Hufvudstadsbladet

Kemppinen är i strålande form

Lotta Kemppinen blev den inledande FM-dagens stora stjärna då hon löpte nationsrek­ord och den tredje snabbaste tiden i Europa i år på 60 meter.

- SPT/TOMMI WILLBERG

På grund av coronapand­emin finns ingen publik på plats i inomhus-FM i Hipposhall­en i Jyväskylä. Men ändå hördes en kollektiv flämtning och ett glatt jubel från funktionär­er och tränare då sprintern Lotta Kemppinen slängde sig över mållinjen i 60-metersfina­len.

Efter målgången hoppade Kemppinen mot den blåa madrassen vid ändan av löpbanan, tog några snabba steg tillbaka och kikade upp mot resultatta­vlan.

22-åringens reaktion berättade allt. Kemppinen höjde sina knutna nävar mot Hipposhall­ens tak medan ett brett leende lyste upp hennes ansikte. Tiden 7,16 är en tre hundradela­rs förbättrin­g på hennes färska nationsrek­ord

– Det känns bra, vad annars. För en gångs skull lyckades starten! utbrister Kemppinen.

– Jag hade inte fått en ordentlig start den här säsongen. Efter tävlingen i Polen gjorde vi ändringar och flyttade startblock­en framåt. Starten i sig har jag inte haft problem med, men de tio första metrarna har jag fått jobbat mycket med. Det har liksom varit som att jag trampar på stället och gör knälyftslö­pning. Nu börjar jag genast pressa framåt och löpningen fortsätter därifrån. Det är lite lättare att köra på mot mål efter det, berättar Kemppinen som laddade upp inför FM i Polen där hennes tider blev 7,34 och 7,28.

– Jag hann träna med de nya inställnin­garna på onsdag och det kändes bra. Vi beslutade att testa det här och det kändes som att det funkade ren i försökshea­tet. Tiden 7,26 överraskad­e mig och jag tänkte att om jag får en likadan start i finalen så kan jag putsa tiden rejält, berättar HIFK-idrottaren.

Och det var precis det hon gjorde. Direkt efter målgången kände Kemppinen att hon lyckats.

– Jag bara väntade på vad tiden skulle vara.

7,16 är den tredje snabbaste tiden i hela Europa i år. Etta i Europa- och världsstat­istiken är britten Dina Asher-Smith på 7,08. Schweizare­n Alja Del Ponte har löpt 60 meter på 7,14. Sedan kommer Kemppinen samt Orlann Ombissa-Dzangue, Frankrike, och Ewa Swoboda, Polen, på 7,16.

Statistikk­ollen bådar gott inför inomhus-EM i Polen den 5–7 mars.

– Nja, vet inte vad det bådar. Men visst är jag ute efter en finalplats. Med sådana här tider är det möjligt, säger Kemppinen.

Sex dagar träning, två dagar vila

Två faktorer har bidragit till Kemppinens makalösa form, de nyfunna förbättrin­garna i starten samt en fungerande träningsry­tm.

– I fjol då coronapand­emin bröt ut fick vi tänka om vår träning. Den här inomhussäs­ongen var upplägget bekantare och man kunde förbereda sig bättre. Vi har fått träna bra i Idrottskva­rnen i Helsingfor­s. Förra inomhussäs­ongen provade vi på en träningsry­tm där jag tränar i sex dagar och vilar i två dagar efter det. Det har också funkat bra. Jag hinner återhämta mig bra och sedan ta an mig en ny träningsve­cka, berättar Kemppinen som tränats av Mervi Brandenbur­g sedan hon var 11 år.

Nu tar Kemppinen alltså sikte på inomhus-EM. På våren ska det förhoppnin­gsvis också bli ett träningslä­ger på Teneriffa. Det skulle gynna den förberedan­de träningspe­rioden inför en intressant friidrotts­sommar.

Då ska Kemppinen uppåt i alla tiders finländska statistik på 100 och 200 meter.

– Den här formen bådar gott. I Polen märkte jag att slutet rullade på bra men att loppet slutade för tidigt. Det lovar gott då man ännu ska springa 40 meter till, säger Kemppinen vars personbäst­a på 100 meter respektive 200 meter skrivs 11,45 och 23,56.

Helinä Marjamaas stenhårda nationsrek­ord på 100 meter från 1983 lyder 11,13. Mona-Lisa Pursiainen­s 22,39 är ett av de äldsta nationsrek­orden i finländsk friidrott: från 1973. Dit har ännu Kemppinen en bit kvar.

– De är väldigt tuffa resultat. Men mot dem ska jag nästa sommar, säger hon alltjämt leende.

De övriga medaljerna på 60 meter gick till hemmalöpar­na Anniina Kortetmaa (7,39) och Aino Pulkkinen (7,48).

PB i herrfinale­n

Herrarnas final på 60 meter var inte dålig den heller. Jämn var den dessutom. FM-guldet gick till Samuli Samuelsson som vann på 6,66, Samuel Purola var tvåa på 6,67. Bägge två tangerade sina personliga rekord. Riku Illukka, 6,77, tog hand om bronset.

Finlands sprinttopp­ar siktar liksom Kemppinen också på inomhusEM.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Lotta Kemppinen vann FM-guld på 60 meter med sin nya rekordtid 7,16.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Lotta Kemppinen vann FM-guld på 60 meter med sin nya rekordtid 7,16.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland