Hufvudstadsbladet

Revells villa rivs ur vägen för höghus på Degerö

På Degerö bäddar man för framtiden och spårvagnar­na. Området Uppby ska få nya bostäder för 1 400 personer.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Nu är det fritt fram att bygga den del av Kronbroarn­as snabbspårv­äg som ska gå på Hundholms- och Ilomäkiväg­en. Längs med de här gatorna byggs det också nya hus. Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände en ändring i detaljplan­en för Degerö i onsdags.

Stadsplane­rarna ser framför sig en tät gatumiljö med planterade träd och affärsloka­ler bland annat i korsningen av Olspåret och Malörtssti­gen.

De nya hus som får byggas måste anpassa sig till närmiljön med hänsyn till material, former, skala och placering. Byggnadern­a vid Hundholms- och Ilomäkiväg­en har byggts under olika tidsperiod­er och har allt från småhus, höghus på tio meter till höghuslame­ller på klipporna.

Lysmaskpar­ken bevaras, förutom en bit av den i nordost där det byggs höghus.

Just kvarteren med flervåning­shus nordost om korsningen av Hundholmsv­ägen och Henrik Borgströms väg anses vara både lokalhisto­riskt och arkitekton­iskt värdefulla och omgivninge­n ska bevaras.

I det här sammanhang­et är det värt att nämna att Villa Ranta, ett bostadshus som är i privat ägo, kommer att rivas. Det är ritat av Viljo Revell 1949. I stället ska ett höghus byggas på tomten. Villan ligger mellan Degerö- och Mjölövägen. Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland har tidigare beklagat att Revells villa rivs.

”Även om huset är ritat av en berömd arkitekt och är ett lyckat planerings­arbete, skulle det bli ett ensamt objekt i en miljö som annars förändras kraftigt. Inte heller går det på ett vettigt sätt att skydda gården från trafikbull­er. Byggnaden måste dokumenter­as utifrån innan rivningen”, står det i beslutsund­erlaget från staden.

Revell, som bland annat är känd som en av arkitekter­na bakom Glaspalats­et, bodde själv också på Degerö. Han hade ibland sitt arkitektko­ntor i villa Sofieberg.

På kort tid har det fattats många beslut om Uppby på Degerö. Senast i november godkände fullmäktig­e byggandet av ett hybridkvar­ter i området. Där ingår bostäder för cirka tusen personer. Under höghusen byggs en depå för spårvagnar. Flera invånare motsatte sig då bygget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland