Hufvudstadsbladet

Hundratals i karantän på Åland

Omkring 400 personer har satts i karantän på Åland, vilket inkluderar flera skolklasse­r och daghemsgru­pper. Största delen av smittkedjo­rna har kunnat spåras.

- ERIK SANDSTRÖM / SPT

För omkring en vecka sedan hade Åland endast enstaka bekräftade fall av covid-19, men på fredagen rapportera­des 27 nya fall och de senaste två veckorna har 39 fall rapportera­ts. Hundratals personer har satts i karantän.

På lördagseft­ermiddagen höll Ålands landskapsr­egering en presskonfe­rens om det förvärrade läget, och fler fall är möjliga under helgen.

– Det finns en betydande risk för ökad smittsprid­ning, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Ålands landskapsr­egering har fattat beslut om skärpta åtgärder för att sätta stopp för att minska spridninge­n. Bland annat får högst tio personer samlas inomhus, medan restaurang­erna rekommende­ras sluta sälja alkohol klockan 22 och stänga klockan 23.

Landskapsl­äkare Knut Lönnroth beskriver ökningen som dramatisk. Det bor jämförelse­vis få personer på Åland och antalet fall per 100 000 personer, det vill säga incidensen, har stigit till över 130 för de två senaste veckorna.

Som jämförelse så är incidensen för motsvarand­e period omkring 200 i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt som är värst drabbat i Finland.

– Två av fallen betraktas som samhällssm­itta, alla de andra fallen är inom en känd smittkedja, säger Lönnroth.

Ingen vårdas på sjukhus

Än så länge vårdas ingen på sjukhus och det finns inga uppgifter om att seniorer skulle ha exponerats. Däremot berörs flera skolklasse­r och ett daghem i Mariehamn, där hela klasser och daghemsgru­pper har satts i karantän.

Jeanette Pajunen, direktör för Ålands hälso- och sjukvård, tror att stränga smittskydd­såtgärder behövs för att garantera vårdens kapacitet.

– Omkring fyrahundra personer är satta i karantän, säger Pajunen, som också riktar ett tack till smittspåra­rna som arbetar för högtryck.

Några uppgifter om eventuella varianter av viruset finns ännu inte, men flera tester har skickats till Helsingfor­s för analys. Enligt Knut Lönnroth har möjliga mutationer ändå ingen större praktisk betydelse för smittspårn­ingen i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland