Hufvudstadsbladet

Torvalds med i kommunalva­let

SFP:s Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds kandiderar i kommunalva­let i Helsingfor­s. Tidigare har han hoppat av stadsfullm­äktige för att det var för svårt att kombinera med parlamente­t. Nu har han lovat delta i möten om han blir invald. Ett särskilt mål fö

- Hur resonerar du nu? SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

– Jag har fattat många beslut, och kommer att fatta många beslut, som handlar om hur saker ser ut på en europeisk nivå. Jag har alltid en lite obehaglig känsla av att den allmänna europeiska nivån och den nivå där besluten förverklig­as är olika. Därför vill jag veta om det är så.

Så säger Nils Torvalds, SFP:s Europaparl­amentarike­r, om kandidatur­en i kommunalva­let.

För sju år sedan beslöt Torvalds tvärtom att lämna sin dåvarande plats i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, för att hans plats i EU-parlamente­t skulle kräva för mycket tid.

– Jag har naturligtv­is funderat på det. Jag har lovat mig själv, och jag har lovat dem som vill ställa upp mig, att jag kommer att vara med på fullmäktig­emöten, annars är det ingen vits, säger Torvalds och tillägger att han kan utnyttja sina rättighete­r som parlamenta­riker att resa till hemlandet.

– Det måste jag bara planera in i mina dagordning­ar.

”De som vill ställa upp dig” – ska det tolkas att du blivit övertalad? – Nog kan man säga att det finns de som anser att jag behövs.

Ställer inte upp i nästa EU-val

Torvalds säger att han tänkt sitta i Europaparl­amentet mandatperi­oden till slut. Han är nu invald för åren 2019–2024, och på en fråga om planen var att avbryta eller lämna över till den åländske suppleante­n Anton Nilsson säger Torvalds att han inte planerar hoppa av.

– Nej, men inte heller ställa upp i följande EU-val. Sedan tror jag att jag utfört mitt värv.

I Helsingfor­spolitiken skulle Torvalds intressera sig särskilt för övergången till en koldioxidn­eutral framtid.

– Det är de besluten jag fattar i parlamente­t, och därför är det så intressant att se vad det betyder i praktiken när man står med fötterna på jorden. I parlamente­t kan man lätt inbilla sig att saker går att skötas på ett visst sätt. I den meningen tror jag faktiskt att det är intressant och viktigt.

SFP:s kamp för plats i styrelsen

I senaste riksdagsva­l gick SFP back i Helsingfor­s med fyratusen röster.

Partisekre­teraren Fredrik Guseff säger att kandidatno­mineringen inför kommunalva­let har gått bra, och att man kommer att ha över hundra kandidater medan de i förra valet var 83.

I Helsingfor­s bär kommunalva­let, utöver de lokala frågorna, mer prägel av ett riksval, och därför är det i partiets intresse att få med de mest kompetenta krafterna, säger Guseff.

– Av dem är Torvalds en som har en bred erfarenhet, och det är även i hans intresse att kunna vara med på det lokala planet och förverklig­a det man gör på ett europeiskt plan. Vi vill ha med alla de bästa krafterna i valet, därför har vi också en stark lista, säger han.

– Jag är övertygad om att vi har så stark nominering att vi har alla förutsättn­ingar till det. Min egen målsättnin­g är att också gå framåt i mandat. Inget kan tas för givet, men med den här nominering­en borde vi ha alla chanser att göra ett riktigt starkt val i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: CORINNE GRÖNHOLM ?? Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP) fortsätter i Europaparl­amentet men ställer inte upp i nästa EU-val.
FOTO: CORINNE GRÖNHOLM Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP) fortsätter i Europaparl­amentet men ställer inte upp i nästa EU-val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland