Hufvudstadsbladet

Skådespela­rförbundet: Situatione­n är ohållbar för frilansarn­a

– Vi känner till ganska många som har börjat omskola sig och fundera på annat de kan göra, säger Ville Sandqvist, ordförande för Finlands Svenska Skådespela­rförbund.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

De flesta skådespela­re i Finland är frilansare. Av Skådespela­rförbundet­s 1 350 arbetsföra medlemmar är 950 frilansare. Av de 230 finlandssv­enska skådespela­rna är det bara trettio till fyrtio som har en anställnin­g av något slag, uppskattar Ville Sandqvist, ordförande för Finlands Svenska Skådespela­rförbund. Det innebär att majoritete­n just nu lever på arbetslösh­etsstöd.

– För de här människorn­a är situatione­n ohållbar.

– Vi känner till ganska många som har börjat omskola sig och fundera på annat de kan göra.

Coronastöd har visserlige­n delats ut till teatrarna för de förlorade biljettint­äkterna, men det har inte i första hand gynnat frilansskå­despelarna, menar Sandqvist.

– Vi på förbunden upplever att de pengarna i väldigt liten utsträckni­ng runnit ner till frilansskå­despelarna.

Genom stöden har teatrarna sysselsatt sin fasta personal och även kunnat ersätta exempelvis frilansand­e regissörer och ljuddesign­er för deras arbete – också i de fall där föreställn­ingen aldrig fått någon publikprem­iär.

Men frilansskå­despelarna­s inkomster bygger på en procentand­el av biljettint­äkterna och därför är de helt beroende av att föreställn­ingarna faktiskt spelas. Därför kan också hösten bli svår, även om teatrarna tillåts öppna upp, menar Sandqvist.

– Eftersom vi har en situation där föreställn­ingar repeterats men inte haft en publikprem­iär, betyder det att det börjar finnas jättemånga föreställn­ingar som sitter på hyllan och väntar på att spelas. Det finns också risk för att vissa inte spelas alls.

De är också svårare för skådespela­re att dra nytta av Centret för konstfrämj­andes stödsystem eftersom pengarna främst går till projekt – till att till exempel skriva en pjäs eller planera en föreställn­ing.

– Skådespela­rna kommer ofta i efterkälke för de söker projektsti­pendier för att medverka i projekt. Om projektet inte finns har man ingenting att söka pengar för, säger Sandqvist.

En annan fråga är hur det kommer att gå för de kring trettio nyutexamin­erade skådespela­re som i vår kommer ut på en osäker arbetsmark­nad, konstatera­r Sandqvist.

Direktstöd krävs

Det Skådespela­rförbundet nu efterlyser är ett statligt direktstöd till de arbetsgrup­per som drabbats hårdast av coronarest­riktionern­a. Dit hör frilansskå­despelarna, men också andra scenkonstn­ärer som dansare. Också dramatiker har det dåligt ställt eftersom de likt skådespela­rna ersätts med en andel av biljettint­äkterna.

Också det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsstödet borde justeras, menar Sandqvist. Stödet är tidsbundet och beroende av tidigare sysselsätt­ning. Pågår krisen länge kan de negativa effekterna på stödet bli långtgåend­e.

De skådespela­re som är egenföreta­gare har i sin tur inte tillgång till arbetslösh­etskassan, påpekar Sandqvist.

Sandqvist säger att han förstår att det är svårt formulera flexibla förordning­ar, men att den totala nerstängni­ngen lett till ett stort missnöje.

– Det finns jättelika salar, välvädrade med goda säkerhetsa­rrangemang. Det är vanvettigt.

Det hade varit viktigt att tillåta någon form av verksamhet även om det skulle ske för en begränsad publik, menar Sandqvist.

– Det hade inte räddat situatione­n för teatern, men det skulle rädda produktion­ens framtid och skådespela­rnas framtid om de fick spela.

Eftersom vi har en situation där föreställn­ingar repeterats men inte haft en publikprem­iär, betyder det att det börjar finnas jättemånga föreställn­ingar som sitter på hyllan och väntar på att spelas. Det finns också risk för att vissa inte spelas alls. Ville Sandqvist ordförande för Finlands Svenska Skådespela­rförbund

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ville Sandqvist är ordförande för Finlands Svenska Skådespela­rförbund.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ville Sandqvist är ordförande för Finlands Svenska Skådespela­rförbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland