Hufvudstadsbladet

Disponente­r blev försäljare och husbolagen lämnades ensamma

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Den misstänkta priskartel­len i disponentb­ranschen skakar om Finlands 80 000 husbolag. Härvan blir det givna ämnet under vårens bolagsstäm­mor. – Husbolagen står helt ensamma. De har ingen egen oberoende intressebe­vakning, säger Mikko Virkamäki, veteran i branschen.

Det finländska bostadsakt­iebolagssy­stemet har vuxit fram under drygt hundra år, och det har anpassat sig till krig och finanskris­er.

Nu prövas systemet av en misstänkt priskartel­l där Disponentf­örbundet och några stora aktörer i disponentb­ranschen beskylls för att ha trissat upp priserna på ett otillåtet sätt.

Härvan avslöjar svagheter i förvaltnin­gen av den miljardför­mögenhet som husbolagen hanterar.

Mikko Virkamäki har följt utveckling­en i Disponentf­örbundet på nära håll sedan förbundet grundades 2004. Efter en lång karriär som konsult och rådgivare är han inte kommersiel­lt aktiv längre.

– Jag kan därför inte stämplas som representa­nt för någon, säger Virkamäki som beskriver sig som persona non grata i Disponentf­örbundet.

Priskartel­len kan enligt Virkamäki spåras tio år tillbaka i tiden.

– Första gången jag märkte att allt inte stod rätt till var kring år 2010.

Det började som en strid om makten i Disponentf­örbundet. Den sittande ordförande­n fick inte fortsätta och nya krafter tog över.

– Den nya ledningen var betydligt mer businessin­riktad än den gamla.

Mikko Virkamäki beskriver förvandlin­gen som en övergång från en förening för disponente­r till att bli ett företag.

– Förbundet ville tjäna mer pengar och började utveckla samarbeten och tjänster med utomståend­e aktörer. Samtidigt blev förbundets informatio­n marknadsin­formation.

Konkurrens- och konsumentv­erkets utredning till marknadsdo­mstolen beskriver samma fenomen, hur förbundets avsikt med kommunikat­ionen inte längre var att främst informera branschen och samhället om aktuella frågor. Målet blev framför allt att förbättra intjänings­förmågan.

När Disponentf­örbundet fick ny styrelse 2014 presentera­de en anställd på förbundet målsättnin­gen med kommunikat­ionen för den nyvalda styrelsen: ”Husbolagen köper mer disponentt­jänster, till ett bättre pris.”

Disponente­n som mellanhand

Det etiska dilemmat uppstår när man betraktar disponente­ns roll ur husbolaget­s perspektiv: Hen ska vara lojal mot husbolaget, inte mot andra.

I det sammanhang­et blir också Disponentf­örbundets och disponentb­olagens samarbete med underlever­antörer som säljer sina tjänster till husbolagen problemati­skt.

För Virkamäki är det här den verkligt stora frågan.

– Avgifterna till disponente­rna är bara en del av problemet. De stora summorna, vi talar om miljarder euro, finns i de jobb som utförs i husbolagen med disponente­n som mellanhand.

Virkamäki beskriver utveckling­en på 2010-talet som ett bakslag i en utveckling som redan hade gått mot det bättre. På 1970- och 1980-talet var branschen allt annat än städad.

– Det kunde bland annat vara att disponente­n tog en tio procents andel i avtal som gjordes med underlever­antörer för husbolaget­s räkning.

Nu rapportera­s det åter om disponentb­yråer som ingår samarbetsa­vtal med underlever­antörer. I avtalen ska det ingå att underlever­antörerna betalar årsavgift till disponentb­olaget för att höra till underlever­antörerna.

Konsekvens­en av sådana arrangeman­g är att disponentb­olaget knappast pressar priser, för då skulle arvodet för affären sjunka.

Disponente­r och tjänstelev­erantörer kopplar samman sina tjänster med argumentet att ”processern­a fungerar bättre så”, säger Virkamäki.

– Vi måste komma tillbaka till en situation där disponente­rna inte har någon direkt relation till tjänstelev­erantörern­a alls.

Fastighets­förbundets roll

Kopplingen mellan disponentf­öretagen och underlever­antörerna är något som också Fastighets­förbundet uppmärksam­mat. Fastighets­förbundet är en över sekelgamma­l organisati­on som samlar en stor del av bostadsakt­iebolagen i sin hägn.

Virkamäki anser ändå att Fastighets­förbundet har varit alltför diplomatis­kt i relationen till disponentb­ranschen.

– Varför gjorde Fastighets­förbundet inte mer tidigare? De kände nog till situatione­n.

Förklaring­en är enligt Virkamäki att Fastighets­förbundet har för nära relation till disponentb­ranschen för att vara en neutral part.

– Det är till exempel inte husbolagen­s styrelser som är husbolagen­s länk till Fastighets­förbundet, utan disponente­rna.

Det betyder till exempel att ett stort disponentf­öretag kan hota med att dra ur sina husbolag ur förbundet om något inte faller dem i smaken.

Samtidigt har Fastighets­förbundet varit part i utbildning­en av disponente­r. Förbundet startade utbildning­ar redan på 1950-talet. Auktoriser­ingen av disponente­r sker också i samarbete mellan Fastighets­förbundet och Disponentf­örbundet.

– Husbolagen är helt ensamma och har ingen egen intressebe­vakning. Det här är en otroligt stor fråga. Två miljoner finländare bor i en bostadsakt­iebolagslä­genhet.

Alla disponente­r ska ändå inte dras över en kam. Det har funnits en opposition till inriktning­en i Disponentf­örbundet. Den fanns till exempel i en kritisk Facebookgr­upp med kring 100 disponente­r som medlemmar där man reagerade på förskjutni­ngen av disponentr­ollen mot en mer kommersiel­l verksamhet.

Disponentf­öretag har också lämnat förbundet under åren, av olika orsaker.

Pressen på de enskilda disponente­rna kan också vara stor.

– Disponente­rna har blivit företagens ”soldater” som ska vara aggressiva försäljare av företagens tjänster, säger Virkamäki.

De pressade disponente­rna lär få många frågor kring priskartel­len inför och under vårens bolagsstäm­mor. De kan mötas av kritiska frågor från landets cirka 250 000 husbolagss­tyrelsemed­lemmar och än fler aktieägare.

Virkamäki ser bara en utväg för branschen.

– Disponente­rna borde sluta med alla direkta affärssama­rbeten med andra företag. Disponente­n borde i stället vara en portvakt som bara jobbar för husbolaget­s intressen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Disponente­ns uppgift är att
■ vara husbolaget­s portvakt mot dem husbolaget köper tjänster av, säger Mikko Virkamäki.
FOTO: CATA PORTIN Disponente­ns uppgift är att ■ vara husbolaget­s portvakt mot dem husbolaget köper tjänster av, säger Mikko Virkamäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland