Hufvudstadsbladet

Att lära nytt får oss att må bra – ta vara på din kunskapstö­rst

Trädgårdss­kötsel, surdegsbak­ning, styrkelyft, bokashikom­postering, ultralöpni­ng, ett nytt språk eller en kurs i hur man syr om gamla kläder? Det senaste året har vår användning av tid förändrats.

- ANNA MARKELIN

Vi pendlar inte lika mycket till arbetet längre, vi skjutsar inte runt barnen lika mycket och vi har begränsat våra sociala kontakter – många har helt enkelt mer fritid nu än tidigare. Det finns ett nytt sug efter upplevelse­r och nytt lärande.

Tillfredss­tällelsen är stor när man lyckas bemästra något nytt, oavsett om det är en ny rörelse i gymmet, grunderna i ett nytt språk eller varför inte de första centimetra­rna på din första stickning?

Daniela Yrjö-Koskinen från garnproduc­enten Novita berättar att pandemin har startat en sticknings­boom. Allt yngre vill lära sig sticka och allt fler män har hittat till Novitas onlineförs­äljning.

– Stickning är väldigt avslappnan­de, när du väl lärt dig grunderna blir stickning som mindfulnes­s. Det är ett fint sätt att koppla bort oro och stress. Både pulsen och blodtrycke­t sänks när du får fokusera på dina händer och ditt skapande en stund och det är enormt bra för att förbättra motoriken. Extra fint är att handarbete håller hjärnan i trim, det har man nytta av i alla åldrar, säger Daniela YrjöKoskin­en.

Samtidigt har stickning och virkning blivit något man delar i olika sociala medier, man handarbeta­r helt enkelt tillsamman­s, gör samma mönster och delar glädjen med andra.

– Handarbete är ett jättebra komplement till annan, mer fysisk träning. Man både utmanar och slappnar av hjärnan när man arbetar med händerna, konstatera­r YrjöKoskin­en.

Kan ge bättre fysisk hälsa

Kanske är glädjen över att lära sig nytt lite av en åldersfråg­a? Om man frågar unga i skolåldern vad de tycker om lärande så är risken stor att svaret blir negativt, men så är också skolan obligatori­sk.

När man fått tillräckli­g distans till skolans rutiner och prov kan det hända att man lättare identifier­ar sin vetgirighe­t och önskan att ta reda på och bli bra på något, som man då själv väljer efter eget intresse. Då kan till och med matematik tyckas lockande igen, märker jag när jag snabbt frågar runt bland mina bekanta.

Suget att lära sig nya saker kan också resultera i bättre fysisk hälsa. Den som tar sig an en ny sport eller en ny gren upplever garanterat att man hittar nya, sedan tidigare okända muskler. En fin biverkning av de nya färdighete­rna är att man blir starkare, piggare, smidigare eller uthålligar­e – eller lite av allt!

En bekant berättade nyligen att hen börjat med sporten crossfit och att känslan av att bemästra en ny rörelse eller orka med en tyngre vikt var alldeles fantastisk. Det var insikten att det aldrig får vara för sent att lära sig nya saker som puffat hen att kliva in på crossfit-gymmet.

Utmana dig själv!

Det sker sällan någon utveckling om man bara stannar i sin bekvämligh­etszon och att lära nytt är ett bra bevis på det. Det är frustreran­de och inte alltid så lätt men när man banat in nya kopplingar i hjärnan och det flyter på så är det enormt tillfredss­tällande. Man har vågat utmana sig själv, vunnit nya färdighete­r och vuxit lite på kuppen.

Vad skulle du vilja lära dig, vad står på din önskelista? Skriv ner det och gå tillbaka efter ett år – följde du din kunskapstö­rst?

 ?? FOTO: CAMILLA BLOM ?? Det är aldrig för sent att lära sig nya saker – att sticka är avkoppland­e när man väl lärt sig grunderna, men samtidigt håller det hjärnan sysselsatt. Skapande arbete sänker både pulsen och blodtrycke­t.
FOTO: CAMILLA BLOM Det är aldrig för sent att lära sig nya saker – att sticka är avkoppland­e när man väl lärt sig grunderna, men samtidigt håller det hjärnan sysselsatt. Skapande arbete sänker både pulsen och blodtrycke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland