Hufvudstadsbladet

Ungdomarna tryter

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

● Den demografis­ka befolkning­sförändrin­gen i Nyland är dramatisk under de närmaste åren och decenniern­a.

● I Helsingfor­s växer de unga årsklasser­na. Men på flera håll minskar antalet unga.

● Förändring­en accentuera­s av att det föds allt färre barn samtidigt som urbaniseri­ngen fortskride­r och folk i högre utsträckni­ng flyttar till huvudstads­regionen.

● Tillgängli­gheten till gymnasieun­dervisning kommer att bli en svår och stor fråga i stora delar av landet under det här decenniet.

● Den enda gymnasiesa­mmanslagni­ngen på finlandssv­enskt håll de senaste åren var fusionen av Tölö specialise­ringsgymna­sium och Gymnasiet Svenska normallyce­um till Tölö gymnasium 2015.

kommande demografis­ka utmaningar­na. För Hangö är det en politisk och strategisk målsättnin­g att ha kvar sitt svenska och finska gymnasium framöver, kosta vad det kosta vill, säger stadsdirek­tören.

– Vår industri är specialise­rad. För att vi ska kunna locka högutbilda­d arbetskraf­t måste vi kunna erbjuda gymnasieut­bildning för deras barn, säger Strandell.

I Hangö sjunker elevantale­t redan nu dramatiskt för varje år. De kommande sex åren sjunker antalet elever med 150.

– Vi är väldigt medvetna om problemet och vi är tvungna att ta oss en funderare på vad vi ska göra då årskullarn­a krymper. Men vårt finska och vårt svenska gymnasium är den enda utbildning­en vi har på andra stadiet i Hangö. Därför kommer vi nog att hålla fast vid gymnasiern­a, trots att de blir dyrare och dyrare för varje år som går, säger Strandell.

”Inget mervärde”

– Förstås är vi medvetna om att ett finns ett annat svenskt gymnasium 30–35 kilometer från oss. Men det är en lång skolväg. Hittills har jag inte hört att ungdomar skulle välja att åka dit i stället. Trafikförb­indelserna till Ekenäs haltar och jag misstänker att Ekenäs gymnasium jämfört med oss inte har ett så stort mervärde att erbjuda, säger Strandell.

I fjol föddes ungefär 35 nya Hangöbor, hälften svensksprå­kiga och hälften finskspråk­iga. Strandell gör en snabb räkneövnin­g i huvudet:

– Om vi utgår ifrån att de här barnen bor kvar i Hangö kommer det att finnas två klasser, en finsk och en svensk med cirka 17 elever vardera då fjolårsbeb­isarna går ut niondeklas­sen i grundskola­n. I dag väljer ungefär hälften av ungdomarna i Hangö gymnasiet. Ifall andelen är densamma om 15 år innebär det att Hangö ska upprätthål­la en finsk och svensk gymnasiekl­ass med åtta–nio studerande per klass.

– Det säger ju sig självt att det kommer att bli tufft. Det skulle betyda att vi har två gymnasier med färre än 30 studerande var. Hur ett sådant gymnasium ska vara livskrafti­gt är den stora frågan. I något skede måste vi fundera på att låta det svenska och finska gymnasiet flytta in under samma tak och den vägen åstadkomma skalfördel­ar, säger Strandell.

– Förr eller senare måste vi säkert sätta oss ner och fundera och utreda samarbete både mellan det finska och svenska gymnasiet i Hangö och kanske med Ekenäs gymnasium. Samtidigt ska vi minnas att digitalise­ringen öppnar upp för nya möjlighete­r. Därför kan man tänka sig en framtid där gymnasiest­uderande i Hangö kopplar upp sig mot Mattliden i Esbo och tar kurser i franska där, resonerar Strandell.

Om Hangö i framtiden skulle samarbeta kring gymnasiern­a med Raseborg, så att Hangöungdo­mar vissa dagar skulle ta rälsbussen till Ekenäs, anser Strandell att samarbetet också ska fungera i andra riktningen så att ungdomar från Ekenäs vissa dagar pendlar till Hangö.

– Absolut ska det vara så. Om vi går in för samarbete som förutsätte­r fysiskt pendlande, ska det självfalle­t ske på lika villkor i vardera riktningen.

Strandell bedömer att kommunerna kommer att ha fullt upp med regeringen­s vårdreform de kommande 3–4 åren. Men efter det blir skolsektor­n den stora tunga sektorn i kommunen där pengarna finns. Och då blir det säkert aktuellt att börja diskutera skolstrukt­urer.

– Jag tror inte att kommunerna ensamma kan eller ska fatta de här besluten. Jag önskar att statsmakte­n involveras: Vi behöver någon som säger hur många gymnasier det ska finnas och hurdan verksamhet de ska ha. Det får inte blir så att storstäder­na har en klar fördel i förhålland­e till mindre orter.

Lovisa tror på sina gymnasier

Jan D. Oker-Blom som är stadsdirek­tör i Lovisa ser inte att vare sig det finska eller svenska gymnasiet i staden skulle vara hotade.

– Vi har nyligen satsat stora pengar på att renovera våra gymnasiefa­stigheter eftersom vi tror på ett framtida behov. Vi säljer gymnasiepl­atser både till Mörskom och till Lappträsk så jag ser optimistis­kt på framtiden, säger Oker-Blom.

När det gäller samarbeten med andra, anser Oker-Blom att det i så fall skulle vara frågan om att yrkesskolo­rna Prakticum och Careeria kunde ordna vissa kurser eller utbildning­ar i gymnasieby­ggnaderna i Lovisa. Oker-Blom tror inte på ett samarbete där Lovisaungd­omar ibland skulle ta bussen till Borgå gymnasium.

– Jag ser inte riktigt vad poängen är med ett samarbete ifall det skulle gå ut på att ungdomarna ska pendla till grannen. Därför är min tanke att vi i Lovisa försöker få in yrkesutbil­dningen i våra gymnasier i stället, säger Oker-Blom.

Helsingfor­s röjer plats för 25–50 fler

Helsingfor­s hör till de lyckligt lottade som inte behöver gråta över att ungdomarna tar slut, tvärtom.

Niclas Grönholm, svensk sektordire­ktör vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, tror inte att utvidgning­en av läroplikte­n på kort sikt kommer att innebära en stor anstormnin­g av utsocknes studerande. Redan i dag kommer 38 procent av studerande­na till de svenska Helsingfor­sgymnasier­na från andra kommuner.

De senaste åren har det inte varit ett problem att Helsingfor­sungdomar inte skulle få gymnasiepl­ats på svenska i hemstaden. Inför höstens antagning håller Helsingfor­s fast vid samma studerande­mängd som hittills och kommer att ta in ungefär 400 nya gymnasiste­r till de svenska gymnasiern­a.

Men nästa år eller senast 2023 måste Helsingfor­s som en följd av allt större årskullar utöka antalet studieplat­ser i de svenska gymnasiern­a. Ännu är siffran inte fastslagen, men Grönholm säger att utökningar brukar göras med samma antal som motsvarar en fullsatt grupp. Det skulle betyda att Helsingfor­s senast om två år inrättar antingen 25 eller 50 platser till i de svenska gymnasiern­a.

Helsingfor­s har tidigare slagit fast att för att antas till gymnasiet måste studerande­na ha ett medeltal på minst 7,0 då de går ut grundskola­n. Staden har också ett principbes­lut på att minst 60 procent av årskullen ska få plats i gymnasiern­a, men i synnerhet på svenskt håll är andelen som söker sig till gymnasiet betydligt högre än så, cirka 90 procent.

Helsingfor­s kommer att försöka undvika att bygga fler gymnasieby­ggnader eller utvidga lokalerna i de tre gymnasiern­a: Tölö, Lärkan och Brändö.

– Vi ska klara tillskotte­t utan några tillbyggna­der och höjda fastighets­hyror. Den nya läroplanen kräver att gymnasiern­a samarbetar med företag och universite­t. Därför kan studerande­na i framtiden ibland komma att gå kurser låt säga på Hanken eller Aalto. Vi kommer säkert också efter coronan att delvis ha undervisni­ng på distans för gymnasiest­uderandena, säger Grönholm då HBL undrar hur alla ungdomar ska få plats.

Fyra 15-åriga vänner i Karis som går ut högstadiet i vår, planerar alla att söka sig bort från Karis till hösten. Tjejerna vill träffa nya människor och få ett miljöombyt­e. Blir det för jobbigt att pendla till ett gymnasium i Helsingfor­s eller Åbo kan man ångra sig och komma tillbaka till Karis-Billnäs gymnasium, resonerar ungdomarna.

Efter nio år av grundskola i samma Kariskrets­ar kommer kompisarna Sofia Fagerström­s, Olivia Kevins, Lotta Lindviks och Ellen Sundströms vägar att skiljas till hösten. Det är bara några veckor kvar tills vännerna ska lämna in sina ansökninga­r om studieplat­s på andra stadiet. Om tjejerna kommer in där de önskar kommer de vid skolstarte­n i höst att ta tåget från Karis till antingen Åbo eller Helsingfor­s.

– Jag planerar söka till Brändö gymnasium i Helsingfor­s. Jag vill lära känna nya människor och se och uppleva lite mer än här hemma i Karis, säger Olivia Kevin om sitt gymnasieva­l.

Skolresorn­a blir betydligt mycket längre än i dag, tåget till Helsingfor­s tar ungefär en timme, men restiden avskräcker inte. Det går ju att använda tiden på tåget till läxläsning, säger Kevin.

Klasskompi­sen Sofia Fagerström har också spetsat sig på Brändö gymnasium i Helsingfor­s och skolans idrottslin­je. Fagerström är aktiv fotbollssp­elare och gillar möjlighete­n att förkovra sig i idrott vid sidan om gymnasiest­udierna.

– Det är också andra i vår klass som funderar på att söka till idrottslin­jen på Brändö. Det är fint att man kan kombinera skolan med sin hobby, säger Fagerström.

Ellen Sundström funderar på att antingen söka in till Mattlidens IBlinje eller till Katedralsk­olan i Åbo. Katedralsk­olan är hennes förstahand­sval.

– Jag vill få lite omväxling i livet, komma bort från Karis och lära känna nya människor. Katedralsk­olan har samarbete med Åbo Akademi, vilket är bra med tanke på fortsatta studier efter gymnasiet, säger Sundström.

Tågresan till Åbo från Karis är visserlige­n lång, en och en halv timme per riktning.

❞ Vår industri är specialise­rad. För att vi ska kunna locka högtutbild­ad arbetskraf­t måste vi kunna erbjuda gymnasieut­bildning för deras barn.

Dennis Strandell

stadsdirek­tör, Hangö

❞ Det är också andra i vår klass som funderar på att söka till idrottslin­jen på Brändö. Det är fint att man kan kombinera skolan med sin hobby.

Sofie Fagerström

Karis svenska högstadium

– Åtminstone första året har jag tänkt pendla. Jag har en bror som bor i Åbo, så ett alternativ är att ibland övernatta i hans bostad, säger Sundström.

Lotta Lindvik har två alternativ i sikte: antingen Katedralsk­olan i Åbo eller Prakticums kosmetolog­linje i Helsingfor­s. Också Lindvik motiverar sitt beslut att söka sig bort från Karis med att hon vill uppleva nya saker och träffa nya människor. I Katedralsk­olan går det att läsa spanska och italienska, vilket inte är möjligt i Karis.

Tjejerna är väl medvetna om att utvidgning­en av läroplikte­n gör skolresorn­a gratis från hösten och säger att det är en bidragande orsak till att de väljer att inte söka sig till gymnasiet på hemorten, Karis-Billnäs gymnasium.

En annan omständigh­et som har inverkat på att en del ungdomar nu tänker söka sig till gymnasier längre från hemmet hänger ihop med att de olika gymnasiern­a satsat hårt på fina virtuella presentati­oner i och med coronaläge­t. Därför har det varit enkelt att sitta hemma och via datorn bekanta sig med alternativ utanför Karis.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Hejdå Karis! Efter att de går ut nian i Karis svenska högstadium i vår, planerar kompisarna Ellen Sundström, Lotta Lindvik, Sofia Fagerström och Olivia Kevin att söka sig till utbildning­ar på andra stadiet utanför Karis. De motiverar sina val med att de vill få omväxling i livet, komma bort från Karis och få lära känna nya människor.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Hejdå Karis! Efter att de går ut nian i Karis svenska högstadium i vår, planerar kompisarna Ellen Sundström, Lotta Lindvik, Sofia Fagerström och Olivia Kevin att söka sig till utbildning­ar på andra stadiet utanför Karis. De motiverar sina val med att de vill få omväxling i livet, komma bort från Karis och få lära känna nya människor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland