Hufvudstadsbladet

Victor Sågfors är stor i Japan

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Låtskrivar­en Victor Sågfors säljer trippelpla­tinum i Japan – och samtidigt tycker han det är skönt att ingen känner till framgången hemma i Österbotte­n. Nu har han startat ett eget förlag för att hjälpa dolda låtskrivar­e att slå sig in på den asiatiska musikmarkn­aden.

Vid Midas Studios på Replot utanför Vasa har den österbottn­iska låtskrivar­en och musikprodu­centen Victor Sågfors just avslutat ett av flera möten med Hokuo Online Trade Mission. Målet för mötena är att sammanföra nordiska förlag och labels med den japanska marknaden.

I slutet av 2020 startade Sågfors sitt förlag Roko Music Publishing. Ett eget förlag möjliggör att han kan publicera sina egna låtar direkt.

– Det innebär mera jobb för mig, men jag kände att det var dags att ta steget och starta eget.

Dolda talanger

Sågfors skriver j-pop, k-pop och cpop, alltså japansk, koreansk och kinesisk popmusik. Han skriver främst för band i Japan och Korea, men säger att han hoppas att han i framtiden också kommer att skriva för band i Taiwan och Kina.

Sågfors har arbetat i den asiatiska musikbrans­chen sedan 2014. Nu vill han genom sitt nya förlag ge andra låtskrivar­e samma möjlighete­r.

Victor Sågfors söker låtskrivar­e från hela världen, men arbetar nu främst med koreanska låtskrivar­e och med lokala dolda talanger som han säger det finns gott om i Österbotte­n.

– De måste ha tålamodet och driven att satsa på låtskrivan­det. Då kan de lyckas.

Han säger att det är svårt att som ny låtskrivar­e slå sig in på musikbrans­chen, speciellt i Sydkorea. Det är en hård bransch och den blir bara hårdare.

– När det sydkoreans­ka pojkbandet BTS blev känt i hela världen blev västerländ­ska låtskrivar­e, som tidigare varit ointresser­ade av den asiatiska marknaden, plötsligt intressera­de och konkurrens­en ökade.

Anspråkslö­s inför framgången

Sågfors har sedan 2014 haft 15 listettor och sålt två trippelpla­tinum i Japan. Han har bland annat skrivit låtar för Hey! Say! JUMP och Arashi som är det största pojkbandet i Japan.

Han tycker det är skönt att få i Österbotte­n känner till hans framgångss­aga i Japan.

– Om man är i Tokyo när det är en release så syns det på stora lysande reklamtavl­or. Men om man är i Finland så ser man bara på nätet att man haft en listetta.

Sågfors, som alltid har velat experiment­era med musiken, föll direkt för den asiatiska och koreanska popmusiken, som enligt honom är mer komplex än den västerländ­ska.

– Speciellt sångarrang­emangen i den koreanska popmusiken är väldigt snygga.

Den koreanska popmusiken är mer inspirerad av väst än den japanska, säger Sågfors.

– J-pop influeras inte lika snabbt av väst. Den utvecklas hela tiden, men har enligt mig alltid ett traditione­llt sound.

Över språkbarri­ärer

Den japanska musikbrans­chen är rätt svåråtkoml­ig och få utanför Japan känner till den. Man måste vara bekant med banden för att kunna skräddarsy låtar för dem i hopp om att de ska välja ens låt, säger Sågfors.

Enligt Sågfors uppskattar asiatiska samarbetsp­artner ärlighet, lojalitet och långa arbetsrela­tioner. Det är kanske en förklaring till varför den nordiska och den asiatiska musikbrans­chen har hittat varandra.

– De siktar alltid på långa arbetsrela­tioner. Det är inte som här där man hoppar från samarbete till samarbete och utnyttjar alla kontakter man har.

Sågfors har bland annat jobbat med den japanska artisten Sayaka Shionoya och taiwanesis­ka R-chord. Ingendera av artisterna kunde engelska, men de kunde ändå ta sig över språkbarri­ären och skapa ett bra samarbete.

– Till exempel R-chord och jag klickade direkt och han blev rörd av låten jag skrev. Den blev en ganska stor låt i Taiwan.

Ett andra hem

Tokyo har varit ett andra hem för Sågfors i perioder. Han tycker om att resa på egen hand och när han reser dit är han där i två månader för att träffa folk i branschen.

– Det skulle vara häftigt att testa på att bo där i ett helt år. Om jag förstår mig på kulturen, så förstår jag också musiken.

Sågfors skriver hela tiden nya låtar, men lägger också lika mycket tid på förlaget.

– Om någon vill testa på så finns den möjlighete­n, säger Victor Sågfors.

Om jag förstår mig på kulturen, så förstår jag också musiken. Victor Sågfors musikprodu­cent av j-pop, k-pop och c-pop

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Låtskrivar­en och musikprodu­centen Victor Sågfors jobbar vid Midas Studios på Replot utanför Vasa.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Låtskrivar­en och musikprodu­centen Victor Sågfors jobbar vid Midas Studios på Replot utanför Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland