Hufvudstadsbladet

Nu kan fler prover testas för olika virusvaria­nter

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Genom sekvenseri­ng av coronaviru­sprover kan man identifier­a olika virusvaria­nter. Men sekvenseri­ng är långsamt, och hittills har det endast gjorts i Helsingfor­s.

Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS) laboratori­um för klinisk mikrobiolo­gi kan börja göra så kallad sekvenseri­ng av positiva prover från coronaviru­stester i början av mars. Det tror och hoppas Antti Hakanen, överläkare och direktör för ÅUCS laboratori­er.

– Vi gör sekvenseri­ng av coronaviru­sprover redan nu men snart börjar vi göra det som en del av rutindiagn­ostiken, preciserar Hakanen.

"Annorlunda egenskaper än den ursprungli­ga virusvaria­nten"

Sekvenseri­ng av positiva coronaviru­sprover innebär att man kartlägger virusstamm­arnas genetiska variation. På så sätt kan man skilja olika varianter av coronaviru­set från varandra och identifier­a till exempel de virusvaria­nter som spridits i och från Storbritan­nien och Sydafrika.

– Vi undersöker dessa varianter eftersom epidemiolo­gisk informatio­n tyder på att de har annorlunda egenskaper än den ursprungli­ga virusvaria­nten. Den variant som spridits från Storbritan­nien verkar vara mer smittsam än andra varianter, säger Carita Savolainen­Kopra, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd.

Genom sekvenseri­ng kan man också kartlägga om det finns virusvaria­nter med egenskaper som gör att antikroppa­r inte erbjuder ett lika starkt skydd mot dem. Det är viktig informatio­n med tanke på vaccinatio­nerna mot coronaviru­set, säger Savolainen-Kopra.

För tillfället görs sekvenseri­ng av coronaviru­sprover endast i Helsingfor­s universite­ts, Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts och Institutet för hälsa och välfärds laboratori­er i Helsingfor­s. Positiva prover från olika delar av landet måste således skickas till Helsingfor­s för sekvenseri­ng.

Mål: 1 000 sekvenseri­ngar per vecka

Carita Savolainen-Kopra säger att coronaviru­ssekvenser­ing gjorts i liten skala ända sedan de första smittfalle­n dök upp i Finland. Efter att den virusvaria­nt som spridits från Storbritan­nien för första gången upptäcktes i Finland i december ökade man snabbt antalet sekvenseri­ngar.

För tillfället görs 300–500 coronaviru­ssekvenser­ingar per vecka men målet är att öka antalet till 1 000 per vecka inom snar framtid.

Alla positiva coronaviru­sprover från personer som kommit till Finland från utlandet sekvensera­s. Dessutom kan positiva prover från orter där smittsprid­ningen eskalerat exceptione­llt snabbt sekvensera­s. Därtill sekvensera­s regelbunde­t positiva prover från alla universite­tssjukhus som en del av den epidemiolo­giska kartläggni­ngen.

Åbo och Tammerfors minskar transportb­ehovet

Carita Savolainen-Kopra säger att sekvenseri­ngen tar mellan tre dagar och över en vecka beroende på vilken metod som används. För prover som kommer till Helsingfor­s från andra delar av landet kan dessutom transporte­rna ta några dagar.

– Det är absolut en utmaning att sekvenseri­ng inte är ett snabbtest utan en långsam verksamhet. I spårningen av smittkedjo­r skulle det naturligtv­is vara till stor hjälp att få resultat snabbare, säger Savolainen-Kopra.

När man börjar göra sekvenseri­ng

också på andra håll behöver inte alla prover transporte­ras till Helsingfor­s. Förutom ÅUCS har också laboratori­et Fimlab i Tammerfors gjort förberedel­ser för att påbörja sekvenseri­ng av positiva coronaviru­sprover.

Även privata vårdbolag gör sekvenseri­ng av positiva coronaviru­sprover men tills vidare i förhålland­evis liten skala.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Coronaviru­sprover som visar sig vara positiva kan sekvensera­s om man vill identifier­a vilken variant av viruset det handlar om. Sekvenseri­ngen tar flera dagar. Arkivbild.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Coronaviru­sprover som visar sig vara positiva kan sekvensera­s om man vill identifier­a vilken variant av viruset det handlar om. Sekvenseri­ngen tar flera dagar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland