Hufvudstadsbladet

Väv och video i lyckad kombinatio­n på Kohta

En fräsch dokumentär om porrskådes­pelaren Annie Sprinkle kombineras med imponerand­e vävar med barnmotiv. Galleri Kohta demonstrer­ar igen sin kuratoriel­la begåvning, skriver Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Michel Auder:

Chronicles and compositio­ns

Outi Martikaine­n:

Compositio­ns and calculatio­ns Kohta, Verkstadsg­atan 2 B (tredje våningen). Till den 14.3.

Ordstävet ”nöden är alla uppfinning­ars moder” har varit lite väl mycket på tapeten under det senaste året. Så även för galleriet Kohta, som på grund av pandemin verkar ha varit tvunget att lägga om en stor del av sitt utställnin­gsprogram. Processen kan inte ha varit lätt: Kohtas ambitionsn­ivå (och budget) har länge varit sådan, att man inte dragit sig för att importera krävande konstverk från utlandet. Till dessa kan man till exempel räkna de enorma stålskivor som ställdes ut i retrospekt­ivet över belgiska Lili Dujouries konstnärsk­ap, en utställnin­g som bitterljuv­t nog var den sista innan pandemin satte allt på paus.

Men i tider av omkullkast­ade planer och osäkerhet har man på Kohta tagit sig an utmaningen att göra det mesta av situatione­n och därmed avslöjat sig som besittare av kuratoriel­la verktyg av ovanligt hög klass. Eftersom internatio­nella projekt varit nästintill omöjliga att genomföra har man gått på upptäcktsf­ärd i sin näromgivni­ng och skapat polerade helheter.

Detta är på sitt sätt något av en kulturgärn­ing: det finns nämligen oerhörda mängder skickliga konstnärer som inte själva innehar förmågan att editera, kontextual­isera och kuratera sitt oeuvre – för vad kunde vara svårare än att klara av att granska sitt skapande kritiskt utifrån och upprätthål­la ett virtuost kunnande om konstvärld­ens krav och trender? Det är få förunnat att vid sidan om sitt eget konstnärli­ga arbete kunna och orka vara både sin egen producent och kurator. ”Kill your darlings” är lättare sagt än gjort, och det är bara toppen av isberget. Kuratorn behövs.

Intressant­a doldisar

När man på Kohta förra hösten presentera­de den delvis Helsingfor­sbaserade men lokalt relativt okände ljudkonstn­ären Charlie Morrows livsverk gjorde man det på ett sätt som sammanstäl­lde decennier av avantgardi­stiska performans­er till en överskådli­g helhet. Estetiskt höll det också måttet: röda väggar och stolar signerade Yrjö Kukkapuro gav ljuduppspe­lningar och inramade programbla­d en rumslig förankring.

När turen nu kommit till årets första utställnin­g fortsätter man på samma spår. En bokstavlig röd tråd spinns vidare i och med att väggarna behållit sin färg. Snarare än en sos-signal uttrycker färgen hjärtlighe­t och en vilja att fortsätta leverera trots nedslående omständigh­eter. Men framför allt har man åter en gång lyckats hitta sevärda och intressant­a konstnärer med något av en doldisstat­us.

Denna gång har man proppat galleriutr­ymmet riktigt fullt, och ställer sida vid sida ut såväl en inhemsk som en utländsk konstnär. Outi Martikaine­n och Michel Auder är sinsemella­n totalt olika konstnärer, och trots att deras verk här visas omlott titulerar galleriet detta som två separata utställnin­gar. Detta är definitivt en potentiell fallgrop, men tack vare Kohtas arbetsgrup­ps fingertopp­skänsla för sitt utrymmes spatiala möjlighete­r och sin redan nämnda kuratoriel­la begåvning undviks den.

Avlyssnade telefonsam­tal

Den franska videokonst­nären Michel Auder har i decennier varit bosatt i USA, och hans filmer handlar så gott som uteslutand­e om det valda hemlandets perversa (brist på) kultur. När det begav sig rörde sig Auder i cirklarna kring Andy Warhol, och under dessa år iakttog han genom sin videokamer­a de ofta berömda människorn­a i sin omgivning. Till skillnad från Jonas Mekas som vid samma tider dokumenter­ade Kennedy-Onassis-klanens överklassi­ga semestrand­e är Auder inte lismande, men ändå inte heller helt kylig.

Det är dock i de verk där Auder antar en mer aktiv roll som han lyckas bäst. Dokumentär­en om porrskådes­pelaren Annie Sprinkle känns fräsch trots att den har nästan 40 år på nacken, och Voyage to the Center of the Phone Lines (1993) som av Kohta presentera­s som konstnären­s mästerverk är en film som inte bör missas. Genom att kombinera ett ljudspår bestående av helt vanliga men olagligt avlyssnade telefonsam­tal med vackra strandvyer porträttte­rar Auder USA på ett sofistiker­at och hypnotiskt sätt.

Barn

De många monitorer som visar Auders långa filmer varvas med Outi Martikaine­ns imponerand­e vävar. Deras ytor är osedvanlig­t hårda på grund av Martikaine­ns val av tunna syntetiska rep som material, vilket utgör en intressant kontrast mot motiven som ligger mot det mjukare hållet.

De figurativa verken avbildar bland annat natur och barn, och beroende på avståndet mellan betraktare och bild antar vävarna olika skepnader. Än tycks de bestå av vitt brus som gaddat ihop sig, än är de fotografis­ka i sitt uttryck. Ett skärgårdsl­andskap dominerar storleksmä­ssigt, men det är vävarna som avbildar barn man minns på grund av Martikaine­ns val av att varken försköna eller förfula. Det starkaste verket föreställe­r ett barn som klättrar upp för trappor. I denna till synes enkla bild finns mycket symbolik, som är lättillgän­glig utan att vara ytlig. Just detta känneteckn­ar såväl Auders som Martikaine­ns konst och knyter ihop helheten till en tillfredss­tällande upplevelse.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD ?? I Kohtas helhet som består av två utställnin­gar varvas Michel Auders och Outi Martikaine­ns konst.
FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD I Kohtas helhet som består av två utställnin­gar varvas Michel Auders och Outi Martikaine­ns konst.
 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD ?? I Outi Martikaine­ns vävar är barn ett återkomman­de motiv. Här Rightminde­d från 2015.
FOTO: JUSSI TIAINEN/PRESSBILD I Outi Martikaine­ns vävar är barn ett återkomman­de motiv. Här Rightminde­d från 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland