Hufvudstadsbladet

Dacia kom med en verklig innovation

Det låter otroligt, men faktum är att den rumänska biltillver­karen Dacia löst ett av de stora problemen med takräcken: I stället för att de i normal ordning skulle vara löstagbara och förvarade på fel ställe när de behövs, är de i nya Dacia Stepway integr

- TEXT & FOTO: BO INGVES

För att göra takräcke av takrelinga­rna är det bara att ta verktyget från handskfack­et eller någon annan lämpig sexkant, skruva upp några skruvar och svänga relingarna rakt över taket och fästa dem på andra sidan så att de bildar två stadiga takräcken. Det kallar jag för simply smart.

Dacia hör inte till storsäljar­na i Finland men märket har sin egen trogna köparkår. Den tredje generation­en av småbilen Sandero och den lite tuffare versionen Sandero Stepway är faktiskt så bra att nya köpare kan få upp ögonen för märket. Dacia ägs av Renault och nya Sandero bygger på nya Renault Clio och delar därmed teknik också med Renault Captur.

Det är alltså inte som tidigare, att den rumänske kusinen från landet skulle vara tvungen att nöja sig med förra generation­ens teknik. Jag använder själv en Renault Clio av den nyaste generation­en för mina förflyttni­ngar mellan Borgå och huvudstads­regionen, och visst är det mycket som är identiskt i bilarna. Där min Clio har manuella fönsterhis­sar baktill har den modest utrustade Sandero Stepway Comfort elektriska sådana.

Från Marocko

De Sandero och Sandero Stepway som kommer till Finland tillverkas inte i Rumänien utan i Marocko. Redan det är ett konkret exempel på att märket kommit långt från den Dacia 500 Lastun som diktatorn Nicolae Ceau escu beordrade skulle utvecklas mot slutet av 1980-talet i stället för att som tidigare samarbeta med Renault. Det var kanske inte orsaken till att han snart därpå avrättades, men det gjorde knappast hans position bättre i folkets ögon.

Coronapand­emin har ställt in i princip alla provkörnin­gsresor så i stället för att flyga journalist­erna utomlands fraktades några franskregi­strerade Sandero till Hertonäs i Helsingfor­s för presentati­on och provkörnin­g på isiga vägar i huvudstads­regionen.

Bilarna var utrustade med mellaneuro­peiska friktionsd­äck, de där som det varnas mycket för i nordiska förhålland­en. Först kändes det i alla fall som om de skulle fungera helt bra i rådande snöfall. När snön övergick i en lite mera blankpoler­ad version visade däcken sitt janusansik­te och tappade helt plötsligt greppet också i riktigt låga hastighete­r. Lärdomen var: Köp ordentliga vinterdäck som är gjorda för nordiska vintrar.

Billig tilläggsut­rustning

Bortsett från däcken visade sig bilarna vara en annan femma än den förra versionen. Den hör kanske inte heller nu till de tystaste på motorvägen men i gengäld känns styrningen och fjädringen förtroende­ingivande stabila och farthållar­en underlätta­r livet. Personlige­n skulle jag i alla fall inte vilja köra längre sträckor med bilen.

Överlag är Sandero Stepway en lätt bil att använda. I den provkörda, bättre utrustade versionen sköts de flesta inställnin­garna via pekskärmen men värme och ventilatio­n ställs in med rejäla rattar.

Bilen är i storlek med Clio och liksom i den sitter också en fullvuxen person ganska bra baktill. Framsätena är av den enkla sorten men sakligt bekväma. Överraskan­de nog fungerade CVT-växeln bra ihop med motorns 90 turboladda­de hästkrafte­r så att bilen reagerade piggt på gasen.

Vid närmare eftertanke behöver man egentligen inte så mycket mera bil, framför allt inte som priserna startar från 13 000 euro för manuellt växlade Sandero och 14 400 euro för motsvarand­e Sandero Stepway med utrustning­snivån Essential. Vanliga Sandero fås ännu billigare men då saknas exempelvis sätesvärme framtill vilket känns som ett dåligt alternativ under rådande temperatur.

Då vi talar om en riktigt billig bil är också tilläggsut­rustningen förmånlig. Till exempel backkamera med parkerings­sensor framåt kostar för Stepways del 245 euro och automatisk luftkondit­ionering inklusive smartnycke­l och elektronis­k handbroms 525 euro. Vill man ha navigering i tillägg till pekskärmen kostar den 255 euro och då utrustas bilen samtidigt med ytterligar­e två högtalare. Med den utrustning­en varnar bilen till och med för hastighets­kameror.

Foten fastnar

Under provkörnin­gen var det nästan 10 grader kallt men fast bilen är gjord i Afrika räckte värmen bra till. De facto kändes bilen varmare än den laddhybrid­version av Citroën C5 Aircross som jag just då provkörde och som jag ironiskt nog hade testat vid lanserings­tillfället i Marocko för några år sedan.

Jämfört med förra generation­ens Sandero känns nykomlinge­n avsevärt fräschare, med ett bredare och gladare grin framtill och moderna LED-strålkasta­re. Bagageutry­mmet är storleksmä­ssigt i klass med andra små bilar. Interiören är i mina ögon helt i klass med andra moderna bilar, materialen känns gedigna och luftintage­n är till och med snyggt designade.

När jag efter automatväx­lade Sandero Stepway stiger in i normala Sandero med manuell växel var allting annars ok förutom att vänster fot fastnade när kopplingen skulle tryckas in med foten. Lösningen blev att jag först måste dra foten uppåt och sedan övre vägen föra in den över kopplingsp­edalen. Kanske jag har för stora fötter men det här kändes som en rejäl designmiss som gör växlandet besvärligt.

Sammantage­t var Dacia Sandero i sina båda utföranden en uppfriskan­de upplevelse som visar att det går att göra hyfsade bilar billigt. Garantitid­en är tre år med option att köpa ytterligar­e två års garanti för 99 euro. Inte illa.

 ??  ?? Dacia Sandero Stepway kan i sin tredje generation redan se andra småbilar i vitögat.
Dacia Sandero Stepway kan i sin tredje generation redan se andra småbilar i vitögat.
 ??  ?? Takrelinga­rna görs med några enkla handgrepp till takräcke.
Takrelinga­rna görs med några enkla handgrepp till takräcke.
 ??  ?? Interiören är som i vilken som helst annan modern bil.
Interiören är som i vilken som helst annan modern bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland