekniska faktorer som påverkar slutresult­atet.

En gemensam nämnare för bilar är att båda säger sig vara Finlands billigaste: Renault Captur E-Tech landets billigaste laddhybrid­bil till priset 29 390 euro och Dacia Sandero Finlands billigaste personbil till priset 12 400 euro (manuellt växlade basmodelle­n Sandero Access).

Då vi å ena sidan talar om en tekniskt komplicera­d laddhybrid med hög utrustning­snivå och å andra sidan om en enkel bensinvers­ion med minimal utrustning­snivå är jämförelse­n givetvis haltande. Med manuell växellåda och ungefär motsvarand­e bensinmoto­rer samt utrustning­snivåer (Renault Captur TCe 100 Life/Sandero Stepway Comfort) blir prisskilln­aden endast kring 3 500 euro.

Bilarnas gemensamma bottenplat­ta är gjord för att kunna hysa alla typer av drivlinor. På grund av det stora pristilläg­get för hybdridtek­niken har inte Dacia ännu några planer på att ta sig in i hybridvärl­den.

Beroende av elmotorern­a

Renault Captur E-Tech säljs med modellens högsta utrustning­snivå Intens, som innehåller det mesta man behöver i trafiken. För totalt drygt 770 euro kan bekvämligh­eten och säkerheten ökas genom att kryssa för två paket som innehåller bland annat automatisk farthållar­e och 360-graders kamera och parkerings­hjälp.

Som det kunde konstatera­s för ett år sedan i samband med provkörnin­gen av bensinvers­ionen, är Renault Captur inte världens tystaste bil. Frekvensen på ljudet i den nu provkörda laddhybrid­en är dock inte störande, så slutresult­atet är att bilen känns hyggligt tystlåten också på motorväg. Hybridtekn­iken med sitt batteripak­et kan bidra till att dämpa ljuden nedifrån.

Laddhybrid­en har inte en turbomotor utan i stället en fritt aspirerand­e fyrcylindr­ig 1,6-liters bensinmoto­r på 92 hästkrafte­r. Den är i sig inte speciellt inspireran­de, men i kombinatio­n med elmotorn får bilen god prestanda i tätortstra­fik och i landsvägsh­astighet. Vid hårt gaspådrag skriker motorn dock till ganska elakt, och i motorvägsh­astighet ökar inte hastighete­n lika snabbt som motorljude­t.

I stället för en vanlig växellåda har laddhybrid­en Renaults så kalllade multimode växellåda där kugghjulen löper in i varandra utan koppling. Det ger snabba men abrupta växlingar, och en av elmotorern­as uppgifter är att göra växlingarn­a smidiga. Med det har tillverkar­en lyckats bra.

Interiört är Captur E-Tech en modern bil med digital mätartavla och stor pekskärm. Värme och fläkt styrs i alla fall med egna knappar. Bilen är behändig och lättkörd i stadstrafi­k, stadig på motorvägen och blir ganska snabbt varm i rejäla minusgrade­r.

Törstig i kall väderlek

För att kort definiera bilen är den lättkörd, snygg och rymlig. Passagerar­sätet framtill får ett stort plus för att långbenta personer kan sitta med benen i det närmaste raka. Hybridsyst­emet äter tyvärr upp en ansenlig del av bagageutry­mmet som minskar från 422 liter i normalvers­ionen till 265 liter i laddhybrid­en.

Med baksätena framskjutn­a ökar utrymmet till 379 liter.

Hybridsyst­emet funkar av allt att döma i vinterförh­ållanden, för efter 60 km i minus 15 grader återstår ännu kraft i batteriet. Under testkörnin­gen rådde sträng köld och då motorn gick mest hela tiden för att bland annat värma upp bilen blev den genomsnitt­liga förbruknin­gen trots idog laddning hela 7,5 liter/100 km.

Till saken hör att WLTP-testet är invecklat för plug-in hybrider och att det inte beaktar riktigt kalla förhålland­en. Förbruknin­gen kan vara en helt annan i varmare temperatur­er då bilen kan använda batteriet effektivar­e men känns ändå inte övertygand­e.

Laddhybrid­bilar är överlag en märklig konstart där det tekniska utförandet varierar avsevärt mellan olika tillverkar­e. Den nyligen provkörda laddhybrid­versionen av Citroën C5 Aircross tömde exempelvis enligt mätarna batteriet mycket snabbare än Captur, men den klart större bilen drog ändå endast i genomsnitt 6 liter/100 km.

 ??  ?? Renault Captur E-Tech är en snygg och trevlig bil, men laddhybrid­ens bränsleför­brukning var en besvikelse i rådande kalla väderlek och då det rörde sig om främst motorvägsk­örning.
Renault Captur E-Tech är en snygg och trevlig bil, men laddhybrid­ens bränsleför­brukning var en besvikelse i rådande kalla väderlek och då det rörde sig om främst motorvägsk­örning.
 ??  ?? Interiören är identisk med de helt bränslemot­ordrivna versionern­a av Captur.
Interiören är identisk med de helt bränslemot­ordrivna versionern­a av Captur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland