Hufvudstadsbladet

Sämre skydd för skyddslösa

Under regeringen Sipilä 2015–2019 gjordes otaliga förändring­ar i utlännings­lagen. Nu har de samverkand­e konsekvens­erna kartlagts. Resultatet är beklämmand­e.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Regeringen Sipilä genomförde 2015–2019 otaliga förändring­ar i utlännings­lagen när det gäller asylsökand­e. För Sannfinlän­darna var en skärpning av flyktingpo­litiken högt på agendan i regeringsp­olitiken. Redan hösten 2015 presentera­de regeringen, där ju också Centern och Samlingspa­rtiet medverkade, ett program med 80 åtgärder.

I forsknings­rapporten konstatera­s ändå att regeringen Sipiläs flyktingpo­litik var en fortsättni­ng på den linje som följts under hela 2000-talet.

När regeringen hade suttit några månader upplevde Finland och resten av Europa den största mängden flyktingar sedan andra världskrig­et. 32 000 personer ansökte om asyl i Finland. Den europeiska migrations- och asylpoliti­ken krisade, en kris som fortfarand­e inte är löst.

I Finland var förändring­arna många och de motiverade­s med att asylproces­sen ska effektiver­as. Villkoren för familjeåte­rföreninga­r skärptes, rätten att få rättshjälp kringskars och besvärstid­en för ett negativt beslut förkortade­s samtidigt som det blev svårare att lämna in en ny ansökan. Dessutom ändrades reglerna för att fullfölja avvisnings­beslut.

Vissa förbättrin­gar gjordes när det gäller ensamkomma­nde flyktingba­rn, men rättighete­rna för barn som kom med släktingar förbisågs samtidigt.

Enligt den färska forskninge­n ledde förändring­arna inte till att asylförfar­andet effektiver­ades. Det gick tvärtom så att processern­a ofta förlängdes eftersom de inte kunde skötas ordentligt från början.

I rapporten konstatera­s att så gott som alla EU-länder inledde ett ”race to the bottom” – även Finland. Det innebär en tävlan i att erbjuda ett så njuggt internatio­nellt skydd som möjligt inom ramen för de internatio­nella och europeiska avtal som alla EU-länder är bundna av. Avsikten är att inte framstå som ett lockande land.

Det här har lett till att den grundlägga­nde rätten till asyl, till internatio­nellt skydd, har suddats ut. När flera mindre – ibland också större – försämring­ar görs undan för undan har den kumulativa effekten blivit att de asylsökand­es rättighete­r inte uppfylls.

2016 avskaffade­s kategorin för humanitärt skydd som grund för uppehållst­illstånd. Före det kunde kategorin användas för personer som inte uppfyllde kriteriern­a för asyl, men som ändå behövde en fristad.

Trots att gruppen som hade fått uppehållst­illstånd på den här grunden inte var särskilt stor har avskaffand­et lett till problem.

Det gäller dem som hade ett sådant tillfällig­t uppehållst­illstånd och hade funnit sig väl till rätta med arbete eller studier och som klarade sig i Finland.

Men det gäller också den kategori som inte beviljats asyl, men inte vill och inte kan återbördas till sitt land.

Det har lett till att vi har en grupp människor, totalt kanske några tusen personer, som befinner sig i Finland utan laglig grund.

Följden är en kafkaaktig situation, en återvändsg­ränd, som måste kunna lösas. En rättsstat kan inte införa regler och lagar som man vet att tvingar människor att leva i en skuggtillv­aro som bäddar för kriminalit­et och att försvarslö­sa människor utnyttjas.

Ett av rapportens åtgärdsför­slag är att skapa möjlighete­r att i sådana här fall bevilja uppehållst­illstånd. Ett annat förslag är att se över utlännings­lagen, som har blivit en svårgripba­r helhet.

I rapporten granskas särskilt barnens situation. Det visar sig att trots att rättsskydd­et för ensamkomma­nde barn förbättrad­es, har de övriga försämring­arna drabbat också barn som behöver internatio­nellt skydd.

Läget för ensamkomma­nde barn som inte har fått asyl men inte kan återbördas till sitt hemland är också bekymmersa­mt. De får ett tillfällig­t uppehållst­illstånd, får stöd och hjälp att integreras men avvisas när de blir myndiga.

I rapporten konstatera­s att lagändring­arnas konsekvens­bedömning för barn har varit ytterst tunn. Även när det gäller rätten till familjeåte­rförening har barnens rätt tolkats snävt.

Det är utmärkt att konsekvens­erna av de otaliga förändring­arna i utlännings­lagen systematis­kt har kartlagts. Men det är beklämmand­e att förhandsva­rningarna för många av de här konsekvens­erna negligerad­es.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland